15 grudnia br.wchodzi w życie znowelizowana ustawa o...

15 grudnia br.wchodzi w życie znowelizowana ustawa o spółdzielniach mieszkaniowych. w/g tej nowelizacji , m.in.
spółdzielnia mieszkaniowa będzie musiała powiadomić o podwyżce opłat eksploatacyjnych co najmniej trzy miesiące wcześniej. Szerzej na ten temat informuje dzisiejsza "gazeta prawna ".Warto zapoznać się z tymi zmianami.Świadomy spółdzielca to mądry spółdzielca ,to partner dla władz wykonawczych spółdzielni i jej administracji,która niekoniecznie zawsze działa na rzecz i dla dobra "swoich członków", próbując czasami urządzać im życie w/g własnego pomysłu i wbrew woli mieszkańców./Dz.U.nr.202 z 2009 r./.

6 komentarzy

harcerz

Szanowny towarzyszu Iwo-B.Jako stary kamienicznik informuje,że Prawo Lokalowe dawno na właścicieli kamienic nakładało obowiazek informowania najemców lokali mieszkalnych o zmianach czynszów właśnie z wyprzedzeniem 3-miesiecznym.Dziwi mnie fakt(nie znam Prawa Spółdzielczego) dlaczego tak póżno wprowadzono ten obowiazek w spółdzielniach mieszkaniowych.Wykorzystując przez ten czas niewiedzę jej członków.

0 0
ID:9406

harcerz

Towarzyszu Iwo-B.Tak na marginesie.To władze spółdzielni-Zarząd oraz Rada Nadzorcza są dla spółdzielców a nie odwrotnie.Jeżeli Towarzysz sięgnie pamięcia wstecz i przypomni sobie sprawę pewnej spółdzielni.Nazwijmy ja umownie "L.P." i skojarzy sprawę ujawnienia nieprawidłowości w tejze spółdzielni z niepozornym,szarym człowieczkiem, ktorego uważano za mało rozgarnietego(ukryłem fakt ,że jestem biegłym sądowym z dziedziny budownictwa) zatrudnionym przez radę nadzorczą to dojdzie Towarzysz do tego kto kryje sie pod pseudonimem harcerz

0 0
ID:9408

W tym Temacie

Polecam walne zebrania Włocławskiej Spółdzielni Mieszkaniowej - kabaret Moralnego Niepokoju to przy nich spotkanie żałobników -takich jaj jak tam w wykonaniu zarządu i etatowych pracowników długo się nie zobaczy .

0 0
ID:9447

jadzia

Rządowy projekt prawa spółdzielczego przewiduje,że
spółdzielnia mieszkaniowa działa w interesie spółdzielców i nie może uzyskiwać jakichkolwiek korzyści kosztem swoich członków .nie może naliczać kosztów manipulacyjnych.
Obecnie spółdzielnia również nie może naliczać kosztów manipulacyjnych dla opłat wnoszonych przez członków. Jednak są naliczane.Za wydane zaświadczenie członkowi pobierane są opłaty .W postępowaniu wyodrębniania własności również .Należy zwiększyć odpowiedzialność dla zarządów i rad nadzorczych za niegospodarność i nieprzestrzeganie prawa,wprowadzić kontrole zewnętrzne NIK, bo to co jest obecnie to tylko LUSTRACJA .Trudno wymagać od przeciętnego członka znajomości niewątpliwie trudnych zagadnień prawnych związanych ze spółdzielczością,tym bardziej, że tak mało na ten temat się mówi i pisze.

0 0
ID:9452

harcerz

Szanowna Jadziu.Wspomniana przeze mnie spółdzielni mimo iż nie była załadem produkcyjnym (wyrabiającym zyski z produkcji)wypłacała premię zarzadowi i pracownikom(oczywiście domyślasz sie jakie były to proporcje)a przecież były to pieniądze członków spóldzielni.W związku z powyższym skoro mam w umowie wpisane wynagrodzenie to nie będę sięgał dodatkowo do kieszeni jej członków.

0 0
ID:9466

Zobaczcie

Kto siedzi w radach nadzorczych spóldzielni -np.WSM -tam przydałaby się lustracja -koledzy maja kontrolować kolegów ?Ktoś tu kiedyś nazwał ten zarząd przechowalnią i miał rację -ale to wina pustych sal na walnych zebraniach .Spóldzielcy mogą się obudzić, tak jak lokatorzy mieszkań zakładowych -ale wtedy będzie za późno.Więc pora na otrzeźwienie i przypomnienie kto ustala zasady -tak jak z uwłaszczeniem .

0 0
ID:9475

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA