4 czerwca 1989r. co oczywiste dziś każdy ocenia okrągły...

4 czerwca 1989r. co oczywiste dziś każdy ocenia okrągły stół i wybory 1989 z perspektywy swojej bieżacej sytuacji. Jednak niezaleznie od tego jak nam się dziś żyje trudno zaprzeczyć, że była to przełomowa data.

31 komentarzy

Johan

Był także sejm kontraktowy i Jaruzelski został przez ten sejm wybrany na prezydenta.To dla mnie stracone były lata ,nomenklatura uwłaszczała się.

8 3
ID:53260

fiskus

Świętujmy, jak Pan nam przykazał !

5 1
ID:53262

????

Przełomowe czy ....sprzedane przez agentów z Magdalenki ...razem z Polakami jak mówi premier Olszowski ?

13 5
ID:53267

peso

@~Johan:

Patrząc w przeszłość często dochodzimy do wniosku, że coś można by było zrobić lepiej. Tyle tylko, że patrząc w przyszłość już nie tak łatwo o taką konkluzję.

Dla mnie stracone lata to okres 1981-1989.

Okres po 1989 po podsumowaniu plusów i minusów uznaję jednak za dobry.

@~fiskus:

A może warto świętować ważne dla Polski daty nie oglądając się na polityków ?

Dziś prezydentem czy premierem jest ten czy ów a potem będzie ktoś inny. To raz będziesz świętował 1 maja a kiedy indziej nie ?

6 12
ID:53270

fiskus

@peso: Jak coś napiszę na temat - treść niedozwolona. Czy warto się wypowiadać ???

4 0
ID:53271

fiskus

Będę pisać w imię demokracji i wolności - w 2013 roku przypada rocznica rzezi na Wołyniu. Amen.

7 2
ID:53272

Johan

@peso: Tak sumuj dalej plusy i minusy,Ale gruba kreska Tadeusza Mazowieckiego zrobiła swoje .Rozwalenie rządu Jana Olszewskiego ( nocna zmiana ) przez Wałęsę Tuska, Pawlaka, Mazowieckiego, zapisała się niechlubnie w historii Polski i to są fakty.Sejm kontraktowy wybrał Jaruzelskiego prezydentem Polski (wygrał jednym głosem) i zaczęła się wysprzedaż majątku wypracowanego przez wszystkich polaków.Polacy dostali świadectwa NFI za swoja ciężką pracę( na parę papci, taka była wartość jednego świadectwa NFI) Na początku roku 1996 przeprowadzone było referendum o uwłaszczeniu Polaków i co się okazało ,że 33% polaków poszła na referendum ,reszta nie -nie dorośli do demokracji ?

13 8
ID:53273

zbuntowany_kaloryfer

@peso: uważam dokładnie tak samo. Dzban piwa !%! dla Ciebie;))

7 12
ID:53280

ozon

"mało nas, mało nas do pieczenia chleba.." "peso" "kaloryfer" to już jest nas trzech.

4 9
ID:53283

Johan

@peso: 28 października 1989 r. pani Joanna Szczepkowska w Dzienniku Telewizyjnym powiedziała , że 4 czerwca w Polsce skończył się komunizm . Otóż nie . Skoro Jaruzelski został prezydentem , Kiszczak wicepremierem i ministrem spraw wewnętrznych , Florian Siwicki ministrem obrony narodowej . Osoby te odpowiedzialne są za wprowadzenie stanu wojennego , za śmierć , za upokarzanie wielu Polaków . W MON nie nastąpiły żadne zmiany , natomiast w MSW nastąpiła jedna zmiana , wiceministra gen. Władysława Pożogę zastąpił dotychczasowy szef Służby Bezpieczeństwa gen. Henryk Dankowski .

6 0
ID:53286

edyta

@~ozon: Czworo. Ja też wczoraj prywatnie świętowałam i wspominałam mój radosny udział w wyborach 1989 roku :)

2 3
ID:53287

peso

@zbuntowany, @ozon

No to dobierzmy czwartego i możemy przyciąć w brydża a i gardła przepłukać przy okazji
:)

2 4
ID:53289

peso

@~Johan:

Tak jak pisałem, oprócz dobrych widzę też i złe rzeczy jakie się wydarzyły po 1989r.

Ale tak z ciekawości jeśli jesteśmy przy podziale majątku narodowego wypracowanego przez wszystkch:

Czy to, że np. pracownicy dawnej KFFiL czy też KZKS sporo zarobili na sprywatyzowaniu ich zakładów uważasz to za coś złego czy dobrego ?

2 2
ID:53293

peso

@~fiskus:

Nie poddawaj się pisz, pluralizm jest potrzebny.

1 1
ID:53294

Ada

Przelomowa chwili. Wlasnie od tej przelomowej chwili zaczeli niszczyc wszystko co sie da. Mamy obraz tego osiagniecia.

4 3
ID:53295

????

@~Johan: Piszesz prawdę, ale zobacz jak ta POlityczna zaraza się tej prawdy boi i jej unika jak ognia .A w zamian serwuje społeczeństu polskiemu jakieś medialne pierdoły o demokracji i równości wobec prawa jednocześmnie bez skrupułów okradając to społeczeństwo i obsadzając kluczowe stanowiska byłymi przefarbowanymi aparatczykami i rodzinką ...czy premier Olszewski nie miał racji chcąc rozgonić tą POmagdalenkową sitwę ktaczy i sprzedawczyków ?

5 4
ID:53297

ozon

"edyto" bardzo miło witać Cię. Mamy zatem 'peso" czwartego do gry. Nawet fajnie ,że kobitka. "kaloryferek" nie masz nic ,co do płci...?

3 4
ID:53302

zbuntowany_kaloryfer

@ozon, no coś Ty. Przecież gdyby nie białogłowy życie nie miałoby żadnego sensu. No bo żyć tylko po to, żeby przez kilkadziesiąt lat raczyć się trunkami..?;))

5 4
ID:53312

fiskus

@peso: Dziwne , Wikipedia nie ma takiego hasła jak pluralizm. Pozdrawiam.

4 0
ID:53314

edyta

@~ozon: Mnie również miło, pozdrawiam wszystkich troje (? oszałamiająca liczba jak na 100 tysięcy mieszkanców :( ) dla których 4 czerwca to powód do świętowania :)
W karty nie gram, ale... :)

4 3
ID:53321

peso

@~????:

Co jak co ale to Ty jak ognia unikasz odpowiedzi na moje pytanie o udział Kaczyńskich w obradach okrągłego stołu i spotkaniach w magdalence.
I to jest tyz prowda ....

3 2
ID:53322

Moher

@~ozon: Uważaj ~ozon, żeby nie zrobiono z was bandy czworga.

3 2
ID:53324

ozon

"edyto" to "ale" jest frapujące.....Masz rację szału niema w społeczeństwie czemu bardzo się dziwie. Wielu chciałoby tak fifty fifty- ale tak się nie da. To nie szampon "dwa w jednym"..."Moherki" wynajmiemy was na ochroniarzy ok?

3 3
ID:53343

Moher

@~ozon: Popraw ortografie ,nie martw się o moherów .Chłopcze nie trzeba było zabierać babciom dowód , to mielibyście pracę. Teraz babcia musi pracować do 67 lat a wy po zasiłek do MOPS-u.Na poprawę tej jakości szanse są znikome

1 3
ID:53348

ozon

"Mohery" też na jakiś ziółkach?Oj internet żle wykorzystujecie- takie zakupy są zabronione? A co na to radio "M'? Jak na "rodzinę maryjną" to brzydko ćpać i się otumaniać!

1 2
ID:53352

edyta

Ja tam mogę pracować do 60+ (na 67 się jeszcze nie załapię ;)), co będę się w domu byczyć? Najciekawsze, że zmiany najbardziej krytykują ci, których na świecie w PRLu jeszcze nie było albo pamiętają z niego tylko oranżadę w proszku i wyroby czekoladopodobne. Sama nie muszę być bogata - w komunie dobrobytu tym bardziej nie odczułam - a cenię sobie na przykład ten fakt, że mogę tu pisać bez cenzury, o! Pozdrawiam, szczególnie kolegów od brydża :)

3 2
ID:53363

zbuntowany_kaloryfer

Mówisz @Moher "banda czworga"... ok. Tak... dam radę zorganizować kilku ludzi w taki sposób, że będą opierać się hordom liczącym setki, tysiące osób przez pewien czas. Oczywiście wykluczamy broń biologiczną i chemiczną.
Po Waszej stronie masa wiernych, nienawiść i "huraaaaaa do przodu, do boju za prawdę";)
Po mojej taktyka wystarczy i kilka osób, które precyzyjnie wykonają co do nich należy;)

4 4
ID:53364

Koalicja Moherowa

@edyta: My Koalicja Moherowa cenimy sobie,że mamy ciepłą wodę w kranie,występ Madonny na stadionie narodowym ,że odbędzie się pucharowy mecz.Przecież to artykuły pierwszej potrzeby.My nie musimy wyjeżdżać za chlebem za pracą !

2 1
ID:53366

peso

@edyta:

Bardzo trafnie to ujęłaś.

Ciekawe też, że u mnie w fimie jak ludzie nabywają prawa do emerytury to nie chcą odchodzić z pracy. Taki paradoks do którego nasi forumowi krytycy jakoś nie chcieli się odnieść bo im się nie wpisywał w ich wizję świata.

Pozdrawiam

2 3
ID:53376

Moher

@zbuntowany_kaloryfer: a my czekamy z niecierpliwością ,kiedy wystąpicie w nowej edycji Tańce z Gwiazdami,

3 2
ID:53378

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA