Już myślano, że będzie normalnie, ale nie. Musi być po...

Już myślano, że będzie normalnie, ale nie. Musi być po polsku. Z konfliktem. Czy jestem zdziwiona? Nie.
Jak zwykle musi być jakaś fanaberia. Ktoś musi się dowartościować.
Wawel.
Miejsce szczególne, miejsce historyczne. Miejsce Wielkich tego kraju. Czy ktoś może mi podać merytoryczne przesłanki, ku temu, żeby tam pochować P. Kaczyńskiego?
Dziś oglądałam wywiad z posłem Bielanem i redaktorka pytała czyja to była inicjatywa? Poseł Bielan powtórzył kilkakrotnie, że prosi, aby nie myślano, że to rodzina (czyt. Jarosław) prosiła Dziwisza o pochówek właśnie tam, że to była inwencja Dziwisza.
Pani redaktor nie w ciemię bita pokazała wypowiedź dzisiejszą Kard. Dziwisza, w której duchowny powiedział, że to nie jego inicjatywa, że to Jarosław Kaczyński dzwonił do niego w tej sprawie kilkakrotnie.
Kto tu jest kłamczuchem? No chyba nie ksiądz ?!
Zawsze miałam obydwu braci Kaczyńskich za osoby bardzo przewrażliwione na swoim punkcie, z wybujałymi ambicjami, próbujących udowodnić jak bardzo są "najważniejsi". Żal mi, że zginął człowiek, tak jak zginęło 95 innych, żal mi ich rodzin, ale nie rozumiem ambicji P. Jarosława.
Moje pytanie:
jakie wielkie zasługi dla kraju ma na swoim koncie Prezydent Kaczyński, żeby leżeć po śmierci obok Sikorskiego, Piłsudzkiego, Kościuszki...
Inną sprawą jest zbyt mało wyrazisty Kard. Dziwisz. Nie musiał ulegać presji, jest chyba dygnitarzem kościelnym tej rangi, aby w delikatny sposób naprowadzić rodzinę na właściwe tory myślenia. No cóż nie jest on Sapiehą, brak mu wyczucia i autorytetu. Sam powinien wiedzieć, że ta decyzja będzie drażliwa i podzieli Polaków, a Kościół powinien łączyć, a nie dzielić, więc ksiądz zawsze powinien tak postępować i podejmować takie decyzje, zeby ludzi zjednoczyć.
Ponawiam więc pytanie: co takiego wielkiego zrobił dla historii tego kraju Prezydent Kaczyński?

Mi naprawdę żal ludzi, którzy zginęli w tej katastrofie. Współczuję rodzinom ofiar i będę się modlić za nich. Moja wypowiedź nie ma na celu obrażać nikogo, ja po prostu bez emocji patrzę na naszą rzeczywistość.

12 komentarzy

bóm

Jadwigo - mądre słowa.

0 0
ID:13491

wawel

jeszcze trochę, niech minie żałoba to przekonamy się kto kłamie, bo chyba nie ksiądz? A poza tym: jak wyżej!

0 0
ID:13495

cyklista-wylogowany

Szanowna Pani Jadwigo.
Rozumiem,że wpis zamieszczony przez Panią ma na celu zbadanie opinii Internautów piszacych na portalu włocławek.info co sądzą na temat pochówku ś.p. Prezydenta Polski Pana Lecha kaczynskiego w krypcie Wawelskiej.Nie mówię tu o pewnego rodzaju prowokacji.
Przywołany niechcący nocną porą do tablicy zadam pytanie?
Skoro mający obiekcje przed pochówkiem Prezydenta na Wawelu- znany reżyser Pan Wajda,dlaczego nie miał ich wobec pochowania Czesława Miłosza na Skałce.Pomysłodawcą pochowania w krypcie zasłuzonych "Na Skałce"- w kościele oo.Paulinów był własnie ów rezyser.Znamiennym faktem jest,że ten polskojezyczny Litwin znany ze swoich antypolskich wierszy:
"Campo di Fiori"-w którym opisuje ,że podczas powstania w Gettcie Warszawskim Polacy bawili sie obok na karuzeli,podczas gdy hitlerowcy mordowali ludność Żydowską jest paszkwilem.Wierwsz "Moja wierna mowo"-jest kpina z polskiego jezyka i polskiej mowy.Czy nazywanie bandytami żołnierzy AK -nie zasługiwał na miano pochówku tego antypolskiego pisarza w krypcie "Na Skałce"-panteonie wielkich pisarzy polskich.Należy przypomniec o przyjęciu przez Miłosza obywatelstwa litewskiego po zajęciu przez Sowietów Litwy w 1939r i utworzeniu Sowietskiej Repuliki Litewskeij.Pomysłowi złożenia zwłok towarzyszył sprzeciw zarówno środowisk krajowych jak i polonijnych rozrzuconych po całym świecie.
Zwiazany z żydolewacką gazetą Szechtera- Wajda uzurpował sobie juz przynależnośc do potomków ofiar w Katyńskim lesie propagując fałszywe wiadomości o rzekomej śmierci jego ojca właśnie w tym miejscu.
Pominę swoje zdanie w kwestii pochowania Prezydenta na Wawelu-jestem do tego jeszcze psychicznie nieprzygotowany.

0 0
ID:13496

cyklista-wyogowany

P.S.
Zaciagając sie głęboko papierosem,wpadł mi do głowy pomysł sprawdzenia -kto zacz pani Jadwiga ? Sprawdziłęm wiele wpisów na portalu włocławek.info(chyba do stycznia).Cisza.Czyżby Pani Jadwiga była taką Kujawianką lub Dobrzynianką jak ja Kurpiem z Turka ?
Pożyjemy-zobaczymy.Obym sie mylił,że to była prowokacja nieznanych przybyszów z innych portali usiłujących wprowadzać zamęt.

0 0
ID:13498

szuja

To ja powiem tak: cyt...spieprzaj dziadu na ..... "

0 0
ID:13499

Stacha

Już Jarek robi sobie kampanie wyborczą bo jak można wytłumaczyć.
Kaczyński związany był z Warszawą i tam powinien być pochowany.

0 0
ID:13502

ania

Czy to ważne gdzie będzie pochowany?? Ważże żeby mozna było mu oddawać hołd, i tyle.

0 0
ID:13522

jadwiga

do "cyklista-wylogowany"
Szanowny Panie!
niech Pan się już nie zaciąga, bo palenie szkodzi, a ja już wyjaśniam: z Kujaw, z Włocławka, z samiuteńkiego centrum :)
28 lat, panna (ale już nie długo), wysoka, szczupła, brunetka, nr buta 39, wykształcenie wyższe, optymistka. Dla znajomych Wiśka. "Włocławek info" odwiedzam rzadko, nawet bardzo rzadko, ale aktualne wydarzenia skłoniły mnie do odwiedzin i pokuszenia się też o wypowiedź.
A poza tym i tak już zostanie Wawel, bez sensu się upierać nie mam zamiaru, chociaż... wulkan z Islandii też mimo woli może pokrzyżować plany...

0 0
ID:13532

jacek

Dziwisz wie co robi,za wejście żeby zwiedzić krypty,trzeba zapłacić,wykupić bilet, tak więc znowu kler pokazuje, że kocha kasę i dba o swoje interesy, wstyd mi, że jestem katolikiem

0 0
ID:13533

cyklista-wylogowany

Szanowna Pani Jadwigo.
Przepraszam,że zarzuciłem Czcigodnej Pani, iż nie jest z Włocławka.Biję sie w piersi za nietakt i proszę przyjąć moje przeprosiny.
Z poważaniem cyklista.

0 0
ID:13553

szuja

Tak Pani Jadwigo wg. cyklisty bycie z Włocławka to ............=niedomówienie.

0 0
ID:13562

Jadwiga

Przeprosiny przyjęte, choć nie były wyczekiwane.

Przy okazji napisać muszę niejako dalszą część mojej pierwotnej wypowiedzi, że już wiem czym Prezydent zasłużył na Wawel. Zastanawiałam się nad tym i dziś już wiem, że paradoksalnie jego ( i pozostałych 95 osób) śmierć, tak tragiczna i w tak symbolicznej delegacji, do miejsca historycznego dla Polski jest jego "zasługą" dającą mu przepustkę na Wawel. Poprzez tą katastrofę oczy całego świata zwróciły się na Polskę i otworzyły oczy na Katyń 1940 roku. Świat dowiedział się o mordzie na Polakach przez sowieckie władze i zaczęły mówić o tym. Można by napisać, że w samolocie w Smoleńsku zginęły wszystkie te osoby jakoby w ofierze na ołtarzu Katynia i to jest powód dla, którego trzeba uczcić naprawdę godnie pamięć o nich i tak samo jeszcze raz mocno zaakcentować wydarzenia 1940 roku. Ktoś powiedział, że jak my przestaniemy pamiętać, wołać będą kamienie. Niech więc kamień tego nagrobka, jak i płyta katyńska będą z najtwardszego materiału, żeby przetrwały pokolenia.
Przypomina mi się wiersz Asnyka, który kiedyś czytałam i chciałabym przytoczyć go wszystkim:

Miejcie nadzieję!... Nie tę lichą, marną
Co rdzeń spróchniały w wątły kwiat ubiera,
Lecz tę niezłomną, która tkwi jak ziarno
Przyszłych poświęceń w duszy bohatera.

Miejcie odwagę!... Nie tę jednodniową,
Co w rozpaczliwym przedsięwzięciu pryska,
Lecz tę, co wiecznie z podniesioną głową
Nie da się zepchnąć ze swego stanowiska.

Miejcie odwagę... Nie tę tchnącą szałem,
która na oślep leci bez oręża,
Lecz tę, co sama niezdobytym wałem
Przeciwne losy stałością zwycięża.

Przestańmy własną pieścić się boleścią,
Przestańmy ciągłym lamentem się poić:
Kochać się w skargach jest rzeczą niewieścią,
Mężom przystało w milczeniu się zbroić...

Lecz nie przestajmy czcić świętości swoje
I przechowywać ideałów czystość;
Do nas należy dać im moc i zbroję,
By z kraju marzeń przeszły w rzeczywistość

0 0
ID:13563

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA