Mam pytanie. Podobno od jakiegos czsu istnieje jakis wykup...

Mam pytanie. Podobno od jakiegos czsu istnieje jakis wykup gruntow we Wloclawskiej Spoldzielni Mieszkaniowej. Czy ktos moze juz to zalatwial i moze sie podzielic wiedza na ten temat? Czy jesli to jest blok z ilomas tam mieszkaniami to tez to trzeba zalatwic? czy to jest obowiazkowe? i jaki jest cel tego?
Prosze tylko o rzeczowe wpisy. Pozdrawiam.

8 komentarzy

cyklista

Szanowny panie Janku.K pytanie Pańkie jest nieprecyzyjne.Mogę domyślać sie,że zapewne chodzi Panu o wyodrębnienie własnosci zarówno budynku mieszkalnego oraz gruntu i odłączenia sie od Spółdzielni Miszkaniowej.W przypadku ustanowienia wspólnoty mieszkaniowej przez zamieszkałych w budynku mieszkańców należy wyodrębnić(jeżeli budynek znajduje sie na działce na której są posadowione inne budynki)samodzielna działkę.Wyodrebnienie działki może dokonać geodeta posiadajacy uprawnienia w kwestiach podzialu gruntu(wraz z opłatami za tą czynność).
Chyba,żę wyodrębnienie leży w gestii Spóldzielni.Po wyodrębnieniu nieruchomości zostaje jej nadany numer oraz pozostaje założenie księgi wieczystej dla nowopowstałej nieruchomosci(w ksiedze wymienieni są współwłaściciele(lub właściciel) wraz z ilościa części nieruchomości przynależnej do każdego współwłaściciela np.1/12).Można również ustanowić w budynku odrębność lokali przypadajacej dla współwłaścicieli.I ten zapis mozna umieścić w księdze wieczystej.Jednakże nadal w budynku pozostana części obiektu z których nie można zdjąć współwłasności np.kominy,klatki schodowe,konstrukcja dachu,winda, korytarze,sieć kanalizacyjna,wodociągowa.Pozostaje tylko pytanie czy Spółdzielnia jest właścicielem działki czy też posiada wieczysta dzierżawę.Wskazane byłoby sprawdzenie księgi wieczystej przed wyodrębnieniem aby upewnić się w jaki sposób spółdzielnia lub właściciel działki wszedł w ich posiadanie.Tereny mogły zostać przejęte np.po wojnie z naruszeniem prawa.I któregoś dnia możę zgłośić się właciciel z aktem notarialnym-np. spadkobiercy mieszkający za granicą.

0 0
ID:11494

Janek K

dziekuje za odp. Moje pytanie faktycznie jest malo precyzyjne. Przepraszam. Moze jakos to rozwine. Jestem posiadaczem wlasnosciowego mieszkania , ktore jest we Wloclawskiej Spoldzielni Mieszkaniowej. Ostatnim razem jak bylem w Polsce to sasiadka mowila mi, ze trzeba wykupowac jakies grunty pod blokiem wlasnie w spoldzielni. Nie starczylo mi czasu wtedy, aby sie o wszystko wypytac. Jestem laikiem w tych sprawach. Niedlugo bede znow z krotka wizyta i pomyslalem, ze to moze uda mi sie zalatwic. Tyle, ze nie bardzo wiem czemu to ma sluzyc? czy to jest naprawde konieczne? bo skoro jestem wlascicielem tego mojego mieszkania to po co mi skrawek ziemi pod blokiem? Dlatego postanowilem zapytac tu na forum wloclawskim, bo mialem nadzieje, ze ktos juz przez to przebrnal i moze podzielic sie swoimi uwagami i wskazowkami. Naprawde z gory dziekuje za kazda informacje. Pozdrawiam! Janek.

0 0
ID:11495

Paweł

To, że masz mieszkanie własnościowe nie stanowi wcale o tym, ze jesteś jego właścicielem. Załatwiło tę sprawę już kilka tysięcy osób we Włocławku w różnych spółdzielniach. Aby Ci nie plątać sprawy to podam ci drogę na skróty.
Biegnij szybko do spółdzielni i złóż wniosek o przeniesienie własności lokalu. Dalsze działanie już zostaw spółdzielni. Powiedzą Ci co i kiedy.(dostaniesz pismo do domu)

0 0
ID:11498

szuja

Oj wyjdziecie ludziska na tej własności jak Zabłocki na mydle. Jak się zaczną naprawy w kanalizacji, węzłach ciepłowniczych ,remontach dachów, odśnieżaniach itd,itd ,to skóra cierpnie.Część będzie płacić za administrowanie, część nie itd

0 0
ID:11501

cyklista

Szanowny Panie Janku K.W zwiazku z informacja jaką Pan zawarł w Swoim poście wynika,że w chwili obecnej posiada Pan spółdzielcze własnościowe prawo do lokalu.Obrazowo ujmując jest Pan we władaniu(jest Pan władajacym lokalem) t lokalem ,co umozliwia Panu np.wynajęcie go dla innej osoby bez konieczności powiadamiania spółdzielni.Natomiast nadal właścicielem prawnym lokalu oraz dzałki nadal jest jest spółdzielnia.Wyroki Trybunału konstytucyjnego wskazuja niezbicie na nieprawidłowości w zapisach Prawa sółdzielczego-taki relikt spadkowy po PRL-u.Poza tym w Pana przypadku istnieje możliwość dziedziczenia własności do lokalu.tzn.w przypadku zejścia(czego panu nie życzę)dziedzczą pańscy nastepcy.W przeciwieństwie do zwykłego członka spóldzielni(w tym przypadku prawo dziedziczena nie wystepuje).Zatem w przypadku wyodrębnienia własności lokalu (w przypadku utworzenia wspólnoty mieszkaniowej)również przypadnie wielkość np:1/12 w powierzchni działki(tereny wyodrębnionego z całości).Pozdrawiam

0 0
ID:11509

szuja

Cyklista
Na Tobie można polegać.Nic dodać nic ująć. Nie miała baba kłopotu kupiła sobie jeszcze raz to samo mieszkanie i "kawałek ziemi"też dostanie.

0 0
ID:11526

Janek K.

Dziękuję! Jestem pod wrazeniem twojej wiedzy Cyklisto! dzieki!

0 0
ID:11531

cyklista

Szanowny Panie Janku K.Nie ma za co Pan dziękować.Pan pytał-ja odpowiadałem.Służę pomocą w dziedzinie budownictwa,bo tylko na tym trochę się znam.Pozdrawiam.

0 0
ID:11564

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA