I niech mi ktoś powie, że Polska nie jest krajem...

I niech mi ktoś powie, że Polska nie jest krajem wyznaniowym - cytat z Wikipedii:
"Elementy państwa wyznaniowego
# materialne uprzywilejowanie hierarchów religijnych jednej, państwowej religii w porównaniu z innymi grupami społecznymi
# uprzywilejowanie jednej instytucji wyznaniowej w porównaniu z innymi instytucjami działającymi w państwie (m.in. poprzez finansowanie z budżetu państwa)
# dostosowanie praw stanowionych przez władze państwowe do interesów instytucji wyznaniowej (m.in. poprzez podejmowanie decyzji państwowych zgodnych z doktrynami religii państwowej)" koniec cytatu.

10 komentarzy

aBc

"pamar"-bo sie zacytujesz !

0 0
ID:11342

szuja

aBc =d

0 0
ID:11345

szuja

Ja Ci pamar nie powiem ,bo to prawda a nawet więcej to juz jest nawet reżim klerykalny odpowiadającym takim istotom jak aBc=o bo postanowiłem go wyeliminować. Kropka

0 0
ID:11346

pamar

@szuja
Zdecyduj się wreszcie na jeden avatar bo nigdy nie wiadomo czy to Ty czy nie Ty. Takie częste zmiany mogą świadczyć o rozdwojeniu (!) jaźni, a może nawet nadpobudliwości. Czy Ty przypadkiem nie masz ADHD? (czy jakoś tak)

0 0
ID:11351

szuja

Pamar powiem Ci tak ...cogito ergo sum...myśle o jakliejś sytuacji i w niej jestem np w postaci żyda albo syna Kiepskiego.A szuja to szuja. Żyd i Kiepski i Pazdzioch mogą być szujami ale i dobrymi ludźmi.

0 0
ID:11354

szuja

Jeszcze jedno . Pamar ,czy ty masz jaźń subiektywną czy odzwierciedloną z przejściowym uwypukleniem odcinka praw zbieżnych w tym zakresie ?

0 0
ID:11358

pamar

@szuja
Wytłumaczenie może i dobre, gorzej z jego realizacją. Zmiana "swojego wizerunku" w danej chwili i przy danym temacie powoduje że przy poprzednich (wcześniejszych ) wpisachwypowiedziachsytuacjach Twoje "oblicze" też się zmienia. Twój avatar i nick mają wyrażać Ciebie, a nie sytuację w której się znajdujesz!!! Kiedyś rozszyfrowałeś mój nick - pamiętasz? (napisałeś pamar - z etruskiego umarł) Widziałeś żyjącego faraona?

0 0
ID:11359

szuja

Oj Ty nicziewo nie paniał. Pamior- po rosyjsku znaczy zmarł. Tak sobie z tymi Etruskami pojechałem jak cyklista na grzyby ,a przywiózł ocet do ich marynowania.

0 0
ID:11365

cyklista

Szuja to nie był ocet,a śliwowica z Łącka (oczywiscie bez akcyzy).Tylko traktami leśnymi można swobodnie dostarczać trunek do Włocławka (kto mnie namierzy na rowerze).

0 0
ID:11372

szuja

Tak się składa ,że Łąck to moje rodowe włości. Prawda ,że nie po mieczu jak mówiła moja babcia,tylko po kądzieli ale zawsze.

0 0
ID:11398

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA