Producenci mleka i przetworów mlecznych pozwą Huberta...


W internecie sporo jest wypowiedzi lekarzy oraz osób zajmujących się medycyną niekonwencjonalną na temat mleka UHT. Lekarz Hubert Czerniak wprost nazywa mleko UHT trucizną.

Mleko z marketu to trucizna która zabija Hubert Czerniak -





Producentom mleka zadałam następujące pytania:

- Czy takie wypowiedzi jak lekarza Czerniaka spotykają się z ich strony z jakąś reakcją - np. sprostowaniem, polemiką, pozwem? A jeśli nie, to dlaczego?

- Jak z tym mlekiem UHT jest, można je spokojnie pić czy nie?



Huberta Czerniaka zapytałam:

- Czy byłby Pan w stanie w sądzie obronić swoje twierdzenia o mleku UHT?



Tutaj jest pierwszy artykuł:

Pytania do producentów mleka UHT w sprawie głosów, że produkują „truciznę, produkt mlekopodobny” itp.

http://polaneis.pl/mam-do-pani-pana-bardzo-wazne-pytanie/item/11286-pytania-do-producentow-mleka-uht-w-sprawie-glosow-ze-produkuja-trucizne-produkt-mlekopodobny-itp



Grzegorz Grzeszkowiak, prezes zarządu Spółdzielni Mleczarskiej w Gostyniu, przesłał takie wyjaśnienie:

Po otrzymaniu zapytania prasowego wraz z dołączonym linkiem strony POZNAJ POLSKĘ I JEJ SĄSIADÓW Z POLĄ NEIS, pierwszy raz oglądaliśmy i słuchaliśmy wypowiedzi pana Huberta Czerniaka, dotyczącej m.in. polskiej żywności, w tym również mleka UHT.

Wypowiedź tą uważamy za bardzo kontrowersyjną i mocno krzywdzącą producentów żywności oraz mogącą mieć fatalne skutki dla zdrowia konsumentów, którzy sugerując się głoszonymi teoriami mogą zaprzestać spożywania mleka. Mleko i jego produkty są źródłem pełnowartościowego białka o wysokiej wartości biologicznej. Zawierają znaczącą ilość dobrze przyswajalnego wapnia oraz witamin z grupy B (głównie B2). Tłuszcz mleka zawiera cenne witaminy A i D, których ilość jest zależna od zawartości tłuszczu w produkcie mleczarskim.

Zamieszczona wypowiedź budzi mnóstwo negatywnych emocji. Raczej trudno doszukiwać się wspominanej w wywiadzie korelacji szczupłości dzieci z faktem spożywania „drożdżówek z kakao” popijanych mlekiem. Masa dziecka tak samo jak i osoby dorosłej jest bezpośrednio związana ze spożywaniem prawidłowo zbilansowanej żywności w połączeniu z odpowiednią aktywnością fizyczną. Przyczyny szczupłość dzieci z pokolenia pana redaktora raczej należałoby się doszukiwać w bardzo aktywnym trybie życia ówczesnego pokolenia, przy jednoczesnym nieprzejadaniu się.

Haniebnym stwierdzeniem jest teza, że mleko UHT to trucizna. Chcielibyśmy wiedzieć, na czym oparte są tak poważne zarzuty wobec mleka? Jakie badania potwierdzają powyższą tezę? Pierwszy raz słyszymy o doświadczeniu prowadzonym na dwóch grupach cieląt, w którym jedna grupa karmiona była mlekiem UHT, a druga mlekiem „normalnym” (przy czym brak jest wyjaśnienia, co kryje się pod pojęciem „normalnego mleka”). Dość dziwna wydaje się teoria powiązania spożywania mleka ze zwyrodnieniem serca, wątroby oraz nerek, a także „śmierdzącej, gnijącej substancji” zalegającej w jelitach cieląt.

Słuchając wywodu na temat prawdziwości mleka i pochwały wobec mleka 3,5% tłuszczu zakupionego w Niemczech nasunęło nam się pytanie, czy wypowiadający się zdają sobie sprawę, że im wyższy tłuszcz w produkcie, tym wyżej oceniany jest produkt. Tłuszcz jest nośnikiem smaku.

Kolejne stwierdzenie , że mleko, które „nie zsiada się” zawiera substancje, które zabijają bakterie potrzebne naszemu przewodowi pokarmowemu jest niedorzeczne i mamy wrażenie, że wynika z niewiedzy wypowiadającego się. Mleko UHT nie ulega kwaśnieniu, ponieważ bakterie kwaszące zawarte w mleku, podczas obróbki termicznej zostają zniszczone. Mleko UHT nie jest konserwowane chemiczne a jego trwałość wynika z obróbki termicznej i aseptycznego pakowania. W żadnym wypadku „mleko w kartonie, które może miesiąc postać” nie zawiera bakterii „toksycznych”.

Wypowiedź pana Czerniaka jest niedorzeczna i kłamliwa. Nie wykluczamy, że producenci mleka i przetworów mlecznych złożą pozew do sądu w tej sprawie.

Mleko UHT można spokojnie pić. Nie ma nic wspólnego z produktem, który starał się wykreować wypowiadający się pan Czerniak. Osoby zdrowe bez alergii na składniki mleka w mleku UHT mogą upatrywać doskonałego źródła białka i wapnia.

Brak odpowiedzi

Na pytanie nie odpowiedział natomiast Hubert Czerniak. Mottem tego lekarza w internecie jest: Włączamy myślenie!

Apeluję więc do pana Czerniaka, by włączył myślenie i odpowiedział na zadane pytanie. Sprawa jest bowiem poważna, gdyż o trującym mleku wypowiedział się lekarz. Są tylko dwie możliwości: jest to prawda i wówczas proszę o naukowe dowody, które to potwierdzą albo jest to fałsz - wówczas proszę się z tego wycofać.

Sama piję często mleko UHT i nie ukrywam, że przeraziła mnie zasiana niepewność, że mogę wypijać truciznę.

Pola Neis

3 komentarze

gość-38863

Producenci najwyraźniej uwazaja ze konsumenci to tłum niedouczonych idiotów którzy czytaja tylko idiotyczne reklamy producentów i oglądają jeszcze bardziej idiotyczne reklamy w TV .Ten Pan ma rację w 100% .

4 3
ID:73574

gość-42118

Dla dociekliwych -
,,Kilka słów o ... homogenizacji, czyli mleko też można zapaskudzić ...


Myślę, że wszyscy czytelnicy bloga już są świadomi, że produkt wysokoprzetworzony to produkt podejrzany i najprawdopodobniej szkodliwy. Niestety w sklepach na półkach zalega tego cała masa więc trzeba się nieźle nakombinować by wyszukać te najbardziej przyzwoite. Wobec tego stwierdziłem że nadszedł czas na przedstawienie samego sposobu przetwarzania produktów. Przy okazji opisywania serka Danio jedna z czytelniczek zwróciła uwagę na sam fakt homogenizowania produktu i szkodliwości tego procesu. Postanowiłem sprawdzić te doniesienia - zapraszam na artykuł o homogenizacji.


Homogenizacja - pochodzące z greckiego homogenes, znaczy jednorodny. Proces ten polega na wytworzeniu jednorodnej mieszaniny ze składników, które normalnie nie ulegają zmieszaniu. Homogenizacja jest bardzo powszechnie stosowana w przetwórstwie mlecznym (szczególnie mleka i śmietany) ale również w takich gałęziach przemysłu jak produkcja farb, kosmetyków, tworzyw sztucznych oraz leków.

Dwie podstawowe metody przeprowadzania homogenizacji to:

działanie wysokim ciśnieniem i przepuszczanie substancji przez szczeliny (stosowana w przemyśle mleczarskim)
działanie ultradźwiękami

Generalnie efekt jest podobny - stworzona zawiesina ma być jednorodna, aksamitna i się nie rozwarstwiać (LINK i LINK2 - homogenizacja artykułów mlecznych) oraz (LINK - homogenizacja artykułów przemysłowych).

Jak to się ma np. do mleka i jego przetworów? Homogenizuje się je by rozbić znajdujące się w mleku kuleczki różnych wielkości. Przeciskanie ich przez bardzo małe szczeliny powoduje ich zdecydowane zmniejszenie i wyrównanie wielkości.
Jakie są zalety tego działania? Mleko poddane homogenizacji oraz przetwórstwie metodą UHT zachowuje ważność bardzo długo, nie psuje się i nie rozwarstwia, nie wytrąca się w nim śmietana - a więc estetycznie wygląda w oczach konsumenta. Serki homogenizowane są aksamitne i idealnie zmieszane - idealne do reklamowania i zachęcania kupujących. Ale jak widać są to zalety tylko ekonomiczne i tylko dla producentów.
Co więc z konsumentami? Tutaj niestety jest gorzej. Producenci zachwalają produkty homogenizowane jako zawierające bardzo łatwo przyswajalne (bo składające się z małych kuleczek) tłuszcze. Pewne jest że sam proces uszkadza strukturę kuleczek tłuszczowych (LINK). Co gorsza, takie małe cząsteczki tłuszczu często nie zostają strawione w układzie pokarmowym ponieważ szybciej są wchłaniane (w niezmienionej postaci) bezpośrednio do krwi, pomijając transport przez limfę. Wiąże się to niestety z odkładaniem drobin tłuszczu na ściankach naczyń krwionośnych co jak wiemy prowadzi do choroby miażdżycowej a w efekcie do zawałów serca, udarów i innych poważnych następstw.

Jak rozpoznać produkty homogenizowane? Na pewno na serkach homogenizowanych jest to wyraźnie zaznaczone. Pamiętajmy że mleko UHT w procesie przetwarzania jest również homogenizowane. Na chwile obecną to tyle ale temat będzie rozwijany gdyż ilość homogenizowanych produktów na sklepowych półkach jest spora. Trzeba je powoli zacząć tropić i eliminować z diety. Nie bez powodu, w obecnych czasach coraz więcej młodych ludzi nagle umiera na zawały. Czy mogą przyczyniać się do tego produkty homogenizowane? Sądzę że tak dlatego na pewno powinniśmy się ich wystrzegać.''

3 1
ID:73586

gość-23549

Witaminy ? Wapń ? Minerały ? Pełno wartościowe bialko, wapń? Co za bzdury !!! Co za niedoksztalcona persona !!! Jak mleko podlegające pasteryzacji i homogenizacji może zawierać owe składniki ?!?! Ludzi takich którzy swoim niedouczeniem piszą owe artykułu należało by wypiepszyc na zbity pysk!!! Dosłownie. Pan Czerniak ma racje w każdej swej wypowiedzi i to nie on otworzył mi oczy bo wałkuje ten temat latami !!!!

3 3
ID:77249


Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.