Były milicjant w sądzie: Wałęsa był TW...

Były milicjant w sądzie: Wałęsa był TW "Bolkiem"
2010-04-15 11:35
Były funkcjonariusz Milicji Obywatelskiej w Gdańsku, Janusz S. zeznał w czwartek przed Sądem Okręgowym w Gdańsku, że Lech Wałęsa w połowie grudnia 1970 r. został zwerbowany do współpracy ze Służbą Bezpieczeństwa jako agent o pseudonimie "Bolek".
64-letni emeryt Janusz S. zeznawał jako świadek w procesie o naruszenie dóbr osobistych z powództwa Lecha Wałęsy przeciwko b. działaczowi Wolnych Związków Zawodowych Krzysztofowi Wyszkowskiemu.

"Do 1974 r. prowadziłem teczkę pracy i personalną Lecha Wałęsy jako TW +Bolek+. Jego współpraca z SB od chwili pozyskania między 15 a 17 grudnia 1970 r. była intensywna przez 3-4 miesiące. Spotkania z nim oficerów prowadzących odbywały się kilka razy w tygodniu, a w jednym przypadku 2-3 razy dziennie. Do czerwca 1971 r. Wałęsa dostał za współpracę 20 tys. zł, przy średniej pensji stoczniowca 1600 zł" - powiedział świadek.

10 komentarzy

związkowiec

kłamstwo i oszczerstwo

0 0
ID:13644

miastowy ;)

Dlaczego wszyscy tak bardzo walczą z historią ? Co było to było. Teraz musimy pracować na to, żeby o nas tak nie mówił. Prawda jest taka, że wiele ludzi było wręcz zmuszanych do współpracy a SB. Niektórzy byli "zobligowani", że tak pozwolę sobie powiedzieć do "współpracy". Znam przypadek jednego człowieka który MUSIAŁ działać z SB bo jako prezes spółdzielni stracił by pracę razem z ponad 30 innymi ludźmi.

0 0
ID:13646

Stacha

Jeżeli Wałęsa był TW to pobierał kasę - powinni sprawdzić.W tamtych czasach każdy mógł zostać- nie wiedząc o tym. Najlepiej to wiedzą SB-cy.

0 0
ID:13647

maja

Podły UB -k aby się wykazac mógł pozakładac masę teczek i werbowac zastraszonych ludzi .Ale to o niczym nie świadczy ,ponieważ osoba tak zwerbowana mogła udawac że z nim współpracuje i podawac dla zmyłki rzeczy nie prawdziwe i nie istont e.

0 0
ID:13649

A ja

Znam przypadek pewnego pana ,który ,,musiał'' współpracować z SB bo inaczej nie miałby za co kupić domu nad jeziorem i strzelby- jego dyrektor był myśliwym i on bardzo chciał mu towarzyszyć-i co wy nato? Był przymus ? był .

0 0
ID:13652

Skok przez płot

Wałęsa nie był w Krakowie ,pytali często internauci w swoich komentarzach ,ja myslę że liże rany po tym co uslyszał. TVNieprawdy wypowiadał się że on śp L Kaczyńskiemu wybacza ,a to szubrawiec idzie nadal w zaparte.Ale jest nadzieja, Wałęsa powiedział, że jest gotów na wezwanie narodu (pewnie przekazane przez TVN24) wrócić do polityki. Jak przypuszczam wróci z teczką 200 stron wyrwanych z teczek IPN (których nie zwrócił) i mikrofilmami (1000 stron na mikrofilmach o Bolku, których odbiór od UOP pokwitował chyba w 1995 roku i nie oddał ani do skopiowania ani do wglądu innym).Na pohybel z nim

0 0
ID:13658

Oj miastowy

Miastowy jakoś dziwnie podchodzisz do tego tematu ,historia opiera się na prawdzie ,kłamstwo ma krótkie nóżki

0 0
ID:13659

Marcin1111

Skoro nie mamy ufać byłym milicjantom, to czemu jeden z nich, jest u nas preziem, do tego mającym 99.9% poparcia??

0 0
ID:13661

miastowy ;)

Denerwuje mnie jedna sprawa. Dlaczego cały czas cofamy się do tyłu ? Gdzie nie spojrzę w Internecie są kłótnie o to która partia co zrobiła i dlaczego tak źle.... To samo z Wałęsą i innymi politykami przy których wątek SB się przewija. Ja Wałęsie dość dużo zawdzięczam. Nie to, żebym go bronił. Mieszkał nie daleko mnie. To dzięki niemu powstała szkoła podstawowa i gimnazjum w mojej okolicy. (...) Nie wątpię, ze przyczynił się do obalenia komunizmu itp itd. a jakimi drogami to już inna sprawa. Krótko mówiąc zajmijmy się sprawami dzisiejszymi. Zróbmy coś, żeby nie było tej nienawiści, bo ja już mam tego dość.

Trochę zawile ale coś nie mam dzisiaj weny do pisania ;)

0 0
ID:13664

alutka

Tylko że w tym kraju już nic nie wiadomo ,bo to co jest dziś prawda za chwilę jest kłamstwem i odwrotnie .

0 0
ID:13666

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA