Nareszcie ktoś puknął się w głowę i stwierdził że...

Nareszcie ktoś puknął się w głowę i stwierdził że przyczyną powodzi są bobry, kto żyw a zwłaszcza myśliwi mają nakaz strzelania bobrów. Tak u nas się szuka przyczyn, na pewno bóbr sprzyja że wały będą przeciekać ale to nie jest przyczyna. Teraz trzeba czekać jak ktoś z "mądrych" zauważy jakie bobry czynią szkody w drzewostanie, są miejsca że nie uświadczy drzewa nad wodą, nie mówiąc już o zalanych polach chłopskich dzięki tamą budowanym przez bobry.

9 komentarzy

kortyzol

Acan chyba ostatnio spotkał bobra i pacnął ogonem.

0 0
ID:15113

bóm

Mam niestety identyczne obserwacje. Winni są tu ekofile, którzy za wszelką cenę i bezmyślnie usiłują utrzymywać przyrodę w stanie, jakby nie było ludzi.
Dla nich pojęcie zrównoważonego rozwoju, to wiedza tajemna. Trzeba przeganiać nygusów, kiedy tylko się pojawiają. Może łatwiej przeforsuje się wtedy dokończenie (przynajmniej częściowe) kaskady dolnej Wisły i uda sie zlikwidować wiele nieprzystających do rzeczywistaści zapisów prawa ochrony przyrody.

0 0
ID:15116

oo.aa

Chyba zapomniano również o kormoranach . To dopiero są szkodniki.

0 0
ID:15117

cyklista-wylogowany

Jestem za.Powystrzelać wszystkie bobry i żubry.Precz z zarybianiem.Zamiast do rzutków możemy do olimpiady trenować strzelając do lecacych kormoranów(medal w strzelaniu do rzutków zapewniony).Pozostaje jeszcze jedna konkurencja olimpijska-"strzelanie do biegnącego dzika".
Jeżeli juz pozbędziemy się wszystkich zwierząt lasy możemy zapełnić "rogaczami".Gatunek codziennie odnawialny.
Hasło przyszłego tygodnia:
"Niech żyją żony rogaczy"
Szkoda tylko,żę poroże jest niewidzialne.Bo ile mężczyzn musiałoby bokiem(ze wzgledu na poroże)spacerować ul.3-go Maja.

0 0
ID:15121

zbuntowany_kaloryfer

Cyklasto Szanowny, zapomniałeś dodać, że drugi brzeg Wisły również powinno się zalać betonem. Schludnie będzie. Przy okazji należałoby postawić wzdłuż całego Zawiśla wysoki, betonowy wał! Nie będzie trzeba go umacniać, kiedy nastąpi stan przeciwpowodziowy. Zakazać też należy stosowania oczyszczalni ścieków. Pieniądze wyrzucone w błoto. Albo jakieś filtry montowane na kominach... po cholerę to? Wszak wiatr rozwieje zanieczyszczenia i po kłopocie!;))
Do pewnego stopnia rozumiem Twoje stanowisko bóm, również nie przepadam za ekoterroryzmem, podobnie jak za żadną formą przesady. Jednak warto pamiętać o tym, że to ludzie potrzebują ekosystemu a nie na odwrót.

0 0
ID:15124

bóm

Szanowny grzejniku. Ludziom potrzebne są ekosystemy zdrowe, tzn. takie, w których zależności populacji wchodzących w skład biocenoz oparte są na NATURALNYCH łańcuchach troficznych. Naturalnych, czyli takich w których każdy gatunek ma swoich, również naturalnych, wrogów; wrogowie nie pozwalają na nadmierną ekspansję występujących tam gatunków, dzięki czemu istnieje równowaga. Gdy chore przepisy, podejmowane często pod naciskiem ekofundamentalistów, preferują wybrane gatunki, równowaga zostaje naruszona. Skutki nadmiernej rozrodczości populacji są negatywne zarówno dla niej samej, jak i ekosystemu, w którym bytuje. Mieliśmy okazję przekonać się o tym na własnej skórze. Co do kormoranów, to nie tylko niszczą całe łowiska pojezierzy, ale ich nadmiernie produkowane guano degraduje biotop i zmienia w znacznym stopniu ekosystemy roślinne. Ponieważ rośliny, jako pierwsze ogniwo łańcucha troficznego są zjadane przez zwierzęta, to ich skład gatunkowy determinuje na danym terenie występowanie fauny.
Wszyscy, którzy w sposób bezkrytyczny ulegają ekoterrorystom, tak naprawdę przyczyniają się do coraz bardziej nieodwracalnych zmian otaczającego środowiska.

0 0
ID:15130

zbuntowany_kaloryfer

No i mam propozycję rozsądnego rozwiązania problemu bobrów! Otóż już wieki temu dla bobrów znano liczne zastosowania! Ze względu na ogon pokryty łuską mięso bobrów jedzono także w czasie postu. Tak zwany "strój bobrowy" – wydzielina dodatkowych gruczołów płciowych – ceniona była ze względu na właściwości lecznicze.
http://pl.wikipedia.org/wiki/B%C3%B3br_europejski
Ale zostawmy w spokoju wieki minione: naukowcy ze Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego badają mięso bobrów pod kątem zjadliwości! Co więcej - w krajach skandynawskich oraz Kanadzie mięso bobrze się je się jak każde inne!
http://www.zdrowie.med.pl/nowosc.phtml?start=5820&slowo=&nr=6

0 0
ID:15133

cyklista-wylogowany

Szanowny Zbuntowany Kaloryferze mimo wszystko wolałem zielony,porosnięty trawą brzeg rzeki od strony bulwarów.Przynajmniej mozna było usiąść i popatrzyc jak łowią ryby.Wybierz się kiedyś na karaski i liny nad jeziorko Borusa.Cisza,las wokoło,kiedyś tam łowiłem.

0 0
ID:15134

zbuntowany_kaloryfer

Cyklisto! Toć ja ironizowałem z tym betonem!!!

0 0
ID:15138

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA