WYPRAWA. Poruszony został dziś temat Średniowiecza....

WYPRAWA. Poruszony został dziś temat Średniowiecza. Przypadkowo zresztą. Pasqdnie się kojarzy, prawda?. A ja myślę, że nie było tak źle. Oczywiście każda epoka ma swoje dobre i złe strony. Weźmy współczesnego człowieka, najlepiej dość biednego; Ale nie tylko. Na co narzeka najczęściej oprócz braku pieniędzy? Na niepewność jutra i szalone tempo życia, na to, że często nie rozumie co się wokół niego dzieje (wliczając w to rozumienie umowy kredytowej oraz zasad naliczania rachunków za energię elektryczną). W zasadzie to praktycznie wszyscy nie rozumiemy zasad działania większości otaczających nas przedmiotów. A jeżeli już to teoretycznie i to od biedy. Brrrr, ach ta wąska specjalizacja. I nieustanne tempo. I dotyczący niektórych wyścig szczurów tfu.
A teraz Średniowiecze. Nie twierdzę, że było słodko, jednak wg mnie podstawową zaletą systemu feudalnego było to, że każdy znał w nim swoje miejsce;). Od urodzin aż do usr...j śmierci. Która mogła nastąpić ze starości w wieku 30 lat hehehe. (Ale niekoniecznie trzydziestu jeżeli ktoś się urodził w odpowiedniej rodzinie;). Ktoś rodził się chłopem to umierał jako chłop, podobnie jak jego dziad i pradziad. To dawało poczucie stabilności, a także silne poczucie przynależności do określonej warstwy społecznej i środowiska. Ten chłop rozumiał otaczający go świat i wszystko co było w zasięgu wzroku. Nie obawiał się modernizacji pługa, likwidacji KRUS (który to twór już dawno powinien wg mnie zostać zlikwidowany). Ten sam chłop miał spokój w głowie, z tego prostego powodu, że nikt mu w niej nie mieszał i nie próbował posiewać wolnościowych i innych niestosownych pomysłów. Jeżeli spróbował to go wieszano i po krzyku. Cudowna prostota hehehe. Z tego samego powodu nie uczono chłopa niczego, co nie było absolutnie konieczne do wykonywanej przez niego pracy. Genialnie proste i w dodatku ma ekonomiczne uzasadnienie hehehe. Mimo wszystko nie ironizuję; zwróćcie uwagę, że gdyby tegoż chłopa nauczono czytać i pisać, niezależnie myśleć to unieszczęśliwiono by go strasznie! Nadal tkwiłby w wyznaczonej mu przez system roli i cierpiał. (podobnie jak współczesna dziewczyna kończąca UMK i gnijąca na kasie w hipermarkecie. Unieszczęśliwiono ja, bo powinna skończyć handlówkę) Gdyby wspomniany chłop nie chciał w owej roli tkwić – powieszono by go, a w najlepszym wypadku wypędzono, po czym zostałby zbójcą, po czym by go powieszono . I wracamy do punktu wyjścia;)). I co? Czy nie jest to odpowiedź na rozterki współczesnego człowieka? Podobny mechanizm dotyczył pozostałych stanów. Każdy znał swoje miejsce, co dawało mu poczucie, że jutro jego świat się nie zawali się z powodu upadku firmy, zmiany przepisów czy cholera jeszcze wie czego. Tak, są to niewątpliwe uroki tego statycznego, przewidywalnego świata.
Są jeszcze inne uroki, np. prawodawstwo. Tyle się słyszy teraz: taki sk..........n a dostał tylko 8 lat! (a wyszedł łachmyta sporo wcześniej). Przeciętny współczesny człowiek byłby usatysfakcjonowany gdyby mógł zobaczyć jak typa ćwiartują. Często to słyszę przy różnych okazjach - a Wy nie? Co by zrobiono typowi, który ukradł prosiaka i beczkę miodu pisałem już wcześniej dziś hehehe;) I słusznie by zrobiono, tym bardziej, że miałem na myśli miód pitny, którego strata to okrutny cios hehehe. Nawet bardziej niż prosiaka;))
Ale przede wszystkim średniowiecze odpowiadałoby Kaloryferowi, który mógłby wreszcie zająć się robieniem tego, co najbardziej lubi. Czyli nic nierobieniem hehehe. Polowania, uczty, bale i to wystarczy;)) Wreszcie nie musiałby być zaradny i zarabiać na utrzymanie rodziny.
Są też niestety minusy... kobiety się nie myły, miały po trzy zęby a na dokładkę wszy żywym srebrem zwane hehehe. Kobiety wszystkich stanów, nawet tych, o które się tu rozchodzi – czyli stanu szlacheckiego hehe. (W każdym razie wykopaliska dowodzą, że ludzie byli hmm delikatnie rzecz ujmując mieli pewne... defekty, tzn. dość liczne defekty. „Białogłowy” o jedwabistych włosach to mit.) Dalej – człowieka można było skazać na ścięcie i ściąć zanim nieborak pokapował się o co w ogóle chodzi (dobra strona jest taka, że nie oczekiwał na wyrok długo i nie zadręczał się myślami hehe). A zatem... pozostaje udać się tam!

Ps. OGŁOSZENIE. Zatrudnię:
1. 5 elektroników znających się na budowie maszyn czasu, na bardzo dobrych warunkach 10000netto/tydzień
2. 5 dam dworu chcących mi towarzyszyć w tej wyjątkowej wyprawie i żyć beztrosko jak księżniczki (cv wraz z foto topless proszę kierować na maila [email protected]
3. 500 chłopów kochających świeże powietrze, mających dość głupich urzędników, poniżających cen na skupie żywca i chcących uczyć się historii naszej Ojczyzny. Warunki zapłaty uzgodnimy po przybyciu na miejsce i zniszczeniu maszyny czasu hehehehehehehe

8 komentarzy

szuja

Teraz jestem przekonany w 100% ,że ten mowy Odział Psychiatryczny jest bardzo potrzebny.Ale numer.Kalafior zapomniałeś o pierwszeństwie w noc poślubną.

0 0
ID:5653

zbuntowany_kaloryfer

OBWIESZCZENIE. Szujowatych ex kleryków informujemy, że sabotowanie ekspedycji Kaloryfera podlega karze pręgierza 24 h oraz napiętnowaniu żelazem. Z up. Kaloryfera - Albert Małobrody

0 0
ID:5659

krzysztof_naubi

Kaloryfer to otwarty człowiek z bujną wyobraźnią, porady specjalisty powinni szukać raczej socjopaci. Wybrane cechy charakterystyczne socjopatów (za Wikipedią): brak sumienia, brak wstydu, osoby te nie są zdolne do głębokiej troski o drugiego człowieka, kontakty międzyludzkie są u socjopatów znikome, nieprzywiązywanie się do drugiego człowieka, brak reakcji na zaufanie, miłość i czułość.

0 0
ID:5664

minibunia

Jestem urzędniczką ale wolę być księżniczką lalala. Weź mnie ze sobą a nie pożałujesz lalala. Nawet szydełkować umiem! I podobno ladne spiewam I nie tylko! sam się przekonaj! Ale się uśmialam, czasem zaglądam tu ale zawsze tak smutno jakoś. A dziś się bardzo uśmialam oby tak dalej lalala

0 0
ID:5666

zbuntowany_kaloryfer

O! proszę witamy serdecznie Minibunię, księżniczkę-urzędniczkę;) Brakuje nam bardzo takich na forum! Bo zazwyczaj to albo są lekko moherowate albo takie, które mają problem z autobusami MPK hehehe. Więc każda księżniczka na wagę złota!!! Jeżeli jeszcze umiesz obsługiwać kołowrotek i prać ręcznie na tarce to jesteś cool;))
Ps. Intryguje mnie w Twojej wypowiedzi zwrot "i nie tylko";)

0 0
ID:5667

rozbieracz_wykrawacz

No ładnie, taka piękna wyprawa się szykuje, a zbuntowany kaloryfer nie zapewnił żadnego etatu, który by mnie odpowiadał. Nie chcę być żadną damą dworu ani księżniczką takiego typka jak kaloryfer, nie chcę być też przaśnym chłopem, na elektronice się nie znam. Ha! już wiem! dla mnie znajdzie się fucha po powrocie, gdy zostanie rozebrana machina czasu! Będzie wtedy gorąco! Myślę, że na wyprawę udam się jako tzw. "prawa ręka" zbuntowanego kaloryfera.

0 0
ID:5676

zbuntowany_kaloryfer

Heh, wykrawacz, jak na razie to ja mam obie ręce hehehe. Ale kto wie co jutro przyniesie? Ty wiesz? Ty masz rację tak swoją drogą. Taka wyprawa gdyby doszła do skutku to masa ludzi i sprzętu. Ludzi o wszelakich umiejętnościach. Widzę, że masz wykrawanie opanowane (m. in hehe) Tam, gdzie się udajemy na pewno jest co wykrawać hehehe, w to nie watpię. A może Tobie chodzi o księżniczki, które werbuję i jest to niecny plan???
Nieważne, widzę Cię tu pierwszy raz i nie zacząłeś od narzekania na biedę, rewitalizację, bulwary i od złorzeczeń... tylko od razu z jajem, z humorem hehe. Tacy zawsze mile widziani;)) Nie cierpię płaczków i wszystkich, którym wiecznie coś nie pasuje hehe. Witaj w klubie zatem hehe;)

Ps. Księżniczki sa moje;)))
Ps2. A właściwie coś za jeden???

0 0
ID:5681

rozbieracz_wykrawacz

O matko kochana oburęczny kaloryfer, ale masz rację nie wiadomo co jutro przyniesie i kto wie kiedy rękę lub dwie można stracić. O księżniczki mi nie chodzi, tylko o te łowy, hulanki i nic nierobienie. A tych księżniczek hahaha kaloryfer masz jak na lekarstwo hahaha - jedną jedyną księżniczkę urzędniczkę i kto wie czy nie zrobi Cię w jajo, bo z urzędnikami różnie bywa. A ja jestem z tych co protestują przeciwko protestującym i tak ogólnie mam to wszystko gdzieś. Dzięki za miłe powitanie.
Ps. więcej reklamy kaloryfer, bo coś malutko chętnych na tę Twoją wyprawę!!

0 0
ID:5687

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA