Teraz już wiem skąd się wzięło określenie zrobić...

Teraz już wiem skąd się wzięło określenie zrobić komuś wała.To określenie od powodzian do rządzących Polską.

6 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Przy okazji powodzi można się utwierdzić w przekonaniach, a dodatkowo poczynić pewne spostrzeżenia.
Po pierwsze - "Polacy ponad podziałami". Tak, wszelkie zrywy i powstania są nie od dziś naszą narodową specjalnością. Podobnie jak bigos;)).
Po drugie - hasło mocno populistyczne (jak większość sloganów), i nie do końca prawdziwe. Pomimo, że rząd przeznaczył dziesięciokrotność sumy przeznaczonej na walkę z powodzią w 1997r. to i tak jest ostro atakowany. Jakiekolwiek podejmowane przez rząd działania są nieakceptowalne dla pIsu, a to dowodzi jaka jest przepaść między Polakami śmiało patrzącymi na Europę i świat XXI w. a tymi zaściankowymi ksenofobami z pIs. Dlatego statecznie uświadomiłem sobie, że to wojna, odbywająca się na każdej płaszczyźnie. Oprócz militarnej. Na razie:]]]]]
Będąc kilkakrotnie w niedzielę na bulwarach i parku byłem świadkiem ostrych sprzeczek dot. powodzi. Joby leciały, że aż miło było posłuchać. W jednym wypadku tak mnie zirytowała jakaś baba, że aż musiałem się wtrącić, przez co niechcący sam prawie wylądowałem w epicentrum jednej z awantur. Otóż baba ta kłóciła się z typem nie szczędząc słów niecenzuralnych. Twierdziła m. in. że ona uważa, że to rząd użył jakichś supertajnych technologii aby wywołać powódź (sic!!!). A celem było zdobycie w wyborach większego poparcia, dzięki udzielonej powodzianom pomocy. Idąc dalej słyszę jak baba prawi, że gdyby Kaczyński żył, to by nie pozwolił na tę powódź i burdel organizacyjny, bo to prawdziwy polski patriota! Wtedy już nie zdzierżyłem i ryknąłem śmiechem. Tak prawie prosto do ucha babie. "A pan co tak rechoczesz"? - pyta babus. "Z pani - odpowiadam - a raczej nie z pani, tylko z rozmiarów pani obłędu". No i zaczęła piać jak gwałcona dziwka!! I coś krzyczeć, że zdrowy facet powinien stać gdzieś na tamie i czekać ile się da, aby ew. pomóc, kiedy tama runie;)) hehe Więc oddaliłem się szybko w myśl zasady - "nigdy nie kłóć się z głupcem. Ludzie mogą różnicy nie zauważyć";))
Po trzecie - powódź dowodzi, że niektórzy są w stanie stracić życie w obronie swojego majątku. Rzeczy. Łachów, które powinny im służyć. A jest na odwrót, to oni stali się niewolnikami przedmiotów. Rozumiem, chcesz zaryzykować życie? Masz prawo zostać z żoną i przed ew. szabrownikami się bronić. Jest demokracja - jesteś pełnoletni - twój wybór. Ale nie godzę się, żeby w takich zalanych domostwach przetrzymywano dzieci, jako że rodzice nie są panami ich życia życia i śmierci.
Po czwarte - rodziny, które wyraźnie nie wyraziły zgody na opuszczenie domostw nie powinny na koszt państwa mieć organizowanych dostaw różnych produktów. Bo to nie fair wobec tych, którzy jednak je opuścili i niezbędną pomoc otrzymali. To może jeszcze generatory prądu im rozwozić, aby włączyli kompy!
Po piąte - dla ludzi, którzy posiadali konkretny, a udokumentowany majątek pomoc państwa powinna ograniczyć się do absolutnego minimum. Do przysłowiowej miski zupy. Wszak to z własnej woli i pazerności nie ubezpieczyli się, mając przecież na to środki. A życie polega m. in. na tym, ze trzeba uczestniczyć w konsekwencjach swoich wyborów.
Po szóste - dziwią mnie kategoryczne żądania pewnych osób i grup społecznych, a dotyczące na wałach czy terenach zalanych i zagrożonych przedstawicieli władz wszelakich. Władza jest od tego, żeby zarządzać i podejmować decyzje a nie wykonywać puste gesty pod publikę. Oczywiście - dobrze jest kiedy premier pojawi się tu i tam dodając ludziom otuchy, ale bez przesady; wszak co niektórzy domagają się żeby przedstawiciele władz dosłownie rozbijali namioty na terenach zagrożonych. Cóż, nie jest żadną tajemnicą, że jakiemuś zwolennikowi pIs, szczególnie temu bez wykształcenia i możliwości społecznego awansu (a to wg sondaży ponad 3/4 ich wyznawców) spodobałby się np. taki gest Premiera: oto Premier staje na jakimś choler4nym wale razem z Jaro, obejmuje go czule i całuje niczym Breżniew, po czym obaj padają na kolana i zaczynają przed kamerami śpiewać "Boże, coś Polskę.." przy akompaniamencie orkiestry straży pożarnej;). Tak, to byłby miód dla oczu i uszu przeciętnego pisiora. I w ich rozumieniu "realne działanie na rzecz pomyślnego zakończenia akcji przeciwpowodziowej";)
Po siódme - proszę mi nie zarzucać ew. cynizmu, wszak zwiozłem do domu na przechowanie sprzęt i dokumenty od kilku rodzin. W tym od kilku zupełnie mi nieznajomych, czyli sąsiadów moich znajomych. Nie przyjmując od nich ani grosza i nie prosząc o zwrot za paliwo.
Po ósme - miłego dnia dla @ll;)

0 0
ID:14971

aBc

"zbuntowany grzejniku"- nieuznawanie dobra wspólnego, wyższych celów czy ideałów to klasyczny przykład cynizmu. Jak więc nie użyć tego okrślenia w stosunku do tego co piszesz. Pozostaje jeszcze kwestia "ceny" tego paliwa, no coż , zdarzają się odstępstwa od normy.

0 0
ID:14980

zbuntowany_kaloryfer

aBc, gdzie w opublikowanym tekście znalazłeś fragment opisujący nieuznawanie przeze mnie wspólnego dobra czy wyższych ideałów?? Troszkę zaskoczony jestem takim zarzutem. Ja tylko przeprowadziłem ogólną, chłodną ocenę pewnych sytuacji, jak na pragmatyka przystało. Bez zbędnego patetyzmu i egzaltacji. Stąd ironizowanie nt hipotetycznego randez vous Premiera z Jaro Mlaskaczem.
Piszesz o ideałach. Czysto ideowo to się postępowało 30 lat temu w czasach stanu wojennego, kiedy słowo Solidarność niosło potężny ładunek samych pozytywnych wartości. Ale te ideały sięgnęły bruku, kiedy lata później ludzie pokroju pIs czy sierpnia80 zeszmacili je.
A poza tym skoro tak żyjesz samymi ideałami i wyższymi celami to zastanawia mnie jaki byt zapewniasz swojej rodzinie;) Może milioner jesteś? I cały swój czas poświęcasz owym ideałom.

0 0
ID:14982

szuja

aBc-takiego ....,o!

0 0
ID:15007

ja

Kaloryfer zamiast pirniczyć osuszaj zalane tereny.

0 0
ID:15011

wadera

Dlaczego wyrzucono wała.Napiszę więc aBC TAKIEGO NASYPU.

0 0
ID:15029

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA