A jednak chodza, a tlumaczenie Pani Budzeniusz mnie nie...

A jednak chodza, a tlumaczenie Pani Budzeniusz mnie nie przekonuje. Jaki problem pojsc do tej babki z administracji na Placu i zobaczyc czy to oryginal, pewnie zreszta chetnie dolaczylaby notarialnie potwierdzone kopie. Wiec po co Policja

A tak dla przypomnienia:

"Policja chodzi po mieście i sprawdza listę protestujących z Placu Wolności, czy podpisy są oryginalne, czy nikt nic nie sfałszował, czy pieczątki są oryginalne.
Na wniosek chyba Urzędu Miasta. Policja wzywa na przesłuchania osoby, które zbierały podpisy, uczestniczyły w protestach.

To jest paranoja i metody jak z socjalizmu, ktoś chyba się cofnął o ponad 20 lat i wrócił do starych metod.

Jaki jest cel takich działań:

-zastraszenie osób protestujących?
-ustalenie winnych? ale winnych czego?
-podważenie wagi ich poparcia dla słusznej według nich sprawy?

Rozumiem, że protesty są kłopotliwe i nie są one zbyt dobre dla atmosfery w mieście i podejmowania decyzji inwestycyjnych ale nasyłanie Policji jest naruszeniem zasad demokratycznego Państwa i poszanowania głosów obywateli.

Czuję duży niesmak i opór wobec takich działań władz miasta. To nie te czasy i nie te metody. Takie działania mogą rozwścieczyć bardziej niż zastraszyć Włocławian."

18 komentarzy

pazdzioch

A jaki byl problem isc do Urzedu i zalatwic srawe wczesniej kiedy byly prowadzone konsultacje? Trzeba bylo robic szopki, Kaczynskiego wplatywac, flagowac budynki ? Poza tym wiekszosc ludzi(normalni) sa przeciwni tym waszym protestom.

0 0
ID:5929

szuja

chodza, tlumaczenie zobaczyc oryginal, zreszta chetnie dolaczylaby

haha, 07-07-2009, 00:00:27
Tak pisze Polak ?????????????
Hahahahahaha

0 0
ID:5933

zaniepokojony

Pamiętam jak w rocznicę wprowadzenia stanu wojennego na Plac Wolności wkroczyły oddziały ZOMO. Oj było gorąco i duszno, szczególnie od gazów. Teraz nie można użyć zomo, a metody jak by z poprzedniej epoki.Miejsce wydarzeń to samo- historia lubi się powtarzać ?
"Normalny" pazdziochu- nie ośmieszaj się już więcej, bardzo proszę.

0 0
ID:5935

zbuntowany_kaloryfer

Właśnie. Przeciętny Włocławianin cieszy się, że w jego mieście będzie po prostu ładniej i nowocześniej . Wspominałeś też kiedyś o konieczności rewitalizacji 3go Maja i prostopadłych. Jak najbardziej też trzeba! Jednak to o wiele bardziej złożony problem i najprawdopodobniej przerasta on ekipę obecnego prezydenta (jeżeli rewitalizacja ma być poważnie potraktowana oczywiście). Mimo wszystko - skoro postanowili zacząć od placu niech zaczynają. Od czegoś trzeba zacząć.

0 0
ID:5936

szuja

kaloryfer zdecyduj się

0 0
ID:5939

pazdzioch

tak sie sklada ze tez dostalem wtedy po oczach z gazu na placu, mimo ze bylem malym dzieckiem ale do glowy by mi nie przyszlo porownywac tamte czasy do tych a falszerstwo jest przestepstwem i dlatego sprawa musi zostac wyjasniona

0 0
ID:5940

zbuntowany_kaloryfer

Jestem zdecydowany i uważam, że należy rewitalizować całe śródmieście. Począwszy od placu.

0 0
ID:5941

zaniepokojony

tamte wydarzenia z sierpnia 1982r. które miały właśnie miejsce (nomen omen) na Placu Wolności tylko przypomniałem wszystkim, ku przestrodze. Wcale nie wnikam w jakieś domniemane"fałszerstwa". Tylko jeśli jest ktoś dumny z tego,że pracował w aparcie PZPR, to warto te wydarzenia przypominać.

0 0
ID:5942

Sportowiec

Piszesz Zbuntowany Kaloryferze - niech zaczyna. Tak niech zaczyna, tylko,że ta ekipa NIE JEST W STANIE NICZEGO ZACZĄĆ, nie mówiąc skończeniu. Przeczytaj dzisiejsze Nowości. Płyta do lekkiej- nie bo..., Browar - nie bo...,Pływalna - może uda się za drugim razem. A ja mam nadzieję, że już za pierwszym razem (w pierwszej turze) uda się odłączyć od stołków i koryta i na zbity pysk wywalić tę ekipę leni z wyjątkowo z siebie zadowolonym Andrzejem na czele.
P.S. Rewitalizacja: przywrócenie do życia - ożywienie. Pytanie: Gdzie we Włocławku można spotkać ludzi(które miejsce żyje w naszym mieście) po 21-ej?

0 0
ID:5943

pazdzioch

lol

0 0
ID:5944

Nienormalny

Do "ZBUNTOWANY KALORYFER":
chyba raczej na Pl. Wolności KOŃCZĄC? Jeszcze ten plac nie jest taki zły, a jak zaczęłoby się tą rewitalizację z drugiej strony od Zielonego Rynku, Bulwarów, idąc dalej przez Tumską i 3-go Maja do Pl. Wolności to z pewnością ludzie zobaczyliby sens tej pracy, a tak... protestują!
Do "PAŹDZIOCH":
ja nie rozumiem twojej wypowiedzi? czyli co dobrze, że jest wolna Polska czy nie? Tak czy siak jest tak jak jest i JEST WOLNOŚĆ SŁOWA I WYPOWIEDZI, więc raczej przyznasz, że ci ludzie mają PRAWO do głoszenia swoich racji!

Czytając artykuły i posty mieszkańców można wysnuć jeden wniosek: wszyscy w tym mieście się nienawidzą i dlatego nie będzie tu nigdy nic! Można mieć inne zdanie, można się ze sobą nie zgadzać, ale nie można się obrażać i trzeba podjąć konstruktywny dialog dla dobra wspólnej sprawy, czyli zrobienia z tego miasta coś więcej niż "byłe miasto wojewódzkie schodzące do rangi miasteczka".

od razu wyjaśniam:
- od 6 lat nie mieszkam we Włocławku;
-ostatni raz byłem w mieście rok temu;
-wchodzę co jakiś czas na włocławskie portale, żeby zobaczyć co się dzieje w moim bądź co bądź rodzinnym mieście;

i nigdy nie pożałowałem decyzji, ze się stąd wyprowadziłem, mimo wszystko pozdrawiam Was wszystkich tych NORMALNYCH (w/g Paździocha) i tych NIENORMALNYCH ( nadal patrz " podział ludzi według Paździocha") hahahahahaha

0 0
ID:5945

zbuntowany_kaloryfer

SPORTOWIEC - na wstępie przypomnę, że moje poparcie dla modernizacji placu nie ma nic wspólnego z obecnym prezydentem Włocławka ani z formacją polityczną, którą on reprezentuje (tak, bo on reprezentuje swoją formację a nie ogół Włocławian), a nawet więcej: owa formacja wzbudzała, wzbudza i wzbudzać będzie we mnie wyłącznie odrazę. Dobrze napisałeś, że ta ekipa nic sobą nie reprezentuje. Wiem o tym doskonale. Wiem też, że Włocławek ma pecha do wszelkich władz, wszelkich inwestycji i zazwyczaj większość działań we Włocławku kończy się niepowodzeniem (choćby częściowym), albo też pozostaje w sferze projektów. Dlatego, mając na uwadze opisaną z grubsza sytuację, cieszy mnie praktycznie KAŻDA inwestycja rozpoczęta w moim mieście niezależnie od tego jaka formacja ją zainicjowała i czy dana inwestycja jest na dzień dzisiejszy mocno potrzebna czy też nie.
NIENORMALNY - część odpowiedzi do Ciebie ująłem już w odpowiedzi dla Sportowca. Poruszyłeś kwestię rozpoczęcia rewitalizacji od strony Bulwarów, Tumskiej, względznie Zielonego Rynku.
Gdyby przyjąć taką opcję stajemy przed następującym problemem: otóż spora część kamienic w omawianej okolicy posiada właścicieli, którzy powiedzmy "czuwają" nad nimi.. Pozostałymi administruje Lokalne Zrzeszenie Właścicieli Nieruchomości. Duży procent mieszkańców kamienic stanowi jak powszechnie wiadomo lumpenproletariat, odpowiedzialny zarówno za dewastację tych kamienic i okolicy jak i za to, że śródmieście "straszy" - przypominam, nie wszyscy menele to niegroźne sznurki, znaczna część to po prostu bandyci, o których niemal codziennie czytamy w lokalnych wiadomościach. Otóż gdyby właściciel kamienicy chciał pozbyć się elementu MUSI w świetle obecnych przepisów prawa zapewnić elementowi mieszkanie zastępcze. Nawet gdy element jest wybitnie uciążliwy, do eksmisji i tak dochodzi rzadko, gdyż kobiety z menelowych klanów notorycznie zachodzą w ciążę (świadomy element obrony przed eksmisją) w związku z czym eksmitować ich jest stosunkowo trudno. Cóż zatem robić? Otóż moim zdaniem po pierwsze - przepisy powinny ulec zmianie (koniecznie!), a po drugie miasto w ramach rewitalizacji powinno wybudować (bądź rozbudować istniejące) tanie, wystarczająco pojemne osiedle dla wykwaterowywanego menelstwa. Dopiero po zakończeniu tego procesu powinna ruszyć właściwa rewitalizacja. Miałaby ona wsparcie właścicieli kamienic, którzy dostrzegliby wreszcie sens dokonywania gruntownych remontów swych nieruchomości, które w takim wypadku byłyby prawdopodobnie bardzo chętnie zasiedlane przez "normalnych ludzi", wymagających "normalnych standardów". Bez zmian w strukturze ludności w centrum rewitalizacja będzie tylko fikcyjną działalnością. Dewastacja odnowionych ulic będzie tylko kwestią czasu, a przeciętny mieszkaniec Włocławka jak nie chadza wieczorami po tej okolicy, tak nadal chadzał nie będzie. I to jest właśnie wyzwanie dla jakiejś ekipy rządzącej miastem... rozpocząć ten proces, skoordynować działania i doprowadzić rzecz do końca. Rewitalizacja placu, to przy naszkicowanym pobieżnie problemie po prostu malutki pikuś. Ot, co.
Ps. Już sobie wyobrażam krokodyle łzy pisuarów! Że dla "biednych ludzi" w XXI w. buduje się getto!

0 0
ID:5949

Normalny

Do Nienormalnego: zamów już sobie miejsce u Domicelki na oddziale i lepiej korzystaj z portali swojej mieściny

0 0
ID:5950

nienormalny

do Normalnego: Miasta! Miasta! w mieścinie to ty nadal mieszkasz hahahaha

0 0
ID:5956

Normalny

Miasta, Toruń nie jest dużo wiekszy wiec nie świruj jarzabka.
Wieśniaczku

0 0
ID:5965

Nienormalny

Toruń może i tylko trochę większy, ale bez porównania milszy i mądrzejszy, w sumie też mógłbym tam mieszkać, ale dziękuję Bogu, że adoptował mnie Gdańsk! To jest miasto!
I mógłbym cię tutaj też obrazić i nawrzucać, ale poziom trzeba trzymać nawet jak prowokują takie osobniki jak ty " Normalny" hahahaha

0 0
ID:5981

zbuntowany_kaloryfer

Nienormalny, ale musisz przyznać, że na Jarmarku Dominikańskim to zbyt mocno przeginają z cenami. W ub. roku co niektórzy mieli chyba drożej niż w Desie!

0 0
ID:5989

Lichy

Weź sie nie kompromituj nienormalny wiesniaku

0 0
ID:5991

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA