Witam po kilkudniowym niebycie, życząc jednocześnie...

Witam po kilkudniowym niebycie, życząc jednocześnie wszystkim wszelkiej pomyślności w Nowym Roku. Widzę tu wpisy krytykujące bale sylwestrowe. Przejdę zatem do rzeczy - jako że sam wróciłem właśnie z sylwestrowego balu i przytoczę garść faktów mogących niektórym uświadomić sobie pewne kwestie - i ceny.
Otóż wróciliśmy właśnie ze Słowacji - nie był to typowy sylwester lecz połączony z wycieczką. Hotel nawet przyzwoity, sala balowa stylizowana na barokową. I to odtworzenie nastroju baroku wcale nie było tandetne. Ciekawostka: z wypożyczalni można było pobrać stroje nawiązujące do epoki (za darmo). Ludzie chętnie się przebierali, w związku z tym wyglądało to jak doroczny zlot biednych prostytutek i ich alfów hehe. Ubaw przedni, że normalnie masakra. Idźmy dalej - gorzała wliczona w cenę balu - w ilości nieograniczonej (ten punkt programu bardzo do gustu przypadł Polakom, w tym mnie hhehehe). Dodam, że z jakieś 70 % par na sali to byli Polacy, a pozostali to Niemcy. Obsługa Słowacka - niezwykle sprawna i dyskretna. Jedzenie dobre, bigos jak domowy. I pierogi. Menu wyraźnie robione pod klientów. Bo Szwaby np. miały dużo wursta i morze piwa. A co do Szwabów to po raz kolejny w życiu zmuszony jestem twierdzić, że ich kobiety to takie kobyły i przeciętna Polka wygląda przy nich jak królewna. Oki to tyle w wielkim skrócie na temat balu. Idźmy dalej - 5dniowy pobyt w hotelu wliczony oczywiście w cenę imprezy; do tego 2 posiłki dziennie. KONKRETNE posiłki, nie jakieś drobiny jak dla wróbla - nawet jakiś cholerny Pasibrzuch mógłby mieć problemy. Wspomnę jeszcze tylko że jedną pizzę braliśmy z moją Panią na pół i byliśmy najedzeni po uszy. Słowaccy tubylcy niezwykle życzliwie nastawieni do Polaków. Żeby Polacy byli tacy gościnni i uprzejmi to by chyba już nie byli Polakami hehe. Alkohol tani jak barszcz. Taki rum można kupić poniżej 10 złotych (z tym, że jest on nieco słabszy niż prawdziwy rum (ma 37,5 volt), ale wchodzi dobrze nawet bez zapojki - dosłownie jak sok hehe. No i wódka - o nazwie Vodka też poniżej 10 zł (ale też niestety 37,5 volt). Ciężko mi było wyczaić normalną "czterdziechę". Idźmy do kolejnej ciekawostki - dobre, markowe ciuchy sporo tańsze niż u nas. Moja żona np. kupiła dobre, niemieckie buty za równowartość niecałych 50 zł. A ja Nike za 60 zł! Nie wiem już sam - czy to jakaś cholerna strefa wolnocłowa? Możliwe, ale nie stwierdzę na 100%. Fajki w cenie zbliżonej do naszych; niektóre nawet droższe. Ale fajnie sobie przywieźć parę ramek i poświrować heheeh. Swoją drogą - wie ktoś może gdzie w miarę blisko można dostać oryginalne fajki? Bo to, co się dzieje z cenami fajek to zgroza. A niektórzy, tak jak ja prędzej przerzucą się na chleb i wodę niż rzucą palenie. Palenie jest super sprawą, ot co!
A teraz, na koniec tej relacji podaję informację najistotniejszą: koszt całej wycieczki (czyli bal, wyżywienie, hotel) to UWAGA 550 zł od pary!
Tak więc drodzy amatorzy takich burackich spędów hehe, sugeruję rozważyć wyjazd na Słowację w przyszłym roku, tzn w tym roku;))). Ofert jest zatrzęsienie.
Ps. Wyjazdy z różnych miast organizowane autokarami, tak więc odpadają nawet koszty paliwa. A dodatkowo poruszasz się po drogach i legalnie drinkujesz;)) hehe

14 komentarzy

żebrak

To co opisujesz znajduje się na stronie www.opis wczasów i sylwestra na których nie byłeś-przykłady.

0 0
ID:10056

janusz

pseudo reklama haha

0 0
ID:10061

szuja

To znaczy ,że kaloryfer dał plamę?

0 0
ID:10068

zbuntowany_kaloryfer

Żebrak zapewne jest jakimś knajpiarzem albo kierownikiem hotelu, w których ceny są wygórowane (wg mnie - sztucznie) więc rozumiem Jego stanowisko w omawianej sprawie.
Janusz - jaki miałbym cel w reklamowaniu jakichś Pepików? Gdyby ceny były rozsądniejsze zdecydowanie wolałbym dorabiać rodzimy biznes. Ale jak wspomniałem cenom w naszych przybytkach daleko do normalności. W sumie ciekawe dlaczego nasz rodzimy hotelarz uważa, że jego przybytek to jakiś Marriot czy coś w tym guście. A przecież w gruncie rzeczy to tylko buda, tyle, że odpicowana, wychromowana i wybłyszczona. Aczkolwiek trzeba przyznać, że nawet dość pozytywnie zaskoczyły mnie ceny w tym gmaszysku zwanym szumnie hehe Pałacem Bursztynowym. Mają cennik na swojej stronie, link niestety przesiałem. Oczywiście cenom tym nadal daleko do tych oferowanych przez Pepików. No i dają za dużo czosnku do potraw, ale to już inna kwestia.

0 0
ID:10079

śmiechu warte

czy masz aż tak mało znajomych, którym mógłbyś opowiedzieć, że miałeś fajny wyjazd? musisz tu szukać słuchaczy ( czyt. czytelników). Ale słoma z butów ci wyłazi !

0 0
ID:10100

antyksenofob

"szwaby", "pepiki"... a ty co polaczku? pojechałeś i udajesz teraz, że zaszalałeś? też mi szaleństwo hehehehehehehe polaczek robi z siebie wielkiego turystę za 550 zł hehehehehehehehe

0 0
ID:10103

zbuntowany_kaloryfer

To co napisała osoba antyksenofob świadczy o kompletnym niezrozumieniu napisanego tekstu i zawartego w nim przesłania. Ale nic to - w związku z tym, że wtórny alfabetyzm to choroba wybaczam Ci hehe;) Szczeknąłeś, troszku agresji dałeś upust i po krzyku. Zresztą stare przysłowie powiada, że "psy szczekają, karawana jedzie dalej";)
Ps. Sugerując mi, że jestem ksenofobem, udowodniłeś przy okazji, że tak naprawdę nie wiesz nawet co ten termin oznacza. Nie wiem czy się orientujesz, ale w internecie jest takie coś hehe, co się nazywa Wikipedia;))) Jak wysilisz umysł to znajdziesz i ze stosownym hasłem się zapoznasz hehehehehe
...... ach ta poprawność polityczna... nie wypada już mówić Pepik ani Szwab, ani Kacap - od razu posądzają człowieka o coś dziwnego
Ps2. Jeden organizuje ciekawy wyjazd za niewielkie pieniądze, drugi w tym czasie kupi sobie krowę i wypije do telewizora usypiając w fotelu. Każdy orze jak może mój Boże;))
Te, internacjonalista, zarzucę Ci jeszcze kawał na koniec.
Czemu CZESI oddali NIEMCOM swój kraj praktycznie bez jednego wystrzału?
- Bo NIEMCY oświadczyli im w radio, że wprowadzają całkowity zakaz obrony hehe

0 0
ID:10112

kortyzol

~antyksenofob--- to kolega jest policjantem?

0 0
ID:10125

żona sylwestra

to teraz będziemy się tu chwalić gdzie kto był na sylwka? potem pewnie na wakacjach? hehe uważaj kaloryfer bo twój wyjazd to nie był top ten włocławka:) wbrew pozorom sporo ludzi z Wlocka spędza go orginalnie i dość bogato tyle, że dla nich to norma i nie uważają, ze muszą się chwalić na pół miasta, choć właśnie oni mieliby naprawdę czym hehe

0 0
ID:10127

Regina W.

bardzo łatwo przychodzi ci obrażanie innych narodowości! otóż moja mama jest Niemką, nie pochodzi ze Szwabii, ale z Bawarii więc ja nie życzyłabym sobie, żeby ktoś nazywał ją Szwabką! Może wydaje ci się, że wypisując tu swój mały artykuł wykazujesz się polotem? ja nazwałabym to brakiem kultury! I ty też zajrzyj do "Wiki", bo widać nie orientujesz się, że twoje określenia są obraźliwe.

0 0
ID:10128

antyksenofob

wolę być internacjonalistą niż ksenofobem :) i możesz sobie tutaj podskakiwać, ale dla mnie wyrażanie się "szwab" itp. to jest i będzie obraźliwe. Może ty poczytaj wikipedię wtedy będziesz to wiedział!

0 0
ID:10129

zbuntowany_kaloryfer

Tak jak przypuszczałem! Jakie piękne głosy fałszywego oburzenia! Miód dla oczu;) No cóż - zapewniam Cię Regino, że nie było ani nie jest moim zamiarem obrażanie innych nacji ani tym bardziej Twojej Mamy! Wierz lub nie, lecz też mam w rodzinie Niemców i nie tylko. I normą jest, że KAŻDA nacja ma jakieś ŻARTOBLIWE określenia innych nacji. To standard. Podkreślam - ŻARTOBLIWE. Mógłbym Ci przytoczyć kilka obraźliwych określeń innych nacji, lecz nie zrobię tego z jednego powodu - admin by ich nie opublikował, bo to one są na serio obraźliwe. I jeżeli Ty lub inne osoby nie zareagowały tak jak zareagowały z typowo polskiej skłonności do kłótni i pieniactwa to znaczy, że jesteście przeczuleni na tym punkcie. Oczywiście każdy ma prawo być na jakimś punkcie przeczulony i absolutnie nie mam zamiaru tego negować. Wiesz, to tak jak pedał będzie przeczulony na słowo "pedzio", choć dla człowieka o zdrowej orientacji seksualnej jest to po prostu ich określenie. Tak jak krzesło określa się np. siedziskiem, a zdechłego kota np. padliną hehe.
Mimo wszystko muszę po raz n-ty stwierdzić, że żadne forum ani komunikator nie zastąpi rozmowy, gestów, mimiki. Nie odda wiernie intencji piszącego, przez co może być on bardzo opacznie zrozumiany.
Ps. Kawał swego czasu bardzo popularny w Niemczech: jak najprościej złamać Polakowi palec wskazujący? Walnąć go pięścią w nos.
Skoro masz Regino Mamę Niemkę, to nie uwierzę, że nie zdajesz sobie sprawy, że ich kawały o Polakach (jedne z ulubionych) są zdecydowanie bardziej niewybredne niż vice versa;)). Poza tym sugeruję popatrzeć na świat z dystansu z przymróżeniem oka i nie być taką zasadniczą i obrażalską. Złość urodzie szkodzi hehehe;) Miłej nocy!

0 0
ID:10135

regina

możesz pisać co chcesz, to wolny kraj, ale każdy może pomyśleć i napisać o tobie też co mu się podoba. Twoje wypowiedzi mi się nie podobają i twoja postawa na tym portalu też nie. Mądrujesz się tutaj, że hej ! tylko, że niezbyt do mnie ( i chyba nie tylko do mnie) trafiają twoje argumenty! Nie będę tu trwonić energii na utarczki pisane, więc możesz teraz "wypocić" swoją przydługą przemądrzałą odpowiedź hehe

0 0
ID:10160

zbuntowany_kaloryfer

Nie będzie przydługa. Z niektórymi nie da się niestety merytorycznie; groch o ścianę. Życie;)

0 0
ID:10164

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA