To co się teraz dzieje to skandal! Obecny rząd postępuje z...

To co się teraz dzieje to skandal! Obecny rząd postępuje z ludzmi tak jak kiedyś komuniści!!! Ludzie wychodzą na ulicę, bo muszą - chcą godnie żyć - pracować, a władza nie rozmawia, nie stara się im pomóc tylko na stoczniowców z pałkami idą!!!!!!!! Czy to jest demokracja, co się dzieje z naszą Polską!!! Widzę, że Platforma martwi się tylko o swoje stołki, a gdzie tu są ludzie, bezrobocie coraz większe - bieda, jeszcze troche to na ulice wyjdą inne grupy zawodowe i co wtedy zrobi PO - niech zgadnę - zamkną, zleją i po sprawie. Panowie posłowie zmierzamy nie w tym kierunku co trzeba, wręcz powoli cofamy się. Ludzie są coraz bardziej rozgoryczeni - w końcu nie wytrzymają - na szczęście wybory się zbliżają!!!

17 komentarzy

pamar

Myślę, że wyniki do europarlamentu powinny odzwierciedlić nasze zadowolenie i zaufanie do rządów tej partii.

0 0
ID:4235

pazdzioch

ludzie, kiedy zobaczycie kogo wybieracie?

0 0
ID:4236

Ludź

Polko! o czym Ty do nas piszesz? Oglądałem relacje z tej demonstracji! obejrzyj dobrze, kto zaczął zadymę?! To nie policja zaczęła walić w stoczniowców, TO STOCZNIOWCY ZACZĘLI REGULARNĄ BITWĘ Z POLICJĄ! zawsze, gdy przyjeżdżają do stolicy stoczniowcy, górnicy, to są zamieszki i zaczynają zadymy, żeby było o nich głośno!!! To "biedni" górnicy, stoczniowcy walą czym popadnie w szeregowych policjantów, którym akurat przypadła służba!!! Dlaczego ten policjant jest atakowany?! Dlaczego?! To też Polak, też kiepsko wynagradzany, dlaczego się go bije?, bo jest się złym na rząd??!! A CO SĄ WINNI CI POLICJANCI?!
Bzdury ! A strajkujący chcąc mieć przekaz w TVN, zrobią zadymę, póżniej powiedzą przed kamerami, że policja ich pobiła i już coś się dzieje! Wyjazd do Warszawki był udany!
Wśród strajkujących jest mnóstwo prowokatorów, bo nie każdy wie, że szefostwo takich związków zawodowych dostaje niezłą kasę i pewne przywileje w zakładzie, to muszą się wykazać, żeby nie stracić w oczach pozostałaej załogi, bo ich już nie wybiorą! Im więcej zamieszek, tym lepiej! Obudź się Polko! to nic innego jak polityka!!!!

0 0
ID:4237

Ludź

Jeszcze jedno! Piszesz tu o traktowaniu pracowników jak za czasów komunistycznych i tu się mylisz!!!
Wierz mi, że ci cali stoczniowcy i górnicy to bardzo by chcieli,żeby wróciły czasy komuny!!! BO TAK JAK ONI MIELI ZA CZASÓW KOMUNY TO NIE MIAŁA ŻADNA GRUPA ZAWODOWA!!! , winą komuny jest to, że ich przyzwyczaili do tego, że zawsze byli traktowani jak "święte krowy" ! Ulgi, przywileje, "13", "14", ...itd. Wszystkie zakłady zamykano , przekształcano, a górnicy i stoczniowcy wyszli na ulicę, spalili parę opon, pobili policjantów i każdy rząd cacka się z nimi jak z jakiem! DLACZEGO?! A inne zakłady są gorsze? Jakoś nigdy nie słyszeliśmy, żeby górnicy i stoczniowcy przejmowali się , że zamykają i sprzedają zakłady we Włocławku?! FAJANS? CELULOZA? MANOMETRY? DRUMET? mam wymieniać dalej??? A co tu ludzie jadają inaczej? Tu ludzie nie mają dzieci? Tu ludzie gorzej pracują? ZE STOCZNIOWCAMI MUSIMY SIE PIEŚCIĆ, A INNYCH PIEPRZYC?!!!
Najlepiej powiedzieć "my musimy mieć", a co "POTEM CHOĆBY POTOP?!" bo co? bo dlaczego? Wszyscy Polacy pracowali swego czasu na to, żeby górnicy i stoczniowcy mieli to co mieli, a teraz jak zaczęto ich traktować jak każdego innegio pracownika to się "wody w dupę nalało" ?! Cała Polska dokładała do każdej wykopanej tony węgla, żeby górnik miał pracę, a jak zamykali FAJANS WE WŁOCŁAWKU TO NAWET KOT Z KULAWĄ NOGĄ SIĘ NIE ZAINTERESOWAŁ CO Z JEGO PRACOWNIKAMI???!!!
więc nie wypisuj mi tu Polko dyrdymałów o komuniźmie i traktowaniu pracowników, bo tak jak oni mieli za "tych" czasów to Ty mogłaś wtedy pomarzyć!!! a tyle ile państwo wpakowało kasy w te ich stocznie to cały Włocławek stałby się potęgą gospodarczą, nawet w dobie tego kryzysu!!!
P.S.
Dla wyjaśnienia: nie mam żadnych preferencji politycznych!
Mam wszystko od dłuższego czasu w d....!

0 0
ID:4238

Włoc

Ciekawe,że grzeczni stoczniowcy jadą na demonstrację z petardami.Prawdą jest,że poprzez nieudolne rządy doprowadzono stocznie do upadłości,ale na to pracowały wszystkie poprzednie rządy.Jednak swoje niezadowolenie nie można,okazywać w ten sposób.Prawdą,jest też że stoczniowcy dostają rekompesaty po kilkadziesiąt tys.zl.a co dostali ludzie we Włocławku,którzy utracili pracę- figę.

0 0
ID:4240

Stacha

Ludź -bardzo dobrze wyjasniłeś nieświadomej Polce.
Włocławskie zakłady poupadały a za tamtych czasów wszyscy mieli co jeść,państwo dbało o pracownika i ich rodziny. Przejrzyj na oczy- to stoczniowcy walczyli o lepszy byt i co im z tego wyszło -ciągle są niezadowoleni a co my we Włocławku mamy powiedzieć - likwidują zakłady lub sprzedają nieznanym firmom ,nic nowego nie powstaje tylko hipermarkety , miasto jest zapuszczone.W tamtych czasach na 1-go Maja było czuć wiosnę- ludzie się bawili i nie martwili się czy jutro nie zwolnią z pracy.Stoczniowcy i górnicy byli ponad wszystko- mieli swoje przywileje,sklepy. Do dobrego łatwo się przezwyczaić - mają to czego chcieli.

0 0
ID:4241

Adam M

Nie przejmuj sie Polko tymi opiniami bo glosza je ludzie wychowani przez TVN i gaz. Wyborcza pieniacze z POlandu

0 0
ID:4242

szuja

Jak w latach 80-ych śp.Rakowski chciał dokonać prywatyzacji Stoczni to był beeeeee.No to dobrze wam solidaruszki. Możecie się pozabijać. Teraz chcecie komuny w stoczniach? Kapitalizm też jest beeee? Ha,ha,ha

0 0
ID:4243

wyborca

W starej Unii stocznie i kopalnie i energetyka są pod ochroną państwa-tylko Polakom opowiada się brednie o nierentowności i konieczności sprzedaży-to zakłamanie już w górnictwie wychodzi bokiem ....

0 0
ID:4246

Walkiria

do Adam M;ty to jesteś chyba kato-katolik i masz nie więcej niż 25 lat.Albo nie znasz tamtych czasów, albo perfidnie ją chcesz sfałszować.Jeżeli to drugie, to wiem jakie śmiecie czytasz i kogo słuchasz.
Ludź napisał prawdę i tylko prawdę.Komuna hołubiła wszystkich robotników.Tylko że jednych mniej, a innych więcej.Tych "więcej", to właśnie górników i stoczniowców.Od tej pory im się we łbach piana robi.Jak się okazuje, to są sami zadymiarze.Jak nie rozrabiają to nie ma o czym pisać.Są tyle samo warci, co pracujący w tych samych pospolitych zawodach w innych zakładach.Spawacz pracujący na rurociągach ma o wiele trudniejszą i uciążliwszą pracę.Górnik dostaje ok.3tyś. emerytury i jeszcze sobie dorabia za 500 zł.,jakby mu nie starczało.A co mają powiedzieć ci co dostają 900zł? Czy ktoś we Włocławku dostaje takie odprawy jak stoczniowcy i górnicy?
Polka i Adam M; jak nie wiecie o czym pisać, to nie piszcie wcale.

0 0
ID:4247

Ludź

Do Adama M,
ja nie muszę niczego głosić, mam po prostu swoje zdanie i POmyliłeś się bardzo pisząc, że wychował mnie tvn i gaz.wyborcza. Nie muszę odbierać przekazu z opiniotwórczych mediów, bo mam rozum i potrafię samemu wyciągać wnioski. Powiem więcej! - nie powstała jeszcze partia, której mógłbym dać swój głos! to co się dzieje na polskiej scenie politycznej to przedszkole dla dzieci "normalnych inaczej" i nie zamierzam nakręcać się nimi. Kilka lat temu postanowiłem NIE ZWRACAĆ UWAGI NA RZECZY, NA KTÓRE NIE MAM WPŁYWU i trzymam się tego do dziś! Jestem dzięki temu zdrowszy i pogodniejszy...Bo przecież nie mam wpływu na pogłowie baranów, które wciąż myśli, że ma posłuch u wszystkich swoich rodaków... NO WIĘC U MNIE NIE MA!!! Ale np. u takiej Polki, albo szanownego Adama M. chyba jednak ma...no cóż, to jednak nie mój biznes... każdemu Bozia dała rozumek i może (albo nie może) z niego korzystać! pozdrawiam w ten piękny dzionek majowy i udanego weekendu!!!

0 0
ID:4248

Polka

Ludź i Walkiro z całym szacunkiem, ale mam prawo wyrażać swoją opinię tak samo jak Wy. Ludź twierdzi, że nie ma na nic wpływu - skoro tak to po co wypowiadasz się na portalu, sądzę, że na wybory również nie chodzisz. Chciałam zwrócić uwagę, że: kiedyś również rozwiązywało się problemy agresją, gdy rząd nie mógł poradzić sobie z rozgoryczonym społeczeństwem - zwracam tu uwagę na fakt iż dzisiaj niezadowolenie również wzrasta coraz większe bezrobocie, bieda, jestem bardzo ciekawa jak postąpił by rząd gdyby tak bezrobotni wyszli na ulice czy też by ich przywitali pałkami. Mam nadzieję, że PO i PSL w przyszłości będą rozwiązywali problemy nie używająć agresji. Pozdrawiam :)

0 0
ID:4249

Dionizy

Ludź pisze o uprzywilejowanych grupach górników i stoczniowców. W okresie PRL-u największymi zadymiarzami byli kolejarze. Unieuruchamianiem pociągów wymuszali podwyżki płac oraz olbrzymie dofinansowania branży. Wpompowane pieniądze poszły się kochać w spółkach córkach i innych zależnych grupy PKP. A jak wyglądają przewozy? Wystarczy iść na włocławski dworzec. Ostatnio też chyba byli w Warszawie.
Wyborca pisze o branżach w starej Unii, które są pod ochroną państwa. Skromnie dodam, że w wielu z tych państw telekomunikacje są własnością rządów. A czyją własnością jest Telekomunikacja Polska? Rządu francuskiego!!! I to jest jeden z powodów, że tak wolno idzie informatyzacja państwa i społeczeństwa.

0 0
ID:4250

Ludź

Droga Polko! ależ oczywiście, że każdy może wyrazić swoje zdanie, ale musi się liczyć, że inni mają inne. Ja nie podzielam Twoich poglądów i pewnie wielu takich jak ja by się znalazło.
Jeśli chodzi o Twoją ripostę to już Ci wyjaśniam. Ja bardzo chętnie zacznę chodzić na wybory, ale dopiero jak na listach wyborczych będą ludzie, dla których ten kraj będzie czymś więcej niż zwykłym balonem, z którego trzeba wypompować jak najwięcej dla siebie i swoich ziomków. Poza tym jeszcze musi się zmienić ordynacja wyborcza, żeby ludzie tacy mogli się przebić. Teraz "jedynki" na listach zajmują wciąż te same twarze, żeby nie powiedzieć brzydko gęby, które wciskając "zwykłym" ludziom swoje hasła mielą ich mózgi, a naiwny naród za każdym razem daje się nabrać. Ciekawe czy kiedyś doczekamy się czasów, gdzie przy urnach staną tylko kandydaci i ( z wiadomych względów ) ich rodziny...? a reszta społeczeństwa w końcu pokaże gdzie ma ich wzniosłe programy ?!!! Kiedy Polska się otrząśnie z tego marazmu wyborczego, gdzie kłamiące plakaty, debaty, spoty jeszcze trafiają do społeczeństwa, choć w głębi ducha każdy wie, że nadal nic się nie zmieni?
NO ! I DLATEGO POLKO ! TE TWOJE WYBORY MAM W D.... :) !!!
Pozwól, że odniosę się szybciutko jeszcze do Twojego wątku z wszechogarniającą biedotą, bezrobociem, itd. Powiem krótko i przeczytaj uważnie: TO PRZEDE WSZYSTKIM NA PLECACH STOCZNIOWCÓW I GÓRNIKÓW PRZYSZŁO BEZROBOCIE I BIEDA... TAKI JEST KAPITALIZM I JAK LUDZIE CHCIELI PLURALIZMU, DEMOKRACJI I KAPITALISTYCZNEJ GOSPODARKI TO MUSIELI PRZYJĄĆ TO ZE WSZYSTKIMI PLUSAMI, ALE TEŻ MINUSAMI! Takie jest życie!
Biedni stoczniowcy przychodzący na pokojowe demonstracje z petardami, kijami, pałami i oponami do palenia zapomnieli już, że właśnie " O TAKE POLSKE WALCZYLI" !
Podsumowując: każdy ma prawo do wyrażania swojej opinii, ale niestety Polko, Adamie nie przekonacie mnie do swojego stanowiska, dla mnie Polko Twoi biedni stoczniowcy, nie są tacy biedni. Zawsze zarabiali dobrze, a teraz jak nawet ich zwolnią to dostaną takie odprawy, których wartość przekroczy średnią roczną pensję np. w naszym mieście.
A jeśli chcesz zobaczyć biednych robotników to przejdź się na spacer jakąkolwiek ulicą Włocławka i popatrz przechodniom w ich twarze... POLICZ ILE Z NICH SIĘ JESZCZE POTRAFI UŚMIECHNĄĆ SZCZERZE?!? ...

0 0
ID:4251

Walkiria

Polko,po obejrzeniu dzisiejszych wiadomości powiedz mi czego chcą stoczniowcy. Nie podobał im się socjalizm (komunizmu w Polsce nigdy nie było), nie podoba im się kapitalizm.Nie pisz tylko o demokracji, bo to nie jest związane z gospodarką,tylko z ustrojem społecznym.Dla mnie to oni znów dają się komuś podpuszczać.A lepiej nie będzie, bo ile czasu świat będzie wchłaniał wyprodukowane dobra materialne?

0 0
ID:4252

Ludź

no właśnie Walkiria ! jaki system gospodarczy spodobałby się stoczniowcom...:) ???
a pewnie nie tylko stoczniowcom..., bo wiele ludzi w Polsce pluje na socjalizm, ale także nie zostawia suchej nitki na obecnym...? Taka Polka dla przykładu: jak wnioskuję źle ocenia tamte czasy, ale te też dla niej są niedobre... Kiedyś ktoś powiedział, że dla zwykłych ludzi najlepszy jest socjalizm w czystej, pierwotnej postaci i, że jego założenia są najbardziej sprawiedliwe, jednak jest to czystą utopią, ponieważ zawsze w naturze człowieka są takie cechy jak np. chęć władzy, żadza pieniądza i t d. Człowiek potrafi destrukcyjnie działać na wszystko! Nieliczni, którzy potrafią wznieść się ponad to są eliminowani. SMUTNE!!! ale prawdziwe. Socjalizm czy kapitalizm? oto jest pytanie?!?
Kapitalizm potrafi mieć "ludzką twarz", ale muszą się znaleźć ludzie którym zależy na dobru państwa i jego obywateli, ale w Polsce... to chyba nierealne? co?
Nasza narodowa cecha to malkontentyzm, szkoda!

0 0
ID:4253

Saurus

Też bym chciał dostawać kase z podatków innych. A tak na marginesie to są elektrycy, spawacze, malarze itp. czy tylko w stoczni będą mieli prace?? Granice otwarte, morze możliwości !! W Polsce też potrzebują takich fachowców, wystarczy ruszyć 4litery!!

0 0
ID:4255

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA