Straszenie włocławian oraz mieszkańców miejscowości...

Straszenie włocławian oraz mieszkańców miejscowości polożonych po obu stronach Wisły w jej biegu poniżej Włocławka [m.innymi Bobrownik,Ciechocinka,Kawki,Lu bania]katastrofą włocławskiej zapory jest ze wszech miar działaniem defetystycznym i destrukcyjnym.Jest wręcz nawoływaniem do niepokojów społecznych i tworzeniem atmosfery paniki.Konia z rzędem kto poda mi powód i przyczynę jak ta "katastrofa" miałaby wyglądać.Tylko nieznajomość mechaniki i geotechniki budowli oraz rozwiazań konstrukcyjnych powoduje tyle zamieszania.Dziwi mnie,że większa część mieszkańców ulega tym nieracjonalnym poglądom.
Kto stanie na tym forum w szranki i udowodni mi,że jest inaczej.Jak miałaby przebiegać najpierw awaria zapory a potem "katastrofa".

11 komentarzy

Taaa

Przeprowadź się za Wisłę na Grodzką to przestaniesz się dziwić ...

0 0
ID:12116

juta

A my tu na Zawiślu drżymy...

0 0
ID:12117

szuja

A ja Ci odpowiem inaczej pytaniem. Czy byłeś moze na dnie Wisły pod zaporą? Bo ja tak!

0 0
ID:12119

Oj szuja

Chyba trochę się zagalopowałeś ,lub napisałeś to nieprecyzyjnie -doprecyzuj .....

0 0
ID:12132

Krystyna

Proponuje przyjrzec sie katastrofie we Francji. Tam tez banalizowano dlugo wzmacnianie walow, karczowano lasy, wielkie polacie pol rolniczych zabetonowano, powstaly domy na nisko polozonych terenoch, autostrady, woda nie ma ujscia. Teraz dopiero budza sie. Ale u nas popelniamy te same bledy.

0 0
ID:12141

Ola

Szuja szukał Popiełuszki?

0 0
ID:12147

cyklista 1

Tylko w 2-óch przypadkach mogłaby nastapić katastrofa:
1.Przesunięcie zapory w miejscu posadowienia lub na niższych warstwach geotechnicznych podłoża gruntowego wynikającego od naporu namułu(naniosu) i wody znajdującej sie po stronie zbiornika.
2.Obrót konstrukcji względem najdalej położonego punktu [po stronie wody niższej]w podstawie zapory-wywrócenie zapory.
Lecz aby do dego doszło musiałoby występować najpierw odchylanie sie od piony elementów zapory
Wynikajacych od naporu wody i naniosu na zaporę.

0 0
ID:12163

Cyklisto1

Efektowne pękniecia zapór wodnych wystepują jedynie na filmach katastroficznych ,lub w wyniku trzęsień ziemi ,tu możemy mieć do czynienia z tzw wodną penetracją wału łaczącego zaporę ze skarpą i to ma swoje potwierdzenia w symulacjach .

0 0
ID:12170

cyklista 1

Podałem tylko warunki które musiałyby zostać spełnione aby katastrofa włocławskiej zapory wystapiła.Miałem na myśli część konstrukcji żelbetowej zapory w tym :jazzy,sztolnie,śluzę.Wysokość spiętrzania wody w zależnośći od pory roku waha się od około 10,80 do 11,50 m.Przyjmując teoretycznie,że z tej wysokości spietrzania 50% zostało zamulone(piasek,żwir) to napór na zaporę[wypadkowa siły poziomej umieszczona w 1/3 wysokości od podstawy trójkąta] pochodzi od klina właśnie częśći zasypanej zaś druga siłą pozioma[wypadkowa] od klina wody nad nią się znajdujacej.Nie mają więc owe dwie siły skupione -wypadkowe[jedna od namułu druga od wody]możliwości ani przesunięcia ani wywrócenia zapory wodnej.Można to udowodnić obliczeniami z mechaniki budowli.Co do części wału ziemnego stanowiacego naturalną acz sztucznie usypaną zaporę oczywiście mogą i będą występować częśćiowe przecieki w dolnej podstawie wału. Przy przy obecnej szerokości podstawy wału ziemnego nic nam oprócz przesączeń wodnych nie grozi.Możemy spać spokojnie

0 0
ID:12179

szuja

Re cyklista
ble,ble,ble!

0 0
ID:12203

pazdzioch

do @OLA
jesli to mialo byc smieszne to gratuluje polotu, extra dowcip

0 0
ID:12209

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA