Czy dobrym "zwyczajem" jest przynoszenie przez organistę...

Czy dobrym "zwyczajem" jest przynoszenie przez organistę opłatka? Sytuacja taka delikatnie mówiąc "zmusza gospodarza mieszkania do zapłaty". Dać 2,5,10 a może 20 zł? Taki zwyczaj jeszcze istnieje i we Włocławku - podobno nie jest we wszystkich parafiach miasta.
P.S.Nie narzucajcie się w roku 2010.

13 komentarzy

remi

ja kiedys nie otworzylem i patrzylem przez judasza co organista zrobi i jak myslicie ??? wyciagnal zeszyt i zapisal adres, a pozniej jak chcecie wziac slub to wam wymja taka kartoteke (jak w archiwum) i wam powiedza ile dalisci na tace kiedy ile razy oplatek kupiliscie itd. Jak za malo to bedzie nie milo

0 0
ID:9561

pamar

Nawiązując do wypowiedzi ~remi
Jakim prawem i na jakiej podstawie urzędnicy obcego państwa (księża) gromadzą, przechowują i przetwarzają dane osobowe? Ja nigdy na to nie zezwoliłem i w związku z tym mam pytanie do obeznanych w temacie: co można zrobić, jakie podjąć kroki prawne w przypadku gdy jakaś instytucja przetwarza dane osobowe bez zezwolenia. Może wpadnie jakieś odszkodowanie?

0 0
ID:9563

szuja

To po co piszesz nazwisko na drzwiach ? Napisz TAJNE

0 0
ID:9564

Stacha

Za czasów działalności SB - księża mieli kartoteki-nawet bardziej aktualne od służb specjalnych . SB zlikwidowano ale czarni dalej śledzą i piszą.

0 0
ID:9565

janek

W jaki sposób są opodatkowani organiści zbierający pieniądze za opłatek? "Zwykłego" czeka sąd za przyjęcie paru złotych bez "nabicia" ich na kasę.Przecież takie roznoszenie opłatków to zwykła działalnosć gospodarcza.

0 0
ID:9567

adaśko

pamar-zapytaj o to swojego idola PAŁUCKIEGO lub WENDERLICHA.Oni wszystko wiedzą i ci odpowiedzą.

0 0
ID:9568

pamar

@szuja
Mojego nazwiska nie ma na drzwiach, w spisie lokatorów ani też przy domofonie. Tu nie chodzi tylko o nazwisko, ale np. stan osobowy rodziny, czy jesteś wierzący czy nie i o wiele innych.
@adaśko
Pomyliłeś się bardzo, żaden z wymienionych nie jest i nigdy nie był moim idolem. Jestem apolityczny - jeśli tego nie zauważyłeś to zadaj sobie odrobinę trudu (zanim kogoś osądzisz) i prześledź moje komentarze dotyczące np. przywołanego tu przez Ciebie Andrzeja Teodora. Jeśli mi coś lub ktoś nie odpowiada, nie ważne czy jest z lewej czy z prawej to walę "prosto z mostu". Nie ukrywam, iż jeszcze nie tak dawno byłem zwolennikiem lewicy (chodź nie tej lokalnej) i nadal popieram niektóre pomysły posłanki Senyszyn.

0 0
ID:9571

zaniepokojony

"pamar"- prawda, że teraz nie wypada przyznawać się do swojej ideologii ? Komuniści teraz jak rzodkiewki, tylko z wierzchu są czerwoni. Natomiast tak na wszelki wypadek w niedziele grzeczni i pobożni w kościółkach.

0 0
ID:9577

harcerz

Dawno,dawno temu było to wygodne.Przychodził organista z parafii Św.Stanisława(jeszcze za proboszcza Zwierza)i nie trzeba było sie fatygować do kosćioła.Po zmianie parafii-przeniesiona do klasztoru(bez zmiany miejsca zamieszkania) poczatkowo braciszkowie "chodzili po domach z opłatkiem'.Póżniej to zanikło.

0 0
ID:9591

pamar

@zaniepokojony
O mnie nie musisz się niepokoić, raczej powinieneś zmartwić się swoim poziomem IQ (IQ - miernik inteligencji). Nie masz pojęcia co to jest komunista i komunizm. Poza tym wyraźnie napisałem, że zgadzam się z niektórymi pomysłami lewej (i prawej) strony politycznej, więc pisanie "teraz nie wypada przyznawać się do swojej ideologii" niewiele ma wspólnego z rozumieniem czytanego tekstu. Co do drugiej części Twojej wypowiedzi (jak widzisz zwracając się do Ciebie piszę wielką literą ponieważ mam szacunek do oponenta, a nie jak niektórzy ponoć katolicy) to wiedz, że odkąd skończyłem naście lat i mogłem już sam (bez przymusu ze strony rodziców) chodzić do kościoła, to jak myślisz? Chodziłem tam? Otóż nie! Wtedy tak naprawdę mogłem dokonać swobodnego wyboru! I do dziś tam nie chodzę, nawet dziecka swojego tam nie prowadzam. I nawet jeśli rodzice mają inne przekonania, to jedynie w szkole dzieci są ZMUSZANE do NIEŚWIADOMEGO uczestnictwa w przedmiocie nauczania zwanym -religia-.

0 0
ID:9600

szuja

Przepraszam Cię bardzo ,ale zdaje się z etruskiego pamar ,to znaczy -umarł.

0 0
ID:9639

pamar

@szuja
Ale z Ciebie erudyta, szuja. Na każdego przyjdzie czas, ale jak widzisz jeszcze dycham.
A teraz z innej beki: czy Ty osobiście też taki zmienny jesteś jak te Twoje avatary?

0 0
ID:9646

szuja

Szczerze odpowiadam ,ze w pewnym sensie to tak ,ale w innym to nie.Jest takie przysłowie ,że raz podjętej decyzji nie zmienia tylko.....

0 0
ID:9664

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA