Toruń ogłasza przetarg na most. To szansa na kontrakt za...

Toruń ogłasza przetarg na most. To szansa na kontrakt za 900 mln zł.

Most ma powstać we wschodniej części Torunia i połączyć tamtejsze osiedla mieszkaniowe (liczące 80 tys. osób) z południem miasta. Wczoraj Miejski Zarząd Dróg ogłosił stosowny przetarg. Prezydent Zaleski szacował, że zamówienie będzie warte 920 mln zł. Zajrzeliśmy do zapisów przetargu. Zadaniem wykonawcy będą m.in:
- budowa mostu przez rzekę Wisłę (2 jezdnie po 2 pasy ruchu, ścieżka pieszo-rowerowa),
- wykonanie dwóch przęseł łukowych po 270 m konstrukcji stalowej; jedna podpora na wyspie centralnej w nurcie rzeki
- budowa estakady nad terenami zalewowymi na Rudaku - 830 m,
- budowa estakady nad terenami zalewowymi na Winnicy - 600 m,
- budowa 3-poziomowego węzła drogowego na pl. Daszyńskiego (tunel - 120 m, rondo, estakada - 300 m),
Prace mają potrwać 32 miesiące. Przetarg jest ograniczony. Do udziału w ostatecznej rozgrywce zostanie zaproszonych maksymalnie 20 oferentów. O wyborze zwycięzcy zdecyduje najniższa cena.

animacja komputerowa mostu: http://www.most.torun.pl/index.php?site=1&m=page&pg_id=93

Nie budujcie we Włocławku trasy międzyosiedlowej dwupasmowej w każdą stronę od Kruszyńskiej do Toruńskiej, ani Jana Pawła II w Michelinie dwupasmowej, ani drogi od ronda Falbanki do zjazdu z autostrady A1 w okolicach Pikutkowa dwupasmowej w każdą stronę, nie budujcie mostu na wysokości Toruńska (giełda) a Grodzka (koniec Zawiśla) i nie łączcie jej czasem z drogą na Lipno przed Szpetalem Górnym, nie remontujcie Placu Wolności z podziemnymi przejściami ze sklepami i pawilonami usługowymi, nie róbcie remontu Brzeskiej, Bulwarów, Zielonego Rynku, nie pozwólcie wyburzyć SD HALA SPOŁEM, nie pozwólcie budować ładnych i estetycznych bloków,z ciekawą architekturą i elementami, zamiast płaskich i oczojebnych, które jedynie pasują do tego miasta, budujcie supermarkety o takiej architekturze jak Carrefour przy ulicy Kaliskiej, zakazujcie budować Wzorcownii, bo nie pasują ni w ząb do Carrefoura z Kaliskiej, takie centrum handlowe psuje całą pierzeję jaką tworzy taki Carrefour, który nawiązuje do wsi, do swojskiej obory, której mieszkali kiedyś nasi dziadowie i bydlęta. To szczyt nowoczesności, więcej powinno się stawiać takich obiektów, jak choćby blok nazywany "apartamentem" z Polnej z basenem, jaki on jest "piękny", więcej takich budynków nam trzeba, a to miasto będzie się jedynie "słuszną drogą rozwijało", tego życzę obecnej Radzie Miasta i całemu UM, jak i mieszkańcom, którzy taką mentalnością żyją, jak i ją promują, poprzez swoje całe życie.

6 komentarzy

Stacha

Pięknie i trafnie opisałeś jeszcze " miasto" Włocławek. Przy takim podejściu władz i mieszkańców to najlepiej zaorać i będzie po kłopocie.Bloki koszmarki powstaja jak grzyby po deszczu- chyba nikt nie panuje nad tym a gdzie jest architekt miasta? Chyba nigdzie nie wyjeżdża i nie ma porównania z innymi miastami.Jak można taki koszmarek nazwać "apartamentowcem" - to kpina -chyba właściciel ma krótki wzrok i nie widzi co pobudował,następny to przy ul.Chopina- po dawnym przedszkolu- kolorystyka sama mówi za siebie.Oby więcej takich"cudów" architektury powstawało i będzie Włocławek skansenem.

0 0
ID:9936

cadyk z Leżajska

Ja zaś życzę tobie abyś miał sto pałaców.W każdym pałacu sto pięter.Na każdym piętrze sto pokoi.I w każdym pokoju sto łóżek.I żeby Cię choroba rzucała codziennie z jednego łóżka na drugie i żebyś nie mógł umrzeć.

0 0
ID:9940

architekt miejski

Już jestem Stasiu.Już jestem.O co chodzi.Czyż nie podoba sie kolorystyka budynku u zbiegu Chopina(dawna Hawanka).
Fakt architek ustalajacy kolorystykę jest daltonistą ale w przyszłości postaramy sie aby kolory były intensywniejsze.Ci mieszkanćy domów po drugiej stronie na 100% sie wyprowadzą.Ta gra kolorów jest wspaniałą zważywszy,żę one prawie sie nie gryzą.Może w tym czasie był jeszcze z lekka nawalony.Wszak przy wódeczce lepiej jest tworzyć.

0 0
ID:9941

artysta plastik

Faktycznie.Koledzy podprowadzili mnie wieczorkiem trzymając pod pachy w okolicę wspomnianego budynku.Rzeczywiscie są dwie Hawanki ,ale nie wiem o którą Państwu chodzi czy tę pierwszą czy tę drugą.Bo oba budynki mają podobna kolorystykę.

0 0
ID:9954

Stacha -do Architekta

Pomyliłeś budynki -ten o którym piszesz to pstrokacizna, Ja poruszyłam temat budynku przy ul.Szopena-chyba to jest nr 32-34 wgłębi-gdzie było milicyjne przedszkole.Architektura i kolorystyka pasują do szarej rzeczywistości. Nie lepiej wygląda budynek przy Chopina 45 - w którym mieszka Prezydent.Stawiane są klocki -najprostrze i najbrzydsze.Czy nie ma osoby, która ma trochę wyobraźni i poczucia smaku.

0 0
ID:9955

architekt miejski

Ależ Stasiu jaka pstrokacizna.Czyżby kolorystyka Ciebie drazniła.Już chyba lepiej dobranych koloró nie znajdziesz we Włocławku.Oni mają smak ale na pieniadze a wyobraznię dziecka z 5 klasy.Zanym nie dziw się,że takie buble architektoniczne powstaja.Skończyć architekture nie znaczy wcale zostać architektem.Z tym trzeba sie urodzić.To,że sie umie pisac nie znaczy ,że mozna zostac pisarzem.

0 0
ID:9959

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA