Co się dla Polaków zmieniło PO wejściu do Unii ?...

Co się dla Polaków zmieniło PO wejściu do Unii ? http://biznes.onet.pl/praca/rekordowa-fala-emigracji-do-niemiec,18493,5514396,1,fotoreportaze-detal-galeria - POprawa jest widoczna ,,gołym.... okiem Polaka'' - tu w POlsce praca za 250Euro lub 100 Euro zasiłku ...tam za 2tysiące Euro lub 1000 Euro zasiłku ....już 3 miliony młodych Polaków wybrało to drugie ...

16 komentarzy

peso

W tym i Twój Brat jak pamięatm.

Wystąpmy z Unii jak postulujesz i wtedy z owych 2-3 mln wspólczesnych emigrantów wszystcy stracą prawo do legalnej pracy w krajach Unii.

Wtedy:
- część zdecyduje się zostać i pracowac na czarno za mniejszą stawkę lub będą starac się o obywatelstwo,
- cześć wyjedzie gdzieś w świat (USA, Kanada, RPA etc.),
- jadnak zapewne największa część wróci do Polski, ile 1 czy 2 mln ? Czy Twój Brat wróci wtedy i jaką pracę dostanie w Polsce?

Równocześnie polskie towary będą obłożone Unijnym cłem więc export spadnie dramatycznie - zakłady będą zwalniać ludzi aby dopasować poziom zatrudnienia do poziomu produkcji,
Zagraniczne firmy mające u nas zakałdy produkujące na rynki unijne przeniosą swoją produkcje do Unii np. cały przemysł samochodowy,

Można więc zakladać, że bezrobocie skoczy gwałtownie w górę np. do 40%

Ponadto strumień pieniądza od emigrantów który dziś zasila rodziny w Polsce się też urwie więc spadnie znacząco dochód przeciętnej rodziny w Polsce.

Rolnicy stracą może i małe ale zawsze doatcje unijne.

Ale ogólnie jak wystąpimy z Unii będzie generalnie fajniej, czyż nie ?

4 2
ID:52682

Tata

Chyba przesadzasz za 250 euro. Forsa Tuska całkiem zalała Ci oczy. Ty i brat jak owce Rostowskiego . Na szparagi... do roboty.

5 1
ID:52683

negocjator...

zmieniło się to że wszystko kosztuje tyle co na zachodzie ,a pensja to równowartość tygodniówki najniżej zarabiającego emigranta z polski pracującego w magazynie w irlandii czy w. brytanii ... a tuskowi żyje sie lepiej i jego kolesiom ! reszta jest pracujacymi dziadami co robią tylko na czynsze do spółdzielni i jedzenie bo na nic wiecej nie starcza

2 1
ID:52684

????

@peso: Dla porównania polecam argumentację sekratarza PZPR niejakiego E. Gierka zachwalajacego wymianę z RWPG w oparciu tzw ,,rubel transferowy '' którego kurs ustalała Moskwa. Wtedy tez państwa z grupy RWPG popadaly w długi ...w zależności od kaprysu Moskwy .......a może ci się pomyliło ...?

2 5
ID:52685

Radio_Moskwa

Zamiast czcić Związek Radziecki czcimy związek Unijny. Reszta po staremu! Te same gęby od 50 lat!

3 2
ID:52686

george best

Cały czas narzekasz zagraj w totka jak brakuje Tobie tej forsy tak bardzo.Boicie się dać władzę w ręce młodych śmiejecie się z Palikota .Policz sobie ile np.było by kasy z podatku od marihuany .Zreszta nie ma co się denerwować trzeba chodzić do kościoła,przyjmować księdza i głosować na tych co pozdrawiani są z ambony.

2 4
ID:52688

peso

@~????:

Powiedz, co z tego co napisałem, np.
utrata prawa do legalnej pracy w Unii,
obłożenie polskich towarów cłem i spadek eksportu,

Nie wydarzy się jeśli wystąpimy z Unii ?

3 2
ID:52690

????

@peso: Tak samo I sekrytorz straszył ,,klase robotniczo'' ,że ,,nie jest patriotą ten kto godzi w sojusz ze Zwiazkiem (zd)radzieckim'' .... a teraz z czosnkowa Unią Angeli ? O to ci chodzi ?

0 5
ID:52697

Cycu

Antydziałowiec, twój idol Tuskiewicz z Rostowskim całkiem Ci w głowie pomieszali. Jesteś u nich razem z bratem na garnuszku za 250 euro miesięcznie co?

3 0
ID:52700

peso

@~????:

Nie straszę, to są realne założenia.

Wypełnij sobie poniższą ankietę:
Prawo do legalnej pracy w krajach Unii mamy dzięki członkowstwu.
a) Tak,
b) Nie,
c) Nie wiem

Unia chroni swój obszar przez zaporowe cła na towary spoza Unii
a) Tak,
b) Nie,
c) Nie wiem,

Polska obecnie dużo eksportuje do krajów Unii;
a) Tak,
b) Nie,
c) Nie wiem,

W Polsce jest wiele zagranicznych firm które produkuja nie tylko na rynek polski ale i unijny
a) Tak,
b) Nie,
c) Nie wiem,

Nasi rodacy pracujący w krajach unijnych przysyłają swoim rodzinom w Polsce sporo kasy, co ratuje budżety tych rodzin
a) Tak,
b) Nie,
c) Nie wiem.

2 3
ID:52701

????

@peso: Mądralo daj do wyełnienia tą ankietę młodemu BEZPARTYJNEMU Polakowi po studiach technicznych i kilku ofertach pracy za 1200zł który chce zagospodarować ciężko zdobytą wiedzę ...tylko wcześniej schowaj du....ę do szafy bo PO pierwszym pytaniu możesz POczuć czubek jego buta POniżej kregosłupa ...a on na takich głupich żartach się nie zna ...

0 4
ID:52704

peso

@~????:

I właśnie ten ów młody bezpartyjny Polak po studiach technicznych:
właśnie DZIĘKI CZŁONKOSTWU POLSKI W UNII może dostać legalną pracę we Włoszech za np. 20 Euro/h a tak to by mu pozostało tylko owe 1.200 zł miesięcznie w Polsce. Więc?

Czy powyższe jest kłamstwem?

Ale rozumiem, że Ty wolisz, aby Polska była poza Unią a ów Polak zarabiał owe 1.200 zł.

Zaproponujwiec tym wszystkim naszym Rodakom pracującym poza Polską, że MUSZĄ wrócić i TYLKO w Polsce szukać pracy.

No ciekawe, kto by w takiej sytuacji szybciej poczuł czubek buta na tylnej części ciała.

Unia daje możliwości, których nie ma w pojedynczym kraju (o ile np. nie ma zasobów ropy czy gazu jak np. Norwegii).

1 1
ID:52721

????

@peso: POdzsywasz się POd cichegoobserwatora ?

0 3
ID:52766

peso

@~????:

To może napisz co z tego co ja napisałem, jest nieprawdą.

Np. że nieprawdą jest, iż Twój Brat ma legalną pracę we Włoszech tylko dzięki temu, że Polska jest członkiem Unii.

Spróbuj prowadzić polemikę używając argumentów merytorycznych a nie próbując obrazić adwersarza, potrafisz to ?

2 0
ID:52775

cichyobserwator

@peso: Na odpowiedzi pytajnika nie masz co liczyć bo jemu około roku zajmuje zapamiętanie twojego Nicku a na treść przyjdzie czas po paru latach. Mój już zapamiętał i nawet porównaniem do mnie chciał cie chyba obrazić. Jeżeli lubisz jak ja takie ciężkie przypadki to powodzenia a może tobie pójdzie lepiej .

2 2
ID:52833

peso

@~cichyobserwator:

Podobnie jak Ty skonkludował Kol @zxxc

http://www.wloclawek.info.pl/wloclawianie_pisza,comments,10103.html

Jk napisałem do Kol @zxxc, piszę jakie jest moje zdanie w danym temacie a forumowicze niech sobie wyrabiają swoją opinię po lekturze naszych postów - Jego i moich.

1 0
ID:52836

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA