Świniary uratowały tamę,Włocławek i poniższe...

Świniary uratowały tamę,Włocławek i poniższe miejscowości tak jak Wilki w lubelskim uratowały stolicę. Czy to naprawdę działanie natury? Czy to ta gwarancja Tuska?

20 komentarzy

mimi

Wiesz to daje do myślenia...Premier 20 maja podkreślał, że fala na Wiśle jest najwyższa od 160 lat i że tak wysokiej wody na terenach zalanych nie było od czasów carskich. A przy tym daje 22 maja podczas pobytu w mieście gwarancję, że tama jest niezagrożona to widocznie miał plan "B". Wcześniej obiecywał wyciągnięcie konsekwencji za tegoroczną powódź... może i komuś się dostanie w co wątpię. Za opady obciążą islandzki wulkan a za przerwanie wałów bobry.

0 0
ID:14818

pikuś

Też się nad tym zastanawiamy, ale z dwojga złego lepiej zalać teren rolniczy niż rozwalić tamę i zabić życie w Wiśle i Bałtyku

0 0
ID:14819

jak zwykle bezpodstawne domysły, po prostu żywioł przerwał wał, a wy wszędzie podstęp węszycie weźcie się za jakąś robotę to bzdur nie będziecie wypisywać

0 0
ID:14820

mieszko

Ta gwarancja może kosztować ewakuację w najgorszym przypadku 10 tysięcy ludzi z płockiego /nie licząc strat dobytku/. Ale jak się daje gwarancję przed wyborami to dla kandydujących nie ma to żadnego znaczenia. W zamian powodzianie dostaną po 6 tysięcy i kredyty, które będą spłacać do następnej powodzi. Mieszko - mieszko tam gdzie mieszka dopóty, dopóki wałów nie przerwą w imię wyborów.

0 0
ID:14821

stan borys

w pełni się zgadzam z poprzednikiem,zapora nie wytrzymałaby tego naporu wody.Trzeba było wysadzić lub po bobrować trochę przy wale w świniarach.W ten sposób uratowano miasta Włoclawek,Toruń,a nawet Bydgoszcz,gzie mają tam wielką nową oczyszczalnie ścieków.

0 0
ID:14822

k

Chyba ktoś tu oglądał ostatnio "Teorię spisku" na TVN7..
Nie snujmy czarnych scenariuszy..

0 0
ID:14823

nemo105

PIKUŚ masz RACJĘ oczywiście z dwojga złego...lepsze jest JEDNO zło!!! Ale obszary rolnicze to nie tylko same pola, sady tam też są Ludzie. Po drugie jeśli od czasu przedostatniego zagrożenia powodziowego zrobiono /nie powiem,że nic bo to by było niesprawiedliwe/ Ale z Pewnością Dużo za MAŁO to czy za błędy władz muszą cierpieć ludzie z terenów rolniczych. Lepiej jest zalewać obszary rolnicze bo tam jest mniejsze zagęszczenie ale im nie chodzi o ludzi tylko o ilość wypłacanych rekompensat, które w zasadzie wypłaci "niby państwo" a w zasadzie to MY. I KOŁO się zamyka? Ale czy aby na pewno JEST TO KOŁO RATUNKOWE? Manipulują nami jak się da- każą WYBIERAĆ między większym a mniejszym zagrożeniem.

0 0
ID:14826

Pikuś

Nemo105 pewnie że manipulują, w każdym państwie mniej lub bardziej demokratycznym władza manipuluje społeczeństwem, WSZYSTKIM nie dogodzisz. Wiem że to nie tylko pola i bardzo mi żal tych ludzi, którzy ciężko pracują całe życie i guzik z tego mają (mieszkam na wsi), mówię oczywiście o tych , którzy są uczciwi, tutaj też jest pełno ślizgaczy co to biorą dopłaty unijne i kupują samochody i nowe meble do domu.Ale wyobraź sobie tą naszą Wisełkę martwą na długie dziesięciolecia łącznie z przyległymi a zalanymi wcześniej łąkami. Nie usprawiedliwiam tutaj Tuska ani nikogo innego , to się ciągnie trzydzieści lat. Przez te lata nikt nie podjął decyzji o budowie pozostałych zapór. Z drugiej strony gdyby ta nasza tama się rozpadła to może coś by się tutaj zaczęło dziać , a tak mamy tylko marazm i przedwyborcze obiecanki wszystkich chętnych do rządzenia.

0 0
ID:14828

mieszko

Teoria spisku???? Niby zarzucana???? Nie...:)To jest logiczne myślenie:) Tym , którzy myślą, że to teoria spisu życzę spokojnych snów w tym nadwiślańskim kraju i dalszych doznań Edenu, nauczcie się myśleć sami. Niech wiara w nieomylność władzy towarzyszy Wam dalej, tak jak nieomylność papieży towarzyszyła wiekom średniowiecznym tylko to już nie te czasy... mamy 21 WIEK... i CO naślecie na mnie świętą inkwizycję /specjalnie małymi literami/?

0 0
ID:14829

Taaa

Co by nie pisać to i tak ta powodź ponownie pokazała prawdziwe oblicze naszych NICNIEROBIĄCYCH WYBRAŃCÓW. Może po kolejnej powodzi ludzie zrozumieją ,że głosować ,to nie znaczy wrzucać do pudła kawałek pogryzmolonego papieru .Ale musi to być konkretna PISEMNA umowa między wyborcą , a wybrańcem ,o to ,co ten ostatni ma wykonać za nasz głos.I dopiero wtedy będzie NORMALNIE bez przedwyborczego zamydlania oczu .

0 0
ID:14830

nemo105

DO **** dla Ciebie Żywioł to władza i kasa... która przerwała wały? Może i masz rację bo w tych 2 słowach w dzisiejszych czasach siła jest STRASZNA...tylko żal ludzi z terenów niżej położonych. Pewno jesteś WYŻEJ i z terenem zasiedlenia jak i z władzą. Gratuluje ale idolem dla mnie nie JESTEŚ. Pozdrawiam

0 0
ID:14833

mieszko

Mieszko - mieszko nadal tam gdzie mieszka /jak na razie/ chyba, że terminy wyborów przesuną? Ale robią co mogą nawet wały przerywają aby wybory były w wygodnym dla nich terminie. Jak zmienię adres to podam do wiadomości publicznej ale po reakcji rządu sądzę, że bede mieszkał tam gdzie mieszkam.

0 0
ID:14834

,,,,,,,,,,,,

jak widzę to tylko umiecie spiskować i oskarażać oraz obrażać każdego kto wam nie podoba się. Wał został przerwany po prostu przez czyjeś być może zaniedbanie lub przypadek, który trudno było przewidzieć. I to jeste cała prawda. Napewno nikt tego nie planował. Wyobraźcie sobie, że gdyby tak było jak piszecie (s p i s e k kogoś na górze) to myślicie, że nie wydałoby się to. Opluwajcie wszystkich po drodze, kto jest wam niewygodny. ŻAŁOSNE

0 0
ID:14840

nemo105

DO ~,,,,,,,,,,,, CZY ty jesteś ze sztabu kryzysowego??? Bo może doskonale wiesz, że właśnie tak było i próbujesz usilnie zaprzeczać. A teraz obalę twoje argumenty. CO by było gdyby się wydało? NIC!!! Odpowiedzieliby, że "ochrona tamy jest ważniejsza gdyż w przypadku jej przerwania, zaleje więcej terenów, miast, zakładów. Ze strategicznego punktu widzenia wybiera się mniejsze zło. Podjęliśmy dobrą decyzję - niestety smutną i konieczną". I MAJĄ NA TO PARAGRAFY np. KC Art. 142
§ 1. Właściciel nie może się sprzeciwić użyciu a nawet uszkodzeniu lub zniszczeniu rzeczy przez inną osobę, jeżeli to jest konieczne do odwrócenia niebezpieczeństwa grożącego bezpośrednio dobrom osobistym tej osoby lub osoby trzeciej. Może jednak żądać naprawienia wynikłej stąd szkody.
§ 2. Przepis powyższy stosuje się także w razie niebezpieczeństwa grożącego dobrom majątkowym, chyba że grożąca szkoda jest oczywiście i niewspółmiernie mniejsza aniżeli uszczerbek, który mógłby ponieść właściciel wskutek użycia, uszkodzenia lub zniszczenia rzeczy.
I ty to nazywasz spiskiem... działali zgodnie z prawem. DALEJ: wyrwa w wale rano ma ok 10m. Nikt nic nie robi ponieważ twierdzą, że szans na załatanie już nie ma. dopiero ok godz 17 decydują się na wysłanie 2 helikopterów by gruzem i betonem pomniejszyć wyrwę / ma ona wtedy już ok 100m/ TO JEDNAK szanse SĄ! Celowe działanie by czoło fali poszło w stare koryto rzeki,a następnie do zbiornika w Troszynie przy okazji zalewając kilkanaście wsi. Ten manewr odciążył tamę i dał czas na ewakuację ludzi z dalszych wsi i budowanie wałów przed lewobrzeżną częścią Płocka zanim zbiornik w Troszynie się zapełni. I kto tu jest ŻAŁOSNY?

0 0
ID:14860

emerytka

Do NEMO - daj sobie spokój z tymi przepisami. Obserwuję ten portal od dłuższego czasu i wypowiedzi internautów. Ze wszystkiego jesteście niezadowoleni, wszystko umiecie krytykować. Najlepsze pomysły potraficie zniszczyć. Najlepiej jak coś się dzieje to wtedy jest fajnie. Ale jestem ciekawa cz byłeś np. na Grodzkiej pomóc powodzianom. Pewnie napiszesz, że byłeś (może mieszkasz tam i napiszesz tak). Nie jestem ani z opcji rządzącej krajem ani z opcji rządzącej miastem ani też z PiS czy PSL. Jestem zwykłym mieszkańcem Włocławka i tak bardzo chciałabym by w naszym mieście nareszcie coś się zmieniło a jak tego nie widzisz co się robi na plus to zdejmij te swoje czarne okulary i popatrz wokół siebie. Napewno dojrzysz wiele rzeczy na plus i minus. Więc weź się do roboty i zmieniaj te minusy i nie kracz w internecie i nie próbuj udawadniać innym jaki ty jesteś mądry.

0 0
ID:14871

AA

no właśnie a co wy o tym sądzicie
Bo czy jest normalne ze na 2 dni przed powodzią zaczyna się spuszczać wode ze zbiornika !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

0 0
ID:14875

mimi

nemo105 odpowiedziałeś internautce ~**** było 0 reakcji, następnie odpowiedziałeś następnej ~,,,,,,,,,,,, też 0 reakcji od tej osoby. A teraz pojawia się ~emerytka. Wiesz co myślę, że to jedna i ta sama osoba. Czeka co ty napiszesz i reaguje na twoje wpisy za każdym razem pod innym loginem. Chce pokazać, że jest więcej myślących inaczej niż ty...

0 0
ID:14881

emerytka

odpowiedzi przynajmniej z mojej strony nie będzie. A dlaczego - bo już snujesz jakieś teorie spIskowe. POZDRAWIAM

0 0
ID:14891

nemo105

Emerytko nie obciążaj mnie za wszelką krytykę. Bo gdzie i kiedy pisałem, że coś mi się nie podoba w moim otoczeniu? Wypowiedziałem swoje zdanie tylko i wyłącznie w temacie powodzi i „gwarancji”. Mam do tego prawo, więc nie przypisuj mi czynności innych – bo stajesz się niesprawiedliwa. Co do roboty - to pracuję i odprowadzam podatki a ty - sama napisałaś, że obserwujesz ten portal od jakiegoś okresu - ja nie mam na to czasu bo zarabiam m.in. na twoją emeryturę. Nikomu nie udowadniam jaki jestem mądry tylko przedstawiam poprzednikowi swoją opinię lub kontropinię i swoje argumenty. W przeciwieństwie do ciebie bo ty nie dyskutujesz tylko coś mi nakazujesz „daj sobie spokój”, „zdejmij te swoje czarne okulary i popatrz”, „weź się do roboty”, „nie próbuj udowadniać” itd. Same nakazy i zakazy argumentów brak. I zawiodę cię bo nie napiszę, że byłem na Grodzkiej. Gdzie byłem i co robiłem to moja prywatna sprawa. A co do krakania – „jeśli wejdziesz między wrony musisz krakać jak i one” – ponownie nie trafiłaś, gdybym krakał jak wszyscy to nie byłoby twojego wpisu

0 0
ID:14942

emerytka

Nemo - moja odpowiedź z dnia 24 maja dotyczyła głównie zapisu "mmi"
Jeżeli chodzi natomiast o Twoją ostatnią wypowiedź to zapewniam Cię, że na moją emeryturkę nikt nie musi pracować bo ja sama zapracowałam ją sobie przez ponad 37 lat. A jeżeli tak jest jak piszesz to słabo Wam to wychodzi bo moja emeryturka jest do niczego.
Być może ja kiedyś pracowałam na to by obecne młode pokolenie bez problemów (oczywiście kto chciał) zdobywało wykształcenie.
Jak widzisz zależności pokoleniowe są. Pozdrawiam

0 0
ID:15063

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA