Ostatnio we Włocławku przez długi czas odbywała się...

Ostatnio we Włocławku przez długi czas odbywała się dyskusja na temat nadania jednej z ulic imienia płk Kuklińskiego - mam do tej postaci jakoś dziwnie obojętny stosunek. Wydaje mi się że o wiele lepiej byłoby nazwać tą ulicę imieniem majora Zygmunta Szendzielarza - "Łupaszka" - to był niewątpliwie bohater - a do tego 8 lutego 2011 roku będzie 60 rocznica zamordowania go w więzieniu na Mokotowie.

http://podziemiezbrojne.blox.pl/html/1310721,262146,21.html?165911

jakby ktoś chciał poczytać i posłuchać ....

13 komentarzy

szuja

A ksywe "łupaszka" to wiesz dlaczego taką miał?

0 0
ID:12374

bóm

Znowu prawicowi chcą zaśmiecać nazwy ulic nazwiskami pseudobohaterów. Jak nie Kukliński to jakiś Lupaszka. Przestańcie historycznie niedowartościowane, chore z nienawiści, stare paranoiki zapaskudzać w ten sposób ulice i miasto. My chcemy mieszkać na kwiatowych, polnych, wesołych, miłych, lub choćby piętnastych. Wystarczy już "jedynie słusznych" herosów. I wymiany tablic i dokumentów przy zmianie władzy.

0 0
ID:12386

bóm

Ocenzurowano mnie - nazwałem Kuklińskiego z..... Lupaszkę nazwałem m....., bo z jego ręki, oprócz zaplanowanych przeciwników, zginęło mnóstwo niewinnych cywilów, którzy chcieli spokojnie żyć po wojnie i skorzystali z dobrodziejstw reformy rolnej. Jaka była przyczyna cenzury - chyba strach cenzora przed sponsorami z PiSu.

0 0
ID:12390

prad

A nie prościej było by ul. Wojskowa??? Chyba ma ta nazwa coś wspólnego z jednostką.

0 0
ID:12391

ja1

Wystarczyło przeczytać - miałeś link ..., więc pewnie sam byś się tego dowiedział...

0 0
ID:12395

ja1

a jakieś konkretne nazwisko czy wiele tych nazwisk możesz podać ...??, czy tak sobie o tych ofiarach napisałeś bo gdzieś to słyszałeś...?? bo ja jakoś tych nazwisk niewinnych nie kojarze ....

0 0
ID:12396

bóm

Te retoryczne pytania, szanowny JA, to taki socjotechniczny chwyt patologicznie prawoskrętnych. Równie dobrze można przeciętnemu Kowalskiemu zadać pytanie, czy zna nazwisko jakiegoś zmordowanego przez Banderę, albo ofiarę k.rzym.-katol. (mało komu przyjdzie na myśl np. Giordano Bruno, że o milionach innych, choćby Indian nie wspomnę). Skoro nie można w danej chwili przytoczyć nazwiska, to fakt morderstw nie istniał. To tzw. powojenne podziemie, to bandy rabujące głodujących chłopów (jeśli nie dasz - kulka w łeb), mordujących ludzi, którzy wprowadzali porządek, zmieniający status społeczny milionów analfabetów, bez dostępu do podstawowych zdobyczy, jak prąd, czy bierząca woda. Ukaranie członków tych band było tylko sprawiedliwością dziejową.
Po co prawicowcy wprowadzają niepokój i historyczne awantury. Powtarzam - większość woli ulice numerowane, albo z jednoznacznie sympatycznymi konotacjami.

0 0
ID:12401

ja1

ciekawe kto Ci dał uprawnienie do wypowiadania się w imieniu większości, ja piszy tylko w swoim, więc może zostańmy przy tym - chyba że tak jak KPP wiesz wszyskto za wszystkich..., a V i VI Brygadę Wileńską "bandami" to juz nawet w SLD nie nazywają..., co do świeltalanego rozwoju Polski pod światłym przewodnictwem UB i NKWD to wystarczy spojrzeć na rozwój Polski i Hiszpani , przed wojną wiecej analfabetów było w Hiszpanii i był to biedniejszy kraj ...
a co do konkretnych nazwisk to naprawdę nie byłby problem gdyby one były ( szukałeś i znalazłeś ofiarę inkwizycji, bo było ich dużo, ja mogę Ci zacytować nazwiska ofiar zbrodniarzy z Czeki, UB i KBW - jest mnóstwo publikacji na ten temat ). Ciebie tylko prosze o wsklazanie JEDNEGO niewnninego chłopa, robotnika - który zgniął zamorodowanany przez żołnierzy V lub VI Brygady - JEDNEGO

0 0
ID:12407

bóm

Cieszę się, że przytoczyłeś Hiszpanię. Byłem tam niedawno i z przyjemnością stwierdziłem, że bohaterowie partyzantki lewicowej (republikanie), jak również członkowie brygad międzynarodowych (wśród nich Ernest Hemingway i Karol Świerczewski) są przez ludność tego kraju traktowani jak bohaterowie; bycie po stronie mordercy Franco, to dyshonor i hańba. Prawicowiec Franco, przy poparciu k. r.-katol. sprowadził na swoich współbraci niemiecki Legion Kondor, który zrównał z ziemią Guernikę (obraz Pablo Picasso). Teraz Hiszpanie również mentalnie wyzwolili się od prawicowej, kojarzącej się z faszyzmem dominacji i wybrali prawdziwą wolność pod przywództwem socjalisty José Luisa Rodrígueza Zapatero.

Zwykłemu prostemu człowiekowi II RP kojarzyła się z biedą, brakiem podstawowych praw i Berezą Kartuską. A tak zwane zbrojne podziemie mogło ich cofnąć do tych czasów, zabierając np. nadaną przez PKWN w wyniku reformy rolnej ziemię.
Oto dlaczego nie chcemy pamiętać o tych, którzy przeciwstawiali się zbrojnie nadziei na lepszą przyszłość.

Wskazany powyżej link, to propagandówka w stylu Goebbelsa. Gdyby „bohaterom” formacji SS pozwolono dziś utworzyć stronę internetową, wyglądałaby podobnie jak ta z linku. Przecież Hitler i popierający go chcieli dobrze – pragnęli przestrzeni życiowej dla Niemców.

Takie propagandówki tworzy dziś również TVP – patrz paszkwil o panu Prezydencie Wojciechu Jaruzelskim.

0 0
ID:12423

ja1

Jesteś rewelacyjny - jak sądzę wikipedia to też faszystowska strona ...,
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zygmunt_Szendzielarz
ale cóz, a idąc twoim torem rozumowania to ciekawe dlaczego Twój ulubiony PKWN musiał fałszować wyniki referendum i wyborów ...po prostu ciemny lud nie był w stanie zrozumieć dobroci jakie przyniósł mu komunizm...
a co do Twoich ulubionych bohaterów z Hiszpanii to jeden z wymienionych i nie był to Świerczewski musiał z niej bardzo szybko uciekać - a zagrożony był nie przez Franco tylko republikanów, podobnie zresztą jak walczący po ich stronie autor "Roku 1984", a ja nie przypomian sobie żeby po stronie Franco walczyli żołnierze AK..., ciekawe zresztą jak wyglądało by porównanie ofiar Franco i Bieruta ...- sprawdze i podam liczby a mam jakieś dziwne przekonanie kto "wygra" w tej konkurencji....( choć Franco to nie bohater z mojej bajki )
i znów nazwiska żadnego zamordowanego przez "faszystów" nie podałeś, a już nzwanie fasztystami żołnierzy AK powoduję że Ciebie nawet nie wiem jak nazwać ..., każde porównanie byłoby obraźliwe dla porównywaniej osoby, zwierzęcia lub rzeczy... i znów ten charakterystyczny dla lewactwa styl pisania w liczbie mnogiej....

0 0
ID:12427

ja1

Filmu o Jaruzelskim co prawda nie oglądałem, więc na jego temat nie będę się wypowiadał, ale trudno mi sobie wyobrazić o Jaruzelskim - jego życiorys na to nie pozwala ( można tam znaleźć czyszczenie wojska z "żydów" 1968r., kierownictwo w wydarzeniach na wybrzeżu 1970, poparcie dla Rokossowskiego 1956 - jedyny Polski generał .... i wiele innych ciekawych zdarzeń).

0 0
ID:12432

bóm

Zacznijmy od tego, że akowców nie nazwałem faszystami (bo niby gdzie, a poza tym cenzura bardzo mnie pilnuje), tylko metody ich medialnej promocji bardzo mi przypominają „najlepsze” wzorce szkoły Goebelsa. Podobieństw zresztą widzę więcej, ale główne, to chorobliwy nacjonalizm. Mnie państwo jest potrzebne do zapewnienia świętego spokoju i bezpieczeństwa socjalnego (szeroko rozumianego - szkolnictwo, służba zdrowia); wszystkie te banialuki o patriotyzmie są podtrzymywane dla maluczkich, aby robili dobrze (pracowali za marne grosze, bronili ich dobytku) posiadaczom pakietów akcji i innym, którzy mogą przyswoić wartość dodaną. Wizja kraju pod butem ideologii katolickiej (a przecież wszystkie powojenne leśne wycieczki podziemia nie mogły inaczej, jak tylko z kiecolami) zupełnie mi nie odpowiada. Co do przyzwyczajenia podpierania się zbiorowością – to nie my piszemy „cała Polska, wszyscy Polacy” (np. są dumni z Ojczyzny, kochają JP II) – przyznaję – wykorzystałem waszą ulubioną metodę psychomanipulacji.

Jak się tak domagasz faktów, to podam za
http://forum.historia.org.pl/index.php?showtopic=10436&st=120
- tylko kilka cytatów:
Działalność leśnych rozmaitych odcieni ,rozbijanie w 1945-1946 setek posterunków milicji, rozbijanie urzędów gminnych ,organizowanie zbiorowych dezercji z wojska, podpalanie całych wiosek(vide -Wierzchowiny, Bachów czy podpalenie Puchaczewa),napady na pociągi ,zabijanie wójtów i starostów itp. - nakręcało terror władz.
Czasem terror oddolny .Np podziemie zabiło w Rzeszowskim w grudniu 1944 czasie napadu na posterunek MO 3 schwytanych milicjantów -No to przyjechała milicja obywatelska(koledzy tych z tego posterunku) dowodzona przez byłego żołnierza AK - BCh - AL zabiła kilku uczestników tego napadu ,aresztowała i zastrzeliła też "w czasie próby ucieczki" kilka schwytanych osób z podziemia.

Zabił oficer NSZ Henryk Flame pewnego milicjanta(nie tylko tego jednego zresztą)no to w jakiś czas po ujawnieniu w ramach amnestii w 1947 w restauracji podszedł do niego milicjant z pistoletem (brat tamtego zabitego )i zastrzelił Flamego .Notabene ipeenowcy ten drobny szczegół(że był to brat zabitego przez "Bartka" milicjanta)przemilczają.

W drugą stronę-zabił w 1949 roku dowódca jednego z najdłużej działających oddziałów NZW Łukasiuk "Młot" swojego własnego podwładnego za to że ten nie chciał "zlikwidować "ujętych na zabawie milicjantów-no to brat zabitego(też z tego oddziału NZW)natychmiast podniósł automat na "Młota"- i "Młot"-Łukasiuk zginął na miejscu bynajmniej nie z ręki władzy ludowej. .Już po 1989 był o tym ciekawy program-wypowiadała się siostra "Młota" i rodzina samego NZWowca ,którego zabił "Młot" i który zabił "Młota"- i nijak nie mogli dojść do tego kto był bandytą i mordercą...
Podobnie(od kuli własnego podwładnego po sprzeczce ) zginął "Igła".
Zginął z rąk podziemia działacz PPRowskiej reformy rolnej Wincenty Humer - no to jego syn poszedł do centrali MBP w Warszawie i bezwględnie mścił się na "reakcji".

Ginęli Żydzi z rąk podziemia ,zginął w Lublinie z rąk AKowców dowódca powstania Zydów w Sobiborze Feldhander ,prowadzono 'akcje wagonowe", mordowano Żydów jadących do Czechosłowacji ?
No to Żydzi gremialnie do strzelającego do nich podziemia powojennego sympatii nie czuli.

A tak na zdrowy rozum – skoro byli tacy porządni, to po co siedzieli w lesie w czasie pokoju – chyba nie był to biwaczek grzecznych chłopców. W czyim imieniu (jakiej grupy walczyli), komu chcieli oddać władzę?
Dalszą dyskusję uważam za bezprzedmiotową, bo katonacjonalizm jest dolegliwością, której leczyć nie potrafię. Serdecznie współczuję, ale pomóc nie umiem.
Pozdrawiam.

0 0
ID:12434

ja1

Czy Ty naprawdę nie potrafisz czytać ze zrozumieniem - pytałem o niewinne ofiary V i VI Brygady Wileńskiej - a nie całego poddziemia antykomunistyccznego. I za takie nie uważam funkjonariuszy UB,MO czy KBW. A co do byłych AK walczących po stronie MO, można przytać przypadki przechodzenia całych oddziałów KBW np na stronę poddziemia. Cóz niektórzy zostali mentalnie nawet nie przed 1981, ale przed 1954r.

0 0
ID:12455

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA