Nazywana jest Niedzielą Radości. W liturgii dominuje...

Nazywana jest Niedzielą Radości.
W liturgii dominuje różowy kolor szat, a
także jednej ze świeczek.

http://www.swrodzina.pl/Foto/advent3.jpg

Boże, spraw, abyśmy z radością mogli obchodzić
wielką tajemnicę naszego zbawienia.

23 komentarze

george best

Leczysz sie Boguś czy dopiero masz zamiar?Proponuję uzdrowiska w Lipnie,Gostyninie lub Świeciu.

5 6
ID:58480

Bogdan

Nie bądź taki jak Przewodniczący DT i nie dobijaj swojego kolegi z którym tyle razem przeszliście. Podaj mu raczej rękę jeżeli zbłądził.

0 1
ID:58482

george best

@~Bogdan: a Ty zbierz gromadkę chłopców i daj w prezencie księdzu żeby się nie nudził/

2 3
ID:58486

Bogdan

@~george best:
Zastanawiam się co Tobie się w życiu takiego stało,że tyle nienawiści do Boga w Tobie.

3 3
ID:58489

Po Szwedzku

Nie tylko u nas obchodzi sie Boże Narodzenie a w Szwecjinp.
http://naukaszwedzkiego.pl/images/lucja.jpg Kilka tygodni przed Bożym Narodzeniem w każdym prawie oknie w Szwecji pojawiają się elektryczne świeczniki. Cztery zaś niedziele przed tym świętem zapala się pierwszą z czterech świeczek w specjalnym świeczniku adwentowym. Następnej niedzieli kolej na drugą świeczkę itd.
Jednym z najbardziej znanych i obchodzonych przez wszystkich świąt jest dzień świętej Łucji (Lucia) 13 grudnia. W szkołach, instytucjach, szpitalach, kościołach i wielu innych miejscach pojawia się Lucia ubrana w prostą, białą, długą suknienke i z koroną złożoną z płonących świeczek na głowie. Towarzyszy jej pochód złożony z innych, podobnie ubranych dziewczynek oraz chłopców ze szpiczastymi tutkami na głowie. Wszyscy śpiewają tradycyjne, powszechnie znane piosenki. Tego dnia spożywa się mnóstwo cienkich pierniczków oraz bułeczek z szafranem i rodzynkami (lussekatter).

Boże Narodzenie (jul) obchodzone jest w tych samych dniach co w Polsce. Największą różnicą jest to, że nie ma tu w Wigilię postu. Głównymi potrawami są: szynka, śledzie, salceson, kasza z ryżu, ługowany sztokfisz suszona ryba moczona w ługu (lutfisk).

3 0
ID:58490

Bogdan

@~george best:

Każdy kraj ma jakąś tradycję,którą tworzą pokolenia. Aty @george nie czujesz sie samotny w te święto?

0 0
ID:58491

george best

@~Bogdan: Do jakiego boga ja sam dla siebie jestem bogiem.A z fantastyki to tylko filmy oglądam .Gdzie masz tego boga bo jeszcze nikt go nie widział.Takie bajeczki watykanskie to możesz dzieciom w przedszkolu opowiadac.

4 6
ID:58493

Moher

@~george best: 12 grudnia 1531 roku doszło do (najstarszego oficjalnie uznanego przez Kościół katolicki) objawienia maryjnego. Matka Boża z Guadalupe ukazała się biednemu Aztekowi św. Juanowi Diego. Od tamtej pory milionów wiernych z całego świata, 12 grudnia każdego roku gromadzą się tłumnie w miejscu, w którym ukazała się Matka Boża i oddają jej hołd. Tak było i w tym roku.
Byl12 grudnia 1531 roku doszło do (najstarszego oficjalnie uznanego przez Kościół katolicki) objawienia maryjnego. Matka Boża z Guadalupe ukazała się biednemu Aztekowi św. Juanowi Diego. Od tamtej pory milionów wiernych z całego świata, 12 grudnia każdego roku gromadzą się tłumnie w miejscu, w którym ukazała się Matka Boża i oddają jej hołd. Tak było i w tym roku.Byłeś tam z rodziną?

4 3
ID:58496

george best

@~Moher: jak byłem w Meksyku i zjadłem 3 grzyby to tez objawiło mi się kilka osób .Faza nieziemska myslałem że jestem na froncie

7 7
ID:58500

fiskus

Dewaluacja wszystkich pojęć natury ekonomicznej , duchowej ,politycznej, a w szczególnie społecznej . Dubaj , piasek, biznes .

1 1
ID:58502

?

Boze spraw zeby ludzie zmadrzeli. Amen.

4 1
ID:58513

tymi_tunie_pier

@~?: i dodaj zeby sie naucyla pisacy uzuwajac polskich litera taka jak:ą,ć,ę,ł,ś,ż,ź

4 1
ID:58516

ozon

O ile wiem to i polski Kościół dopuszcza jedzenie mięsa w Wigilię. Ja uważam ze najsmaczniejsze żarełko jest nasze polskie a tradycja wigilijna szczególnie! Te smaki szwedzkiej kuchni zawsze przyprawiały mnie o dreszcze.zawsze przyjeżdzałem do rodziców na Święta . Gdy już ożeniłem się zawarliśmy z małżonką kompromis: jeden rok Wigilia w jej stylu- drugi po polsku!, ponieważ lubię śledzie jakoś dawałem radę..
a teraz słówko o objawieniach. zastanawia mnie dlaczego nie ma ich teraz? Może atmosfera bardziej gęsta , zanieczyszczona i trudniej się przedostać? Kiedyś próbowałem o tym rozmawiać z pewnym księdzem no ale niestety nie bardzo chciał. Stwierdził jedynie ,ze wiara czyni cuda.. coś w tym jest!

4 0
ID:58525

Moher

@~george best: Ja stwierdzam z przerażeniem ,że to nie od grzybów, to są omamy wzrokowe, ćpasz czy nadużywasz alkohol Zdrowiej chłopie..

1 5
ID:58532

george best

@~?: sam zmądrzej kogo ty prosisz .Jak chcesz żeby ktoś zmądrzał to popatrz na Świat wi,ększość tego osobnika o którym tak piszesz ma gdzies .Żyj sobą a nie głupotami .

3 0
ID:58533

tymi_tunie_pier

@~george best: i nie udaj ,że nie wiesz ,że to on ciebie o to prosił.Hahaha

0 1
ID:58537

george best

@tymi_tunie_pier: Ta za dobrze by było jakby był Raj kiecole bajki opowiadaja .Chociaż jak jest niebo i piekło to ja poproszę do piekła lepsze towarzystwo.

0 0
ID:58540

tymi_tunie_pier

@~george best: ,że nie jesteś politykiem bo zawsze odpowiadasz nie na temat.

0 1
ID:58544

george best

@tymi_tunie_pier: Wiesz więc Tobie odpowiadam .Nie muszę używać ć,ś czy innych popierdołek.Tak to on mnie o to prosił ten z góry który okazał się fatamorgana i omamami co poniektórych.
Moher dzięki za życzenia zdrowia przyda się .Na Twe pytanie czy ćpam czy piję odpowiem tak;
Żyję naprawdę dobrze i czuję wolność za to będę wdzięczny Królestwu Holandii zero zakazów wolnośc dla ludzi a religie dla głupców.

2 0
ID:58552

Moher

@~george best: Irlandię już masz gdzieś? Ale z ciebie poszukiwacz chleba?
Pijesz po to żeby życ?,czy żyjesz po to aby pic?

0 1
ID:58569

george best

@~Moher: Ja mało piję alkoholu kaktusów za to więcej jadam i zieleni .Pierwszy kolor na fladze Meksyku to zieleń .Co Ty ze mnie robisz żula czy alkoholika .Spokojnie .

3 0
ID:58572

????

@~ozon: masz na myśli azorku tą ,,szwedzką ' kuchnę w zachodnioPomorskim ?

0 2
ID:58577

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA