Czy jest ktoś kto posiada dane jak liczna jest we...

Czy jest ktoś kto posiada dane jak liczna jest we Włocławku mniejszość/wspólnota żydowska?

14 komentarzy

Buratino

Ależ oczywiście.Dla miasta Włocławka posiada je Wrocławski Oddział Związku Gmin Wyznaniowych Żydowskich w R.P. ul.Włodkowica 9 *e-mail:wrocł[email protected] lub z okresu wcześniejszego Gmina Wyznaniowa Żydowska w Łodzi ul.Pomorska 9 *e-mail:symcha@jewisch commumity.org.pl
-Wasz stały korespondent cyklista

0 0
ID:12017

A to ciekawe...

Wracają do Włocławka , a kto ich zapraszał?

0 0
ID:12029

EGOTEC

No właśnie! Trzeba by z TYM coś zrobić

0 0
ID:12054

Buratino

Czy dawni mieszkańcy Włocławka pochodzenia żydowskiego wracają do miasta ?Pytanie na które niezmiernie trudno jest odpowiedzieć.Natomiast wiadomo jest,że część osób pochodzenia zydowskiego nadal mieszkają w naszym grodzie.Część z nich posiada typowo polskie nazwiska[z koncówkami na "ski"]lub nie zmianiało nazwisk.Część osób pochodzenia zydowskiego z mojego rocznika lub nieco młodszych wyemigrowało do Israel lub USA czy Szwecji.Pozostali posiadają wyższe wykształcenie [w tym: architekci,lekarze,prawnicy]i zamieszkuja nadal Włocławek.
Nie widzę jednak potrzeby wymieniania z nazwiska owych osób
albowiem byloby to z mojej strony wielkim nietaktem.Niech więc nadal pozostana anonimowymi mieszkańcami miasta.[cyklista]
P.S.Powrotem po swoje dobra niech będzie przykład synagogi w Lubrańcu która zostałą przez władze miasta odkupiona od Wrocławskiego Odzdzialu Zwiazku Gmin Wyznaniowych Żydowskich we Wrocławiu.Mogę domniemać,że powrót do Włocławka wiążę sie z chęcia zwrotu majątków pozostawionych po II-giej wojnie światowej-kamienic [zwłaszcza na ul.3-go Maja,Żabiej,Cygance,Królewieckiej]

0 0
ID:12059

EGOTEC

A ja właśnie uważam, że należy ich powymieniać z nazwiska. Można by stworzyć jakąś listę, spis do wglądu dla "polskich" mieszkańców.

0 0
ID:12075

fryc

EGOTEC,czemu tak skromnie?Może od razu kazać im ponaszywać żółte gwiazdy?Już jeden,taki z wąsikiem, w ząbek czesany na to wpadł.Pamiętasz z historii? I czym to się skończyło?

0 0
ID:12080

cyklista 1

Szanowny EGOTEC czy nie uważasz,że znając osoby pochodzenia żydowskiego we Włocławku i wymieniając Je z imienia i nazwiska byłoby to ze wszech miar wskazane.To,że moje zainteresowanie polskimi Żydami, a działajacymi na szkodę Naszego Narodu nie znaczy wcale że dyskredytuję pozostałych.Należy wskazywać powiazania Żydów z władzą,wszelkiego typu mediami,sztuką aby uzmysłowić Polakom,że jesteśmy rządzenia w Swoim kraju.Wskazać populację zasiadajacą w większości w parlamencie[nazywanym przeze mnie permanentnie Polskim Knesetem].

0 0
ID:12081

Cyklisto 1

Masz całkowitą rację -ja przytoczę tylko żydowskie powiedzenie ukute przed wojną przez tą nację -WASZE ULICE ,NASZE KAMIENICE -i polece strony IPN- Twarze Bezpieki .Tam też można zobaczyć ciekawe rzeczy na temat zachowań tej narodowości w stosunku do Polaków .

0 0
ID:12089

EGOTEC

Drogi "fryc"
Ja historię znam bardzo dobrze. Wynika o z mojego wykształcenia. Dlatego też wiem, że nacja ta -żydzi- w każdym okresie historycznym, na każdej długości i szerokości geograficznej, w każdym kraju, nie zależnie od jego ustroju, działali na szkodę ludności "rdzennej".

0 0
ID:12090

A swoją drogą

Jak można przyjmować od Polaka żywność i odzież ,a potem donieść na niego do gestapo .To fragment wspomnień moich dziadków ,którzy raczej nie przyjęli by nagrody ,,sprawiedliwy wśród narodów ''po swoich doświadzczeniach wojennych z żydami .

0 0
ID:12092

cyklista 1

Szanowny EGOTEC.Zgadzam sie w całej rozciagłośći z Twoim stwierdzeniem o działalności Zydów.Nie byłoby powstania Chmielnickiego na Ukrainie gdyby nie Żydzi.Oni ten okres nazywali "złota dekadą" łupiąc biedną ludność chłopska Ukrainy arendarstwem.A póżniej wywieżli swoje dobra i kosztowności do Berlina uciekając przed zemsta Ukrańców.Zreszta począwszy od Portugali,Hiszpanii[poromy],poprzez Anglię i Francje przesuwali sie dalej na wschód.Niecheć do nacji żydowskiej jest w całej Europie wśró rdzennych mieszkańcó poszczególnych państw i krajó.Pozdrawiam.
P.S.Przed wojną wyjeżdzali z Włocławka w okreśie letniej kanikuły na "morowe powietrze" na Zawisle.

0 0
ID:12095

fryc

Wykształcony EGOTEC-u: "niezależnie" pisze się razem.

0 0
ID:12102

Krystyna

Jak moja mama opowiadala mi to Zydzi mieli mowic przed wojna "Nasze kamienice a Wasze ulice"

0 0
ID:12108

EGOTEC

Masz rację Fryc: "niezależnie" tak właśnie się pisze. Dobrze cię tam w izraelu wyuczyli polskiej mowy.

0 0
ID:12134

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA