Papierowa pamiątka po czasach"wspaniałych i godnego życia"...

Papierowa pamiątka po czasach"wspaniałych i godnego życia" w ówczesnym PRL-u.W jednej ze swoich książek znalazłem kilka zapomnianych i nie zrealizowanych kartek "dobrobytu" życia w socrealizmie.Z 1978r -kartkę na cukier,z 1981 kartki na mięso,przetwory mięsne,masło,mąkę,ryż,kaszę,olej.Z 1982 roku kartkę na mydło,proszek do prania,czekoladę i alkohol.Zakres produktów nieco szerszy niz za okupacji.Przypomniała mi się wymiana towarowo-kartkowa pomiedzy sąsiadami.Za alkohol i papierosy mozna było dostać kartkę na mięso lub masło dla dzieci.Nie przypominam sobie ale były jeszcze kartki na buty.To tak gwoli przypomnienia dla zwolenników i sympatyków minionego reżimu komunistycznego.Pamiętam jeszcze przydziały węgla(pomimo,że stalismy węlem i jego wydobyciem)które dostawały rodziny w zależności od powierzchni mieszkania.Resztę dokupowało sie od znajomych kolejarzy.System kartkowy istnieje jeszcze w ostojach dyktatur komunistycznych na Kubie i w Koreańskiej Republice Ludowo-Demokratycznej(ale tylko z nazwy).
Jestem przekonany,że dzisiejsze młode pokolenie Polaków nigdy już nie doświadczy tych czasów.

25 komentarzy

Jacek

To głupi wpis. A co by się działo jak by tych kartek nie wprowadzono? A dlaczego wogóle musiano je wprowadzić? Od tego należało zacząć a nie chlapnąć i już myśleć , że zaistniałem i wszyscy będą klaskać. Wnikliwiej kolego wnikliwiej na przyszłość , a wówczas zainteresujesz niejednego treścią swojego posta.

0 0
ID:14173

Malina

Stary a ty myślisz , że systemie kapitalistycznym nie było takich samych lub podobnych przypadków? Pogrzeb troszkę a znajdziesz takie kwiatki. Nic nowego. A to, że nigdy młodych nie spotka to trochę nazbyt "pewniacko" zabrzmiało.Nigdy nie mów nigdy bo to , że komunizmu nie ma w kraju nie wyklucza możliwości zaistnienia takiego faktu.

0 0
ID:14175

szuja

Powspominać ludzka rzecz.Zaraz dojdziemy do biliona zł długu,to i nawet kartek nie będzie za co wyprodukować.Więc je trzymaj ,jak mój dziadek przedwojenne obligacje,hehehe.Ciebie żużlowiec znowu wezmą do woja bo ogłoszą jakaś godzinę wojskowo-policyjną jak w Grecji. Masz pecha.Musiało Ci się nieźle powodzić ,że nie musiałeś używać kartek.Plecy,nie!!!Były sklepy dla wybranych.

0 0
ID:14177

Poważnie ?

A ja znam ,,towarzyszkę'',która ze łzami w oczach wspomina kartkowe czasy .Sklep w ,,kumitecie ''był zaopatrzony we wszystkie dobra ,a talony na malucha od ,,sekrytorza'' dostawała za poklepywanie ...i co wy na to ?

0 0
ID:14181

Pafik

Do poważnie. Zwróć swoje ważenie kolego na fakt że te sklepy wg ciebie w kumitecie stały się bardziej dostepne dzisiaj tylko z tej dostępności nic nie wynika. Zmieniła się obsada tego kumitetu jak piszesz, na tych co wówczas protestowali. Te kumitetowe sklepy np w takim realu itp dla niejednego obywatela są dostępne ale kasy nie ma! Ale inne dziedziny życia kiedyś dostępne dla wszystkich dziś są dla kumitetowych. Np szkoły wyższe, lecznictwo, ba nawet sama praca. Ot ironia dziejów.

0 0
ID:14183

Tobiasz

Dziś jest tak samo kolego prawda, tylko dziś się nie klepie po plecach ale trzyma palec w d.... i nie donosi tylko stwierdza o fakcie łamania przepisów albo że delikwent nie chce grać w zespole.

0 0
ID:14185

do Pafik

Jeśli tak dobrze pamietasz, to przypomnij sobie czy szeregowy partyjniak miał wstep do tych sklepów w ,,kumitetach'',czy też tylko ,,aktyw '' tam mógł kupować dobra doczesne ,a poza tym masz rację -kumitetowi działacze są nadal ustawieni i to nadal dzięki tym ,którzy do tych sklepów nie mieli wstępu .A ,,towarzyszka'' i tak roni łzy....ale do Unii się pcha ...

0 0
ID:14188

Pamparampam

Jak steropiany ciągle knuli i nie produkowali dóbr doczesnych, to niestety trzeba było wprowadzić reglamentację, aby każdy obywatel dostał towar. Wnerwiają mnie takie posty.

0 0
ID:14190

zbuntowany_kaloryfer

Cyklisto szanowny - a wiesz, że zbieram artefakty po zdechłej prl? Ostatni nawet na Pchlim kupiłem kilka medali, m. in. "Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski" wraz z legitymacją z 1984 r.

0 0
ID:14192

klima

to sie tobie w tamtych czasach powodziło, że tyle kartek ci zostało; pozostaje pytanie dlaczego ci zostały? nie jedliście? herbaty nie słodziliście? ...

0 0
ID:14196

jp

walczono wówczas o wolność i co z tego że dzisiaj ludzie są wolni jak są głodni.

0 0
ID:14197

jp

butów nie nosiliscie,mięsa nie jedliście,wódy nie piliście?boście byli z kumitetu!!!!

0 0
ID:14198

szuja

Re~klima

to sie tobie w tamtych czasach powodziło, że tyle kartek ci zostało; pozostaje pytanie dlaczego ci zostały? nie jedliście? herbaty nie słodziliście ...towarzyszu ?

0 0
ID:14205

zbuntowany_kaloryfer

jp, bądź uprzejmy konkretyzować. Co za "ludzie"? Moja rodzina nie chodzi głodna. No i nie znam nikogo kto by głodny chodził.

0 0
ID:14209

jp

wyjdz na ulicę a nie siedz przy komputerze,odwiedz MOPR,Caritas,noclegownie,kuchnie przyparafialne,banki iszybkie kredyty na papu i wiele wiele innych przybytków może zdanie zmienisz, chociasz syty głodnego nie zrozumie,ja się z bliźnimi dzielę a Ty?

0 0
ID:14211

zbuntowany_kaloryfer

Co to znaczy "ja się z bliźnimi dzielę"?? Czym się dzielisz? W jaki sposób? Z torbą chodzisz po ulicach i żarcie rozdajesz? A może pieniądze? A może masz sklep i rozdajesz chlebek i mleko? Ale populistyczne, pozbawione konkretów farmazony wypisujesz facet.
Twoje "dzielenie się" sprowadza się pewnie do tego, że czasem kilka starych łachów wrzucisz do pojemnika PCK przy Zduńskiej, lub dorzucisz się dychą do jakiejś zbiórki przed świętami Bożego Narodzenia.
Ps. Nie neguję istnienia biedy rzecz jasna. Tylko irytują mnie te bzdety o rzekomym "głodzie". Bo głodują to ludzie w Sudanie czy Etiopii.
Ps2. Ostatniej zimy znajomi w pewnym sensie pomogli bezdomnemu, koczującemu na klatce schodowej. Wcześniej typ ten kategorycznie odmówił przewiezienia go do schroniska (była interwencja Straży Miejskiej). Kumpela - nota bene - dziewczyna o dobrym sercu zlitowała się i nałożyła mu talerz jadła. Rano bezdomnego już nie było. Pozostawił po sobie (w ramach wdzięczności zapewne;)) potłuczony talerz i wielką KUPĘ na półpiętrze, którą nieszczęsna musiała posprzątać. W dodatku zebrała straszne joby od sąsiadów hehehehehe

0 0
ID:14217

jp

wstydzę się takich polaków jak ty,koniec kropka

0 0
ID:14220

oko

jp nie dziw się on sam nie zeżre i drugiemu nie da

0 0
ID:14221

zbuntowany_kaloryfer

Doceniam głębię Twojej argumentacji. Żal mi takich Polaków jak Ty;)

0 0
ID:14223

cyklista-wylogowany

I to sie nazywa socjotechnika.Jeden wpis a tye zaieszania.
Szanowny Zbuntowany Kaloryferze Jego Szujowatośc zarzucił mi ,"że bardzo dobrze mi sie powodzilo".Oczywiscie bo od wiosny 1980 r do lata 1982 byłem w JW 3136 i "żarcie" miałem prosto z żołnierskiego kotła to w jaki sposób miałem zachować kartki skoro mi nie przysługiwały..Po prostu wpadł mi do głowy pomysł i sprawdziłem kiedy były wprowadzone kartki żywnościowe.Skąd po tylu latach miałbym pamietac kiedy po raz pierwszy wprowadzono kartki na cukier(rzady Jaroszewicza)oraz kolejne kartki na inne artykuły.Na tym przykładzie udowodniłem jak można za pomcą prasy,radia,telewizji,internetu prowokować do wypowiedzi i sondować opinię.Podobnie jest z sondażami społecznymi.Nie spodziewałem sie aż 20-tu postów.Pozostałe dwa które wcześniej wpisałem pozostały bez echa.Pozdrawiam.
P.S.
Przecież oprócz sklepów w komitetach PZPR były jeszcze sklepy z "żółtymi firankami",sklepy miesne w jednostce i komendzie policji.

0 0
ID:14228

szuja

Cyklista ty teraz nie kręć sam napisałeś cyt...W jednej ze swoich książek znalazłem kilka zapomnianych i nie zrealizowanych kartek "dobrobytu" życia w socrealizmie.Z 1978r -kartkę na cukier,z 1981 kartki na mięso,przetwory mięsne,masło,mąkę,ryż,kaszę,olej.Z 1982 roku kartkę na mydło,proszek do prania,czekoladę i alkohol...koniec cytatu towarzyszu.

0 0
ID:14238

cyklista-wylogowany

Czcigodna Szujowatość.Uśmiałęm się serdecznie towarzyszu sekretarzu POP.W tym czasie (1980-1982)byłem "w kamaszach".Jeżeli piszesz o obligacjach przedwojennych Swojego dziadka to juz nie wiem jaką opcję polityczna reprezentujesz.Pomijam sprawę majątków w Łącku.Jeżeli mógłbyś to podpowiedz komu udostepnić ścianę na baner reklamowy [6 x 12 m przy trasie Okrzeii] na wybory prezydenckie.W zeszłym roku podczas wyborów do Eurokołchozu znajdował sie wizerunek Czarneckiego.

0 0
ID:14241

zbuntowany_kaloryfer

Szuja, to, że cyklista znalazł kilka niezrealizowanych kartek nie musi oznaczać, że to on miał je zrealizować;) A to, że znalazł je w swoich książkach?
Po pierwsze: wówczas nie musiały one należeć do niego
Po drugie: nawet jeżeli należały one do niego, to niekoniecznie On musiał je tam włożyć, gdyż niekoniecznie mieszkał wtedy sam, recht?
:]]]]]

0 0
ID:14243

szuja

Yo po co pisze takie pierdoły..." miałem prosto z żołnierskiego kotła to w jaki sposób miałem zachować kartki skoro mi nie przysługiwały....Raz ma, raz nie.Zawracanie tego tam.Sio

0 0
ID:14246

Stacha

W tamtych czasach nikt nie chodził głodny, nie szukał w koszach na śmieci jedzenia. Co z tego,że są piękne markety-ful towarów na półkach jak dużo ludzi nie stać na podstawowe produkty. Młodzi wykształceni wyjeżdżają"za chlebem" bo w Naszym mieście niestety ale brak ofert pracy.

0 0
ID:14277

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA