Umarła - według urzędników. Ale ona wciąż żyje "Nie...

Umarła - według urzędników. Ale ona wciąż żyje

"Nie możemy pani pomóc, bo pani... nie żyje" - choć brzmi to jak scena z czarnej komedii, takie słowa usłyszała mieszkanka Włocławka podczas wizyty w Miejskim Ośrodku Pomocy Rodzinie. Wszystko dlatego, że w systemie komputerowym kobieta figurowała jako zmarła.

Sprawę opisała Gazeta Pomorska. - Pojechałam do urzędu, znaczy do MOPR-u, i tam się okazało, że od 1999 roku, dokładnie od września, nie żyję - opowiada Anna Lewandowska.

Jeżeli chodzi o moich urzędników, każdy na swoim etapie zrobił to, co do niego należy. Gdzieś, przypuszczam, pojawił się w pewnym momencie błąd ludzki - mówi Edyta Mokra, dyrektor MOPR we Włocławku.

Skutki błędu wyszły na jaw, kiedy Lewandowska ubiegała się o zasiłek rodzinny. Świadczenia nie otrzymała, a gdy próbowała wyjaśnić sprawę, okazało się, że komputerowy system ewidencji ludności uznał ją za zmarłą.

Urzędnicy zapewniają, że pomyłka została już poprawiona, a pani Anna - teraz już ponad wszelką wątpliwość żywa - otrzyma zasiłek, o który się ubiegała.

6 komentarzy

OBSERVER

Zdarza się.. nie popełnia błędów ten kto nic nie robi

0 0
ID:6714

emeryt były urzędnik

OBSERWER- co Ty na to?Z PAMIĘTNIKA URZĘDNIKA.
Poniedziałkowo-leniwie
czas wolniuteńko płynie.
Pracować by się zdało,
dni wolne nam się marzą.

Wtorek. Marzę skrycie
by była już sobota,
weekendu miły dzionek
lecz czeka mnie robota.

Środa. Wreszcie półmetek,
praca się w rękach pali.
Od czego by tu zacząć?
Plan pracy mi się wali...

Czwartek. Już od rana
narady i zebrania.
Na biurku rośnie sterta.
Ten widok to udręka.

Piątek. Mocno zmęczeni
marzymy o niedzieli
Czas w pracy nam się dłuży,
praca dziś nie służy.

Sobota. Wreszcie wolne!
Miało być pogodnie...
Deszcz ciurkiem leje z nieba
Jutro jest niedziela.

Poranek szybko minął,
obiadek wraz z rodziną
i nagle myśl dociera:
Skończyła się niedziela!

0 0
ID:6721

OBSERVER

Moja znajoma miała staż w UM. Przeżyła szok kiedy pani z pokoju zwróciła jej uwagę że za szybko skończyła swoją pracę. Koleżanka nie potrafiła "celebrować" wykonywanych zadań tylko po prostu realizowała je w normalnym tempie.Mam swoje zdanie o urzędasach,niestety niezbyt pozytywne.Wyjątkiem jest tutaj praca ludzi którzy pracują w UM na dole w korytarzu.Byłem zdumiony ich zaangażowaniem i pomocą w wyjaśnianiu spraw.Może to są te przysłowiowe jaskółki od wiosny :)
Wracając do urzędnika emeryta... skoro masz takie skojarzenia to dlaczego tak pracowałeś i pobierałeś pensje za tak "ciężką" pracę.No i pewnie oczekiwałeś też 13-tki niecierpliwie? Zły to ptak który własne gniazdo kala.

0 0
ID:6725

emeryt były urzędnik

OBSDERWER -Partia była przewodnią siłą narodu,wykonywałem wytyczne sekretarza P.O.P.nawet mieliśmy swój sklep w czasie kiedy całe społeczeństwo stało z kartkami w zębach w kolejkach

0 0
ID:6726

OBSERVER

...to i może w ramach swojego "urzędnikowania" byłeś TW ówczesnej Służby Bezpieczeństwa? Tak chętnie informujesz teraz o tamtych zjawiskach to być może jeszcze chętniej informowałeś swoich mocodawców o tym co robią i myślą Twoi znajomi?

0 0
ID:6741

johan

observer- prawdziwa cnota krytyk się nie boi,a może Ty byłeś TW?co Ty na to?

0 0
ID:6775

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA