Jutro o północy obowiazywać będzie cisza...

Jutro o północy obowiazywać będzie cisza wyborcza.Zapewnie zamilknie równiez na forum włocławek.info agitacja Szanownych Internautów za poszczególnymi kandydatami na prezydenta Najjaśniejszej Rzeczpospolitej.W przerwach pomiedzy meczami mistrzostw świata pozwalałem sobie odglądać wypowiedzi poszczególnych kandydatów.Muszę stwierdzić jednoznacznie,że komitety wyborcze prześcigały się w pomysłach podsuwanych swoim ulubieńcom w jaki sposób przekonać Naród do głosowania na swoich kandydatów.Odurzył mnie zapach wazeliny jaką wyciskali z tubki(czytaj ust) poszczególni pretendenci do tronu.Wymieniali wszyscy bez wyjątku spełnienie całej gamy obietnic niczym "złota rybka" złapana na wękę przez rybaka.Z premedytacją nie wymieniam kandydatów i ich pomysłów aby nie urazić jakiegokolwiek z internautowego stronnika swojego wybrańca.Te wszystkie slogany używane były,jakby kandydat był co najmniej izbą parlamentu posiadajacą przeważajacą liczbę posłów zdolną do uchwalenia lub obalenia dowolnej ustawy.Bo tak naprawdę co prezydent może zrobić samodzielnie.Niewiele.Nawet stan wojenny musi być poparty kontrasygnata premiera.
Zauważyłem,że żaden z Nich nie zająknął się możliwościami przeprowadzania referendum narodowego.Co leży również w gestii prezydenta.A jest to przywilej demokracji bezposredniej.No cóż od roku 1989 przeprowadzono zaledwie trzy razy referendum:
w 1996(dwa w jednym) dotyczace powszechnego uwłaszczenia,oraz kierunkami wykorzystania majatku narodowego(zresztą totalnie olanego przez Naród)a co za tym idzie nie spełniajacego wymaganych 50% udziału społeczeństwa mającego prawo do głosowania.Dając jednocześnie pole do popisu rządzącym partiom do "wykolegowania" Narodu z pieniędzy płynących z prywatyzacji.
Nastepne referendum w 1997 dotyczyło przyjęcia konstytucji.Zaś ostatnie które odbyło sie w 2003 roku dotyczyło sprawy akcesji Polski do Unii europejskiej.
Dziwi mnie(zresztą mam juz tyle lat,że juz nic nie powinno mnie w Polsce dziwić)dlaczego w tak ważkich sprawach jak umieszczenie baterii rakiet obcego państwa na terytorium naszego kraju lub obecności Polskiego Wojska w akcjach militarnych prowadzonych pod egidą NATO(wbrew wiekszości państw świata skupionych w ONZ,czyli nielegalnych w świetle Prawa Międzynarodowego-dotyczy to zarówno Iraku jak i Afganistanu)nie organizuje się referendum narodowego.
Śmiem uważać(ale jest to moje subiektywne odczucie)że gdyby doszło do wprowadzenia Polski do strefy euro to równiez suweren(jakim jest prezydent)ciągłości państwa Polskiego równiez nie zgłosiłby poddania tego pod referendum narodowe.
Opieram to na przykładzie Federacji Szwajcarskiej,gdzie w tak błachej sprawie jak wyrażenie zgody na budowy minaretów przy meczetach została poddana pod głosowanie właśnie w referendum narodowym.
Zdaje sobie sprawę i mam pełna świadomość jak Naród Polski odpowiedziałby na zadane w referendum pytanie:
-Czy jesteś za możliwością stacjonowania obcych wojsk na terenie kraju? oraz na pytanie- Czy jesteś za rozmieszczeniem w Polsce baterii rakiet obcego państwa?
Odpowiedz nasuwa sie sama jak glosowaliby Polacy.
Pomijam problem angażowania sie w inwazję na suwerenne państwa takie jak Irak oraz Afganistan.Bo najłatwiej jest uderzyć słabszego militarnie.Choćby pod pozorem "walki z terrroryzmem".Przeciez w Pakistanie Al-Kaida ma równiez swoje bazy.No tak ale Pakistan dysponuje bronia atomową.A to mogłoby skończyc się gorzko dla napastników.

0 komentarzy

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA