Znam w miarę dobrze historię,szczególnie...

Znam w miarę dobrze historię,szczególnie Polski.Zamiłowanie do tej dziedziny wiedzy wzbudził we mnie i nie tylko,znany ludziom mego wieku,wspaniały nauczyciel historii prof.Fop.
O tej klątwie "grunwaldzkiej" nigdy i nigdzie nie słyszałem.
Natomiast wiem,że do dzisiejszego dnia nad cała ziemią kujawską,ciąży klątwa dużo starsza.
Rzucił ją na te ziemie (pierwszy po królu) biskup krakowski,za aktywną pomoc i poparcie udzielone przez rycerstwo kujawskie Łokietkowi.Klątwę tą oczywiście biskup zapomniał zdjąć.
Logiczne zgodnie z prawami kościelnymi,wszyscy urodzeni na tej ziemi nie należymy (mimo udzielonych sakramentów,które nie są prawdopodobnie ważne) do kościoła katolickiego.
Jestem przekonany,ze na tym portalu i w tej sprawie uzyskamy wyjaśnienie od znawców historii przepisów prawa kościelnego

10 komentarzy

chi

po co tu takie głupie posty - kogo to interesuje?

0 0
ID:9630

Dziadek

Wiesz ! Jesteś po prostu rozbrajający w tej niechęci i niezadowoleniu.Wyluzuj się trochę.A może akurat kogoś będzie to interesowało ? Nie udawaj "pępka świata".

0 0
ID:9633

zaniepokojony

"dziadek", może najwyższy czas już zmówić kilka zdrowasiek, to wyjdzie tylko na zdrowie, a i bliżej będzie do kościoła katolickiego.

0 0
ID:9634

szuja

Musisz zapytać się na religii,tam Ci powiedzą!

0 0
ID:9637

A-Z

DZIADEK - z tego co mnie ojciec opowiadał to niemcy na zielonym rynku powiesili polaka lub polaków /nie pamietam ilu/ za szaber, tak to pamietam -- teraz też trzeba by czasem kogos powiesic a Polska by miodem płynęła.

0 0
ID:9642

fryc

Drogi Dziadku!oto na własnej skórze przekonujesz się o trafności biblijnego porzekadła o rzucaniu pereł przed wieprze.Rób swoje i nie przejmuj się tymi bałwanami.Pozdrawiam!

0 0
ID:9648

cyklista

Re;A-Z
Twoje informacje są niepełne.Powiesili żyda,który handlował mąką.Wedłu przekazu przez ciotki został oskarżony o dosypywanie gipsu do mąki,a natrafili na to niemcy po śmierci kilku osób.Wisiał przez kilka dni na Zielonym Rynku ku przestrodze.Na egzekucję spędzono większość Polaków.Są jeszcze osoby które to pamiętają.Moje dwie ciotki(jedna 94 druga 89 lat)które były podczas egzekucji na Rynku.

0 0
ID:9649

A-Z

Cyklista - zgadza sie ze wisiał kilka dni, to pamietam z przekazu ojca.

0 0
ID:9653

cyklista

Do Szanownego A-Z
Czyli pokrywaja się obydwie informacje które przekazali nam
członkowie rodzin.Pozdrawiam.A tak na marginesie.Czy czasami nie mieszkałęś lub nie mieszkasz w okolicach ul.Słowackiego.

0 0
ID:9659

A-Z

Cyklista - nie mieszkałem i nie mieszkam na słowackiego, pomyliłes mnie z kimś - pozdrawiam

0 0
ID:9696

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA