Czy istnieje możliwość zorganizowania we Włocławku...

Czy istnieje możliwość zorganizowania we Włocławku wieczoru poezji Wisławy Szymborskiej ?
Tak bardzo chciałbym usłyszeć z ust młodzieży ze szkół
podstawowych recytacje wierszy noblistki z wczesnych lat
twórczości.Jak pieknie brzmiałyby słowa;
[fragm z 1954r]
"Partia.Należąc do niej,z nią działać,z nią marzyć,
z nią w planach nieulękłych, z nią w trosce
bezsennej-wierz mi to najpiękniejsze
co się może zdarzyć w czasie naszej miłości
-gwiazdy dwuramiennej"
[frag z 1952 -wiersz "Egzamin na członka"
"Pytania brzmią ostro
ale tak właśnie trzeba
bo wybrałeś życie komunisty
i przyszłość czeka
Twoich zwycięśtw"

6 komentarzy

szuja

Cyklisto ,Tyś z tej samej gliny ulepiony,szuja urodzony.Hehehe

0 0
ID:8426

cyklista

Do "Szuja"
Ja nie jestem ulepiony z gliny w/g Twojej teorii.Ja pochodzę od małpy.Zgadnij jakiego gatunku ?

0 0
ID:8430

iwo b.

szanowny ,cyniczny cyklisto !
nie wiem w jakim wieku jesteś,czy w latach 5o-tych biegałeś w zasikanych majteczkach /?/,a może z gilem u nosa/?/, a może już za orkiestrą-boso /?//,załóżmy,że tak było . Może Twoi rodzice z trudem ale ze szczerą radością recytowali na akademiach "pikantniejsze"politycznie wierszyki,bili brawo wszystkim wyżej od nich postawionym ,pozdrawiali z uśmiechem ówczesnych przywódców.Słali swoje ukłony na prawo i lewo. A wszystko to robili dla Twojego i rodzeństwa szczęścia i pomyślności.Dziadków w to nie mieszam,bo ciężko pracowali i pewnie nawet nie poddali się powszechnej walce z analfabetyzmem.Ale Ty ,człowiek wykształcony/potrafisz było nie było pisać/ negujesz wartość literacką utworów naszej dumy narodowej POLSKIEJ NOBLISTKI ?,A cóż Ty wniosłeś twórczego do skarbnicy narodowej ? A cóż Ty dałeś z siebie pożytecznego przez lata swego życia ?

0 0
ID:8434

cyklista

Do Szanownego i Czcigodnego Iwo-b
Masz rację że moi dziadkowie nie musieli uczyć się pisać ani czytać w PRL-u jako analfabeci albowiem uczyli się czytac i pisać jeszcze za czasów zaboru rosyjskiego.A po I wojnie światowej nie musieli ciężko pracować z uwagi na prowadzenie firmy budowlanej przez mojego dziadka.Czy wiesz
Szanowny Iwo-b jaka firma budowała gmach Głównej Poczty
przy ul.Królewieckiej? Mój ojciec nie mógł deklamować po wojnie wierszy w szkole ponieważ wrócił w 1946 r z obozu Nr.0331
w Kutaisi/ Gruzji/ dokąd został wywieziony "saratowskim szlakiem" po aresztowaniach dokonanych przez NKWD w Wilnie.
Jestem synem oficera AK -dzielnicy "D"-gdzie dowódcą zgrupowania był "Kmita".Jestem Polskim nacjonalistą

0 0
ID:8442

cyklista

Do Iwo-b
Oczywiście zgadzam sie całkowicie z Szanownym interlokutorem,że moja wiedza z zakresu literatury jest na poziomie żenującym.Trudno bowiem było doczytać sie w "Dziadach" A.Mickiewicza wszystkich zawartych w tym dziele treści,skoro wydanie z domowej biblioteki było z 1899 roku z dopiskiem "dozwoleno cenzuriu".Moje zainteresowania skierowane były na nauki ścisłe.

0 0
ID:8443

szuja

Cyklista ,od razu wiedziałem ,że masz w sobie coś z bojownika.Przecież przodkowie n o b i l i t u j ą ,prawie jak noebelitowanie.Jedna literka w ta albo w tamta. a czy ą, albo i lub e.

0 0
ID:8452

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA