Proszę wyjaśnić mi jak to jest z komunikacją MPK we...

Proszę wyjaśnić mi jak to jest z komunikacją MPK we Włocławku. Od dawna widać, że w MPK dawne czasy skutecznie zakorzeniły się i korzeni pozbyć sie nie mogą - nikt nad niczym nie ma kontroli. Przyzwyczailiśmy się, że puste autobusy podjeżdżały pod puste przystanki, a małe busiki pod przystanki przepełnione pasażerami - było to komiczne i wyglądało jak w filmie u Bareji ;-) a to przecież zapewne tajna strategia firmy tyle, że przez nikogo nie zrozumiała. Oczywiście w tym mieście ekonomia jest jedna - jak coś nie przynosi oczekiwanego zysku to trzeba podnieść ceny (w tym przypadku dotyczy cen biletów) - prosta chłopska metoda niewiele z ekonomią mająca wspólnego no ale ponoć jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma. No i tak mamy drogie bilety tylko czy warte tego co płacimy ? Bilety do tanich nie należą jeśli porównać ceny z dużymi miastami bo Włocławek do metropolii nie należy - tak na prawdę to z osiedla Kazimierza do Centrum jest ok. 5 km, a z Centrum do Południa czy Zazamcza też ok. 5 km. Co mamy w gratisie ? Pomijam kierowców od zadań specjalnych czyli takich, którzy mają zniechęcić pasażerów do podróżówania linią Tesco. Niejednokrotnie byłem świadkiem gdy kierowca zatrzymywał się za przystankiem i pasażerowie heja po trawie wydeptywali sobie ścieżki do chodnika. Zostawmy jednak ekologię - ważniejsze jest bezpieczeństwo. Jestem za tym aby bezwzględnie pozbawić uprawnień kierowcy, który rozpędza autobus i piesi (starsi i kobiety z dziećmi) uciekają przed takim oszołomem na pasach. Nie raz widziałem, że taki ... zmuszony jest gwałtownie hamować żeby pieszego na pasach nie rozjechać. No i jeszcze jedna dziwna zasada. Nie wolno palić na przystankach - przynajmniej według ustanowionego prawa. Najwyrażniej w autobusie to prawo nie obowiązuje. Bierne palenie to też palenie tyle, że narzucone przez kierowcę. Pamiętamy z historii samochody do zagazowywania więźniów. Widocznie kierowcom brakuje wyobraźni bo za ich plecami widnieje nr autobusu i są w pełni identyfikowalni. Póki co na pętlach a nawet podczas jazdy "dmuchają" niby w okienko dymem z czegoś co papierosa przypomina, a spalonymi liśćmi czy szmatami śmierdzi. Podpowiedzcie mi jak dokumentować takich kierowców bo jest to świetny materiał do tv. Uprzedzam prawdopodobny komentarz jakiegoś kierowcy tejże instytucji typu jak się nie podoba to chodź pieszo ... Otóż płacę więc wymagam, a skoro płace to daję pracę ;-)

0 komentarzy

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA