Mam propozycję aby czarny kler oficjalnie ogłosił cennik...

Mam propozycję aby czarny kler oficjalnie ogłosił cennik usług ( tak, tak usług a nie posług ), żeby nie dochodziło do nieporozumień co do ceny usługi którą panowie księżą (specjalnie z małych liter) dla nas wykonują. Miałem ostatnio nieprzyjemność być świadkiem załatwiania formalności pogrzebowych,

19 komentarzy

szuja

Robuś a tak szerzej.......

0 0
ID:10730

OBSERVER

Dodatkowo powinni mieć obowiązek prowadzenia kas fiskalnych. Wtedy pewnie i sam Zbawiciel złapałby się za głowę jak go rąbie na kasie jego naziemna obsługa.

0 0
ID:10733

mim

No i co ?

0 0
ID:10734

Robi

Tak jest w niektórych parafiach bo u Jana biorą tylko co na ofiarę a u Maksymiliana maja cennik za pochówek 600 zł bo twierdza że wiedza ile się dostaje z polisy a że zostaja dzieci osierocone to nic ich nie obchodzi.

0 0
ID:10737

Stacha

Zgadzam się - u Jana jest normalny proboszcz , który nie jest pazerny na kasę- nigy nie usłyszałam stawki tylko - co łaska- ile mogę dać.

0 0
ID:10744

poleczka40

To przykre,że w smutnych chwilach nie możemy liczyć na wsparcie kaplana,że interesuje ich tylko ile kasy mogą wyciągnąć z rodziny w żałobie.Wiem co piszę bo spotkał mnie to już dwukrotnie.Nikt nie zapytał mnie jakim człowiekim był zmarły i czy ewentualnie potrzebujemy wsparcia.Na cmentarzu odklepana byle jak formułka i do domku.Smutne,straszne ale po części sami jesteśmy temu winni,to my przyzwyczailiśmy ich do tego.Nikt z nas nie rozlicza duchownych kk z ich działalności duszpasterskiej,z tego ,że w kościołach jest coraz mniej wiernych.Wydaje mi sie,że nawet nie jesteśmy im potrzebni.Jak to było,nos dla tabakiery czy ona dla nosa

0 0
ID:10746

ALI AKCZA 3

Powinni tą czarna mafię opodatkować i tyle grubasy i pazery na forsę niech Rydzyk im daje a żebranie na tace powinno być zabronione i tyle w tym temacie.

0 0
ID:10747

chrześcijanin

Re:OBSERVER
Obsługa naziemna Świetego Jedynego(niech będzie błogosławiony!)jest pod bacznym okiem Wieży Kontrolnej
a ta znajduje sie na Lateranie.U katolików są całe zastępy dygnitarzy kościelnych.Trudno połapać sie w całej hierarchii-kto komu podlega.U Nas nie potrzebujemy posredników w kontakcie z Bogiem.Do jakiego celu służą Wam rady parafialne,które nie maja wpływu na to co dzieje sie w parafii.Czy kiedykolwiek ksiadż wychodzi przed kosciół i pozdrawia parafian ? Kto jest według Was najważniejszy Bóg,Jezus Chrystus-syn Boży czy jacyś świeci powoływania przez biskupa Rzymu.Ilu ich jest Sami nie jesteście w stanie tego ogarnąć.Macie świetych od wszystkiego.To po co w takim razie Wam Bóg skoro modlicie sie do świętych.A co wtakim razie z przykazanim-"Nie będziesz miał Bogów innych przede Mna".

0 0
ID:10749

zuza

zwróćcie uwagę, że w kościele Św. Jana chyba dużo młodzieży bierze np śluby bo proboszcz jest normalny i nie tak pazerny jak w innych parafiach. Na zachodzie za taki sakrament nie płaci się wogóle - był to dla mnie szok ale ksiądż tam powiedział, że kościół sakramenty udziela za darmo

0 0
ID:10750

wadera

Stacha napisała,że jest dobry proboszcz i zły .To tak jak na przesłuchaniu z dobrym i złym policjantem. Świetnie koleżanko!

0 0
ID:10753

Czy ktoś

Zna definicję ,,co łaska'' , I wyjaśni jak ją powiązać ze ,,służebną rolą''i cennikiem ?

0 0
ID:10757

Aborted

Zawsze można skorzystać ze świeckiej ceremonii i po co się stresować czarnymi.

0 0
ID:10759

wierzący ale w Boga

A ja uważam, że winni temu są sami sobie ludzie!!! Kiedys tego nie bylo, a to ludzie tak przyzwyczaili ksiezy, ze oni sie rozbestwili i jak zeruja na zalobie po stracie bliskiej osoby. W parafii Stanisława na Południu ksiadz bieerze 150zł za wpisanie imienia i nazwiska plus podpis na wydrukowanym wcześniej formularzu, że zmarły był parafianinem tej parafii. Rodzina załatwiła sobie pogrzeb w Klasztorze, albo u Jana bo przecież ile trzeba byłoby zapłacić za pogrzeb jeśli za zaswiadczenie placi sie aż tyle!!!! Dokąd ten kościół zmierza!? Do tego wszystkiego na okrągło słyszy się, że mało mają z tacy, mało ludzie dają na kościół. A Z CZEGO MAJA DAWAC JAK WIELE Z NICH SAMEMU NIE MA NA RACHUNKI?!
I jeszcze jedno, mówi się i ogólnie się przyjęło, że Polska to 90% katolicy. No to ja się pytam ile z tych ludzi deklarujących się chodzi co niedziela do kościoła? Ile przyjmuje księdza po kolędzie i ile z nich żyje według przykazań? Dajmy na to, że połowa z tych wszystkich, choć do końca nie jestem, aż tak pewny. A jeśli chodzi o kwestie księży w tej statystyce, to stwierdzam, że jest ona interpretowana przez nich na dwa sposoby, kiedy jest wygodnie to:
1)kiedy chodzi o lekcje religii, wieszanie krzyży, nie nakładanie podatków na kościól to wtedy mówi się,że jest nas przecież 90 %!!!! to wola katolickiego narodu....
2)kiedy idziesz do kościoła i ksiądz proboszcz z ambonki mówi: w naszej parafii jest tyle i tyle rodzin, z czego tylko 13 przyjęła księdza po kolędzie. Albo czemu skoro parafia jest tak oszerna w duszyczki do kościoła w niedzielę chodzi znikomy procent zamieszkujących ją rzekomo katolików!? Gdzie jest ta deklarowana liczba ludzi kościoła?!
Na koniec tylko jedno napiszę: w Piśmie Świętym jest napisane jak Jezus powiedział do apostołów: będziesz miał przepaską na biodrze , sandały na stopach , a laską się będziesz podpierał. I nie ma tam słowa o szybkim , nowiutkim samochodzie, o markowych ciuchach (księża też chodzą w "cywilkach"), o sumce na koncie i taki jest właśnie mój protokół rozbieżności drodzy następcy Apostołów...

0 0
ID:10768

Zbyszek

wraca powiedzenie - koscioł chce byc w posiadaniu, ale ludzia tlumaczy aby zyc w biedzie a nawet w ubustwie

0 0
ID:10777

szuja

~wierzący ale w Boga
Co Ty pieprzysz jak ochund na katolickim kazaniu !

0 0
ID:10785

Stacha do Wadery

Nie pisałam o dobrym i złym proboszczu - napisałam tylko i wyłącznie o dobrym proboszczu- czytaj uważniej. Posłuchaj co mówią w mieście - prawdziwy ,tolerancyjny duchowny.Zaznaczam- nie jestem "moherkiem:".

0 0
ID:10788

chrześcijanin

Re:wierzący ale w Boga
Tak było przed II-gą wojna światową.Zakonnicy -franciszkanie z klasztoru przy Pl.Wolności mieli osiołka i wózek i objeżdzali miasto oraz okoliczne miejscowosci zbierając datki w postaci płodów rolnych właśnie na zakon.I tak jak opisujesz mieli na nogach sandały.

0 0
ID:10791

szuja

SŁUCHAJ ,W BOGA WIERZYSZ .TO JAKBY CIĘ KSIĘŻA NIE NAUCZYLI WIERZYĆ, TO JAKBY BYŁO, JAKBY KSIĘŻY I KOŚCIOŁA NIE BYŁO?
Ty w nic nie wierzysz tylko tak Ci się wydaje.Wiara bez pasterzy zanika.Ze złymi pasterzami też.Tu jest problem

0 0
ID:10799

wierzący ale w Boga

Po pierwsze, ten cytacik to była przenośnia do napiętnowania dzisiejszego wizerunku księdza w bardzo dobrym aucie, otoczonego kasą, wołającego wciąż i wciąż o pieniądze, nawet za sakramenty, które powinny być udzielane za darmo. Nikt nie każe chodzić im z osłem i w sandałach. Trochę więcej polotu ludzie! Po drugie szuja ma chyba rozdwojenie jaźni: zdecyduj się w swoich wypowiedziach jakie masz zdanie, bo nie można mimo wszystko być za i przeciw. Po trzecie dla mnie kościół to instytucja taka sama jak urząd podatkowy, tyle że poprzez "naszych urzędników- czyt. księży" opłacamy państwo kościelne. Wierzyć w Boga można zawsze jeśli się chce, a wiary w niego nauczyli mnie rodzice, jak byłem młody chodziłem do kościoła, gdzie proboszczem był tak ciepły i dobroduszny proboszcz, jakiego teraz ze świecą szukać. Nadal uważam się za chrześcijanina i nie zamierzam rezygnować z mojej wiary, ale staram się szukać wsparcia w osobach, o których można powiedzieć, że "im też zależy na wiernych nie tylko na kasie" . Nota bene wśród agnostyków czy ateistów znajduje się więcej zachowań i postaw chrześcijańskich niż u wierzącego praktykującego katolika. Udowodnione i jak dla niektórych zawstydzające.
Na tym forum pewnie też większość jak nie wszyscy to katolicy pełną gębą? hehe

0 0
ID:10824

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA