"Moja osoba" czyli radny Dębczyński
Ostatnio już nie czytam materiałów wytworzonych przez członków WWS. Prawdy w nich niewiele. Jednak tym razem trafiłem na nowość. Dlatego też postanowiłem wnikliwiej przyjrzeć się dziełu radnego Dębczyńskiego. Początek jak zwykle ten sam. W poprzedniej kadencji prezydent wystąpił z inicjatywą budowy międzyosiedlowego basenu za kwotę 12 mln złotych tylko radni SLD na czele z radnym Pałuckim sprzeciwili się. Tak, sprzeciwili się, ponieważ była wcześniej zgoda na basen za 8 mln. Natomiast projekt ten był już prawie aquaparkiem (z dumą podkreślano, że taki już jest w budowie na Śląsku). Chodziło o kwotę nie 12 mln bo roboty dodatkowe miały kosztować jeszcze około 6 mln. Co najważniejsze, to teren był za mały. Problem z parkingiem dla basenu i zmniejszenie boisk szkolnych. No i nie było takiej kasy.
Druga sprawa, i temu nawet radny Dębczyński nie zaprzecza, to budowa basenu w systemie 3P. To WWS podbuntował radnych aby głosowali przeciw. Na jakiej podstawie? Otóż radny Dębczyński albo jest w pewnych momentach jasnowidzem albo ma na usługach wróżkę (na Placu Wolności) twierdząc, że 3P jest "nierealną mrzonką". I tu błąd. Właśnie basen taki jak ten, który nie został pobudowany we Włocławku, został wybudowany i jest czynny (czy są czynne) bo w zespole tych urządzeń jest więcej.
I dalej lanie wody włącznie z tym, że prezydent nie chce budować basenu w systemie zewnętrznego koncesjonariusza. Więc dlaczego radni nie podejmą uchwały na TAK? To nie prezydent mydlił oczy mieszkańcom tylko opozycyjni radni. Opozycyjni do wszystkiego co chce zrobić prezydent Pałucki. Może z wyjątkiem rozdawnictwa do czego rwie się opozycja. Ale nie od tego jest prezydent.
"Andrzej Pałucki i jego ekipa chcą przykryć własną nieudolność w sprawie basenu i wielu innych inwestycji." Wielu to znaczy konkretnie ilu i jakich? Bo populistyczne hasła można głosić nawet 24 godziny na dobę.
Kolejny przykład jasnowidztwa. "Miasto powinno wybudować basen z dwoma nieckami [...] za kwotę około 15 mln [...] przy wsparciu totalizatora ..." I to według leżącego w szafie projektu. Panie radny Dębczyński, chwali się pan 4 kadencjami bycia radnym i nie wie pan, że z projektami to jest tak jak z żywnością, każdy ma swój termin do spożycia. Potem to da się go adoptować albo nie, o ile zmieni się lokalizację. No cóż, życzę panu radnemu powodzenia w grach w totalizatora sportowego, żeby wygrał na dofinansowanie basenu. A może jeszcze więcej, żeby starczyło na budowę parku wodnego. Skoro jest pan całym sercem to może również będzie pan całą kiesą i jako biznesmen prywatny wybuduje go. Grządziel z budową pewnie zbliżałby się już do końca. Ale z tego co wiem to dopiero teraz będzie mógł rozpocząć. Dzięki komu? Oczywiście, dzięki politycznej opozycji, która mu mataczyła z dokumentami.
Jest jeszcze jedna sprawa , o której radny Dębczyński skrupulatnie zapomniał. A jest to 100% dowód na manipulacje WWS mające na celu przeszkadzać w budowie basenu i dać pretekst do krytyki prezydenta. W pewnym momencie po jakiejś kłodzie rzuconej prezydentowi Pałuckiemu pod nogi WWS wyszło z propozycją budowy basenu przy samochodówce. Bardzo to było nagłaśniane w mediach przez pana Stockiego, który uwielbiał ubliżać prezydentowi Pałuckiemu. Prezydent się na to zgodził ale wymiana gruntu byłaby zbyt droga. Nazwanie tego draństwem co zrobił WWS jest zbyt delikatne. Ludzie WWS dobrze wiedzieli, że teren nie nadaje się pod basen, bo wcześniej mieli wgląd w dokumentację badań geologicznych tych terenów.
Jednak wprost kuriozalne jest zakończenie. I to trzeba przeanalizować zdanie po zdaniu.
"Mam świadomość, że mieszkańcy oczekują budowy basenu nie wnikając w procedury prawne czy oprawę finansową tego przedsięwzięcia i mają do tego święte prawo."
No to mieszkańcy mają lepszą świadomość bo wiedzą, że mają do tego święte prawo aby poznać procedury prawne i oprawę finansową.
"Natomiast zadaniem odpowiedzialnego radnego jest również dbanie o to, by nierealne pomysły prezydenta nie doprowadziły do ...itd."
Szkoda tylko, że tych odpowiedzialnych radnych można policzyć na palcach jednej ręki.
"Reasumując, jestem całym sercem za budową międzyosiedlowego basenu miejskiego dla mieszkańców ...itd. "
Panie radny Dębczyński, dla mieszkańców będzie korzystniej jak będzie pan za basenem nie sercem a ręką.
Pozdrawiam