Pierwszy casting. Wielka szkoda, że Stowarzyszenie...

Pierwszy casting.

Wielka szkoda, że Stowarzyszenie Obywateli "Projekt Włocławek" dopiero teraz zauważyło co się dzieje w mieście mimo, że jak samo stwierdza "monitoruje działania władzy samorządowej". List do marszałka, przejście dla pieszych, fundusze unijne a nawet basen. Zrozumienie tego być może jest prostsze niż nam się wydaje. Tajemnicą poliszynela jest to, że wewnątrz Platformy Obywatelskiej we Włocławku nie ma jednomyślności(zresztą jak wszędzie). Jedna z bardziej popularnych posłanek powiedziała kiedyś o szefie Platformy – Donald stoi w rozkroku. Moim zdaniem Platforma też. Kampania wyborcza wchodzi na wyższe obroty. Stowarzyszenie "Projekt Włocławek" zachowując pozory apolityczności jest jednym z kilku czy kilkunastu stworzonych z inicjatywy posła PO, Marka Wojtkowskiego. Reprezentuje tą jasną stronę działalności PO czyli rozwój miasta w przeciwieństwie do radnych, którzy pod wodzą radnego Kazimierczaka są przeciw rozwojowi miasta uwikłani w jakieś manipulacje z PiS-em i WWS-em. I tu jest ten rozkrok, bo animatorzy stoją w cieniu i czekają na rozwój wydarzeń aby potem znaleźć kozła ofiarnego.
Takich istotnych castingów będą trzy. 1. Głosowanie nad uchwałą przyjmującą LPR. 2. Głosowanie nad budżetem. 3. Głosowanie nad absolutorium dla władz miasta.
Głosowania te nie mają tak ważnego znaczenia dla prezydenta jak dla radnych, którzy chcą kandydować na radnych kolejnej kadencji. Sprawa jest prosta. Kto głosuje ZA jest za rozwojem miasta, kto PRZECIW ten jest przeciw miastu i mieszkańcom. Sprawa bezdyskusyjna i zacznie się już dzisiaj.
Na specjalną uwagę zasługują tutaj poprawki wnoszone przez PiS oraz pana przewodniczącego Sobolewskiego mające na celu oddanie marszałkowi pieniędzy unijnych, które już zostały przyznane. PiS nie wiem na co liczy, skoro ich "guru" zarzuca zbyt małe wykorzystanie środków unijnych. Całkowity brak logiki. Natomiast pan Sobolewski moim zdaniem rozgrywa swoją prywatną sprawę. Pieniądze, których Włocławek nie wykorzysta przejdą do Torunia i Bydgoszczy. Nie wiem czy pan Sobolewski jest jeszcze w PO, czy zawiesił się, czy PO zrezygnowało z niego? Ale raczej nie spodziewa się chyba reelekcji. Dlatego w perfidny sposób za euro oddane przez Włocławek chce sobie kupić ciepły fotelik w BiT City. W związku z powstaniem metropolii będą potrzebowali dodatkowe 800 mln euro na infrastrukturę.
Mam prośbę do mediów, które rejestrują obraz z sesji. Macie większe możliwości aby w relacjach z sesji podać imiennie radnych, który jak głosował w sprawie LPR.

7 komentarzy

ha ha

Glosowanie za LPR to nie jest do konca glosowanie za rozwojem miasta.

Rozbicie LPR na czesci i przeniesienie priorytetow z Placu na Bulwary, Park jest bardzo sensowne.

Ale Prezio ma parcie na Plac. Radni ugrywaja swoje interesiki, byc moze zamieszanie wokol WCK, czyszczenie stanowisk jest robieniem miejsca dla tych, ktorym za glosowanie cos sie obiecalo.

PO we Wloclawku jest przykladem pasywnej partii idacej na lancuszku opozcyji (SLD), Person i Wojtkowski reklamuja i popieraja idee Palueckiego w jego gazetkach, Domicela walczy o wladze.

A PIS, jak to PIS jest opozycja wiec szczeka.

0 0
ID:8899

sportowiec

Widzę Dionizy, że marzy Ci się powrót do czasów, gdy ktoś kto nie był za 3xTAK lądował najpierw na czarnej liście, a potem w Wołowie lub Wronkach. Te czasy BEZPOWROTNIE minęły!!! Na szczęście. A jeśli pozwolisz to zapytam:
1. Czy nie martwi Cię nie wykonanie budżetu Włocławka 2009 w części inwestycyjnej na kwotę ok. 80 mln zł? Wskaż, gdzie jest tam wina radnych.
2. Dlaczego jesteś pewien, że należy głosować za przyjęciem budżetu 2010, skoro go nawet nie znasz? A jezeli znasz to skąd? Podziel się z nami rewelacjami o nadzwyczajności tego budżetu.
3. Absolutorium wynika z wykonania budżetu. Jakie ono będzie okaże się ok. połowy lutego. Ty już wiesz jakie będzie? Skąd?
Dionizy, tym razem przeszedłeś sam siebie. Słuchaj, nawet w trzymaniu palca w pewnym otworze trzeba mieć umiar. Ty go straciłeś. Daj spokój, wstydu oszczędź

0 0
ID:8900

ha ha

Zawsze mi sie coś pomyli. Teraz chyba też mi sie pomyliło . Sam juz nie łsapię o co biega.

0 0
ID:8901

cyklista

Przy stoliku z napisem "Rada Miasta" gra sie znaczonymi kartami.Odsuńcie przy wyborach do rady miasta parę osób które graja od lat w te karty(chyba wykupiły abonament)a moze się coś zmieni i drgnie w działalności na rzecz miasta.Tylko czy wprowadzenie młodych ludzi do gry nie bedzie sterowane przez osoby z zewnątrz-które odejdą od stolika. Jest to retoryczne pytanie na ile mlodzi ludzie nie dadzą soba manewrować, aby nie stać sie marionetkami w tym teatrze działań.Dlaczego tak mało radnych jest niezrzeszonych w rzadnych ugrupowaniach lub partiach czy też stowarzyszeniach (wymienione jako wzajemnej adoracji)
Głosujac patrzymy tylko pod katem przynależności a nie kompetencji.Część Radnych juz sie zgrała.Zmiana stanowisk jakie zajmuja lub zajmowali wcześniej daje wiele do myślenia.
"Demokracja jest najgorszym z możliwych ustrojów, bowiem są to rządy hien nad osłami" [Arystoteles]
"Demokratyczne wybory rozstrzygają o tym, kto bedzie uciskany w majestacie prawa"[Nicolas Gomez da Villa]

0 0
ID:8904

Dionizy

Mnie się nic nie marzy i szkoda czasu na jałowe dyskusje. Najpierw to naucz się rozumieć to co czytasz. Ale trochę mnie rozbawiłeś więc ci odpowiem na kilka problemów.
To ty myślisz kategoriami poprzedniego systemu. Nie rozumiesz różnicy między gospodarką planową a rynkową. (tak jak większość radnych) Nie martwi mnie nie wykonanie budżetu Włocławka 2009 finansowo na kwotę ok 80 mln bo to jest kwota wyssana z palca a wina radnych jest ewidentna bo nie pozwolili wydać wygospodarowanych pieniędzy na inne (nowe) zadania (patrz uparty Kazimierczak). Nie jestem pewien, że należy głosować za przyjęciem budżetu 2010 bo go nie znam ani jego rewelacyjności. Mnie interesuje kto z radnych jak będzie głosował bo przy tworzeniu budżetu udział biorą radni. "Absolutorium wynika z wykonania budżetu" - Panie sportowiec, kilka wierszy wyżej napisał pan, ze te czasy BEZPOWROTNIE minęły. Ale z tego widać, że to pan tęskni za czasami: budżet wykonany - klapa, rąsia, goździk i koperta.
No i na koniec oświadczam, że nie muszę nikomu trzymać palca. Jestem niezależny finansowo. To co robię to z nudów dla rozrywki.
Pozdrawiam.

0 0
ID:8907

Sportowiec

Szanowny Dionizy!
Demokracja samorzadowa polega na tym, że prezydent (radni nie mają do tego prawa} przedstawia Radzie do akceptacji wymyślony przez SIEBIE budżet. Rada go przyjmuje , bądź nie, ale jeśli go przyjmie, to nie tylko obowiązkiem, ale obowiązkiem i honorem zgłaszajacego (Prezydenta) jest zrealizować to co się na piśmie obiecywało. Jeśli nie wykonało się obiecywanek, to należałoby przynajmniej przeprosić mieszkańców za swa nieudolnośc. W przypadku komunistów-zawsze, a w przypadku postkomunistów-czesto, obiecanki maja się nijak do możliwości. I co wtedy się robi? Znajduje usprawiedliwienia, najlepiej ze wskazaniem winnego. Tu przypomnę: nie ma basenu, bo radni kilka lat temu nie zgodzili się na PPP, nie ma remontu "jedynki" bo wykonawcy protestują, nie ma mieszkań, bo komisja do kwietnia zwlekałaz opiną, nie ma stadionu l.a. bo grunt nie taki, nie ma Browaru B. bo włściciele.... itd itp.
A teraz pytanie konkretne Dionizy! Którą ze światłych inicjatyw Andrzeja Teodora Pałuckiego zablokował Radny Kazimierczak Andrzej?
P.S.Nie trawię komunistów, ale zawsze gotów jestem z nimi dyskutować. Za tym strajkowała stocznia i zginął Staszek Pyjas.

0 0
ID:8919

Dionizy

Szanowny Sportowcu.
Ten komentarz zupełnie inaczej się czyta od poprzedniego i nawet z niektórymi spostrzeżeniami się zgadzam. Wyjaśnienia czemu sytuacja jest taka a nie inna to fakty, których się nie zakrzyczy ani nie schowa pod dywan.
Co do radnego Kazimierczaka to chodzi o całokształt działalności jako przewodniczącego klubu radnych PO, szczególnie w świetle ostatnich wypowiedzi. Nie ma jeszcze protokółu w internecie więc dosłownie nie zacytuję. Proponowanie prezydentowi podanie się do dymisji za to, że nie zrealizował budżetu dokładnie tak jak on był przyjęty rok wcześniej to nawet nie jest śmieszne. To jakaś paranoja. Takie coś to było możliwe tylko w PRL-u. To nie prezydent Włocławka zmieniał ustawy, tworzył nowe, wydawał rozporządzenia czy zarządzenia dotyczące rozdziału środków unijnych. To nie prezydent głosował przeciw zmianom wynikłym z powyższych lecz m.in. radni PO.
Nie będę się odnosił do słów: "Za tym strajkowała stocznia ...itd". To przykre co się dzieje dzisiaj ze stoczniowcami. Więc moim zdaniem nie za tym strajkowali.

0 0
ID:8932

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA