Święta z kujawskimi smakami
Kilka dni temu ukazało się drugie wydanie cieszącej się wielkim zainteresowaniem publikacji „Gzik, żur i prażucha. Tradycje kuchni kujawskiej”, która może być doskonałym prezentem pod choinkę.
Książka jest bogato ilustrowanym zbiorem informacji o tradycjach kulinarnych Kujaw. Jest to pierwsze, tak szerokie opracowanie tematu, poprzedzone wieloletnimi badaniami. Dorota Kalinowska, autorka książki, opisała w niej produkty spożywcze, które były podstawą wyżywienia na Kujawach, ich pochodzenie, a także przetwórstwo i konserwację żywności w dawnych gospodarstwach wiejskich. Szczegółowo zostały również opisane sprzęty kuchenne oraz ich wytwórcy, czyli rzemieślnicy wiejscy.
Książka zawiera ponadto opisy pożywienia codziennego, świątecznego i weselnego oraz przedstawia przedsięwzięcia, których celem jest kultywowanie i podtrzymywanie kulinarnego dziedzictwa regionu. Miłośnicy swojskiej kuchni znajdą w książce 125 przepisów na kujawskie potrawy, zebranych na podstawie licznych badań i wywiadów. Uzupełnieniem publikacji jest kulinarny słowniczek gwary. Książka jest bogato ilustrowana barwnymi akwarelami i 170 fotografiami przedstawiającymi dawne sprzęty kuchenne, zwyczaje dotyczące przetwórstwa oraz tradycyjne potrawy kujawskie.
Publikację w cenie 30 zł można nabyć we wszystkich oddziałach Muzeum Ziemi Kujawskiej i Dobrzyńskiej we Włocławku.