Papierowa pamiątka po czasach"wspaniałych i godnego życia" w ówczesnym PRL-u.W jednej ze swoich książek znalazłem kilka zapomnianych i nie zrealizowanych kartek "dobrobytu" życia w socrealizmie.Z 1978r -kartkę na cukier,z 1981 kartki na mięso,przetwory mięsne,masło,mąkę,ryż,kaszę,olej.Z 1982 roku kartkę na mydło,proszek do prania,czekoladę i alkohol.Zakres produktów nieco szerszy niz za okupacji.Przypomniała mi się wymiana towarowo-kartkowa pomiedzy sąsiadami.Za alkohol i papierosy mozna było dostać kartkę na mięso lub masło dla dzieci.Nie przypominam sobie ale były jeszcze kartki na buty.To tak gwoli przypomnienia dla zwolenników i sympatyków minionego reżimu komunistycznego.Pamiętam jeszcze przydziały węgla(pomimo,że stalismy węlem i jego wydobyciem)które dostawały rodziny w zależności od powierzchni mieszkania.Resztę dokupowało sie od znajomych kolejarzy.System kartkowy istnieje jeszcze w ostojach dyktatur komunistycznych na Kubie i w Koreańskiej Republice Ludowo-Demokratycznej(ale tylko z nazwy).
Jestem przekonany,że dzisiejsze młode pokolenie Polaków nigdy już nie doświadczy tych czasów.