Jechałem dziś autobusem numer 19 w kierunku...

Jechałem dziś autobusem numer 19 w kierunku Rybnickiej.Wsiadałem na Promiennej, usiadłem bo było pusto, ale z każdym przystankiem przybywało miejsc.Gdy zrobiło się tłoczno, a obok mnie usiadł starszy jegomość, zresztą dookoła były tylko takie przedziały wiekowe ( była godzina wczesna więc wszyscy jechali na ogródki działkowe-grabki,łopatki, itp itd).W pewnym momencie czułem na sobie ogrom złowrogich spojrzeń,a fala tego zachowania narastała.I nagle starszy jegomość staje obok mnie i puszcza jego rówieśniczkę na swoje miejsce i słyszę od niego " ten to się rozsiadł i nawet nie ustąpi miejsca" .Odpowiadam "przepraszam bardzo wypraszam sobie" i nagle z najbliższego otoczenia słyszę " to młody nie wychowany szczeniak, gdzie masz rodziców, jak cie nauczyli" Zazwyczaj w takich sytuacjach nie reaguje,ale teraz miarka się przebrała. Podciągam długą nogawkę spodni i mówię " skoro jesteście wszyscy tacy schorowani i zmęczeni,zapraszam na moje miejsce". Czemu miało służyć podciągnięcie nogawki od spodni ? Spowodowało to ukazanie się na światło dzienne mojego kolana w drutach i śrubach zewnętrznych, koloru śliwkowego. Nastąpiła ogólna konsternacja w autobusie, żaden z wychowanych, wykształconych,znających wszystkie zasady dobrego zachowania i wychowania przedstawicieli starszyzny, którzy wcześniej kierowali swoje epitety pod moim kierunkiem lub złowrogie spojrzenia, nie odezwało się lub też unikało mojego wzroku. A że zbliżał się przystanek na którym wysiadałem, przecisnąłem się między mafią autobusową i w chwili otwarcia drzwi do wyjścia na przystanek ironicznie powiedziałem : do widzenia szanowni państwo.
Uczą nas kultury i do nas mają o to wieczne pretensje że nam jej brak. Ale czy to duży problem zapytać " młody człowieku czy mógłbyś ustąpić mi miejsca" To jest tak dużo, czy stanowi dla starszych upokorzenie ? Fakt, nie mogę dużo chodzić czy stać, ale wyjaśniłbym że nie mogę. Starszyzna myśli że są oni i to wszystko.A są w błędzie.

19 komentarzy

paul01

Szkoda gadać

0 0
ID:16699

yes

nie szkoda gadać tylko trzeba dużo o tym gadać . Nikt inny takiej kultury nie nauczył 'dzisiejszej młodzieży 'jak starsi schorowani ludzie. Kiedy kobieta wchodzi ciężarna do autobusu to dziadkowie szarpią wnusia za rękaw który obok siedzi nich aby nie rozglądał sie po bokach tylko patrzył w okno. Co to znaczy ???, wiadomo żeby był ślepy nie reagował na potrzeby innych , inny przykład .Pod klatką schodową trajkocza o wszystkich , wszystkim jak to sąsiadka wychowała swoje dzieci itd , w jakim stanie dziś sąsiad z pod 9 przyjdzie , może będzie leżał na korytarzu uchlany itd itd ,stoją godzinami i paploczą , a kiedy ma ją jechać autobusem nogi ich bolą nie miłosiernie aż huczy , i zaczyna sie znieczulica oślepienie i wyzywanie młodzieży .Młodzież nie jest zła ani ordynarna jest dobra , szlachetna , wystarczy popatrzeć ile to robi dla dzieci chorych niepełnosprawnych ,Pozdrawiam wszystkich młodych ludzi i dziękuję za dużo zrobionego dobra .

0 0
ID:16702

Piotr

seniorzy maja dzien poukladany pierw z rana jako cieżko chorzy pacjenci cierpliwie blokuja kolejki u lekarzy puzniej po radach lekarza zaliczaja kosciolek i jak nowo narodzeni funduja sobie sprint do autobusu a tam kazdy juz wie przepychanki i glupie teksty

0 0
ID:16703

mpk

nie korzystam z MPK zdecydowanie wybieram rower

nie dość ze są mądrują to jeszcze się nie myją

0 0
ID:16704

b.a.m.

prawda jest okrutna: starszy ludzie to największe skupisko chamstwa w społeczeństwie, myślą ze im wszystko wolno, bo... są starzy. Wielokrotnie spotykałem się z podobnymi akcjami. Takie zachowanie starszych to norma. A najśmieszniejsze, że "ta młodzież taka niewychowana..."

0 0
ID:16705

kolega

stare dewoty do marketu biegaja z siatami łaza a w autobusie to musi usiasc bo zmeczona i chora

0 0
ID:16706

żmija

prawda jest taka że to komunizm nauczył ich że im sie wszystko należy bo oni są starsi ale nie ma prawa nikt inny byc chory w ciąży bo dla nich jak w ciaży to dziwka a sami pewnie wykluli sie z jajka po prostu chamstwo dziadostwo i tyle w mpk lepiej pieska albo torbe postawic na siedzeniu niz zrozumiec innych ja ustepuje miejsca tylko kalekom z widocznym inwalidztwem bo reszta np. przy rynku stratuje cie albo wybije żeby łokciam zeby tylko pierwsi w autobusie a później cięzko chorzy no i nasłucha sie człowiek u lekarza opinii o tymi o tamtym tylko nie otym jak są chorzy bo przyszli pogadać doktorowi do ucha jaki to zły swiat a reszta kto nie jest po 60 siatce to symulanci złodzieje i k..... szkoda słow na dziadów kalwaryjskich

0 0
ID:16707

olisadebe

nie ma chyba lepszej pointy;)

0 0
ID:16709

emerytka

Najbardziej wkurzyła mnie ŻMIJA. Chcę ci zwrócić uwagę, że te starsze kobiety to mogą być twoje babki, matki czy też ciotki. W takim środowisku zostałaś wychowana. Szkoda dyskutować z tobą bo zapewne jesteś młodym człowiekiem. Nie chcę tu bronić ludzi po 60-ce, bo sama mam tyle lat i zapewniam cię, że jak będziesz w" moim wieku" będziesz miała inne spojrzenie na życie. A teraz mogę tylko stwierdzić - jesteś bardzo ale to bardzo źle wychowana i arogancka. Pozdrowienia dla twojej babci.

0 0
ID:16712

rolnik

He,he,he ,to przecież wasi dziadkowie i babunie najpierw zostały tak nauczone,po tym nauczyły dzieci a teraz uczą wnuków.Widzę jak wsiadacie do autobusów na przystanku np. przy ul. Promiennej koło dworca PKP/szczyt chamstwa/ a jaka ze sobą rozmawiacie.Np.Poszedłem/poszłam/ k.. i k.. ch.. z taką k..,k...pi...ja k...,k...łba nie urwie.Cymes.

0 0
ID:16716

Menel

Też mam takie zdanie. Latają po lekarzach wielce schorowani od godzin wczesno porannych, potem kościółek/trwoga do boga/ z siatami na rynek itp/choć w upały im się doradza siedzenie w domku, o chemi w postaci dezodorantu nie słyszeli i pretensje do młodszych?! A ja mam ten mit o wychowaniu w głębokim poważaniu. Jak człowiek znajdzie się na dnie z różnych powodów w aspekcie sytuacji życiowej to nikt mu nie pomoże poza matkoą i ojcem. Wszyscy mają innych, obcych w d...e. I takie doświadczenie pokazało mi , że dobry i wychowany to musi być twardziel na właśnie d....e. Jak w woju. Niech sobie stoją i tyle. Mnie nikt nie pomagał i nawet nie chciał. Więc ja nikomu z takich przypadków nie ustąpię. Wręcz przeciwnie , odezwie się jeden z drugim to wiąche dostanie. I mam w nosie ich argumenty. I teksty o kuturze. Z kutury się nie wyżyje.

0 0
ID:16717

szuja

Menel-jak trafię na twoich rodziców, to im też wiąchę poślę ,a jak!Masz rozum jak oślizła glista.Ale glista nie ma rozumu bo nie ma mózgu.

0 0
ID:16722

emerytka

do mpk - zapomniałam o tobie - pozdrów swoją nie umytą babcię

0 0
ID:16725

Menel

Szuja jak trafię na twoich masz jak w banku. A swoją drogą geniuszu jak to zamyślasz miało by się stać co? Inteligencie od siedmiu boleści. To ty masz móżdżek żabki. TY nie powinieneś mić nicku szuja bo takich tysiące są w tym kraju tylko Bardzo Zgorzkniały Typ. Fachowiec od niczego.

0 0
ID:16726

Ja

kochani moi tak czytam i czytam i przypomniała mi się sytuacja sprzed 4 lat- kiedy to jechałam autobusem (było bardzo mi wtedy gorąco, źle się czułam wracałam do domu), nagle zrobiło mi się słabo i ciemno przed oczami,nie miałam miejsca siedzącego, usiadłam na podłodze, słyszałam tylko w autobusie jak ludzie mówili- ta pewnie pijana albo naćpana- nikt mi wtedy nie pomógł, jak tylko zaczęłam widzieć (i tak nie wszystko), wstałam powoli i do pierwszej pani, która siedziała( starszej kobiety) powiedziałam : czy może mi pani pomóc, słabo mi, mogę usiąść przy oknie, na co ona: NIE!. Wysiadłam na pierwszym przystanku, siedziałam trochę, aż mi przeszło- od tamtej pory mam w gdzieś czy ktoś ze starszych patrzy na mnie krzywo, albo zwraca mi uwagę w autobusie, że powinnam go puścić bo jest starszy- mówię wtedy- ja mam 60 lat, tylko tak dobrze się trzymam i wyglądam na 20- od razu starsi milkną:-)

0 0
ID:16730

Mieszkanka

Moi drodzy.Teraz ja wtrące słówko.Piszę tu do tej jak to ktoś napisał:"Grzecznej,kulturalnej,dobrze wychowanej młodzieży"To, czy taka jest wystarczy się rozejrzeć.Problemem jest nie kto inny jak wy sami moi drodzy.Wasze zachowanie na ulicach,klatkach schodowych autobusach,placach zabaw,nad jeziorami nawet jest karygodne.Nie twierdzę,że wśród was nie ma ludzi wartościowych bo z całą pewnością są.Niestety jednak w miejscach publicznych zachowujecie się tak jakby cały świat wyłącznie do was należał i tu przykład:Czy któryś-aś z was zastanawia się jak denerwujące jest wasze zachowanie w tych samych autobusach o których to piszecie kiedy to z całą mocą wykorzystujecie moc waszych komórek i włączacie muzykę na maxymalną moc telefonu.Przy czym należy zaznaczyć,że często bywa,iż kilka osób jednocześnie tak robi.Czy przyszło wam do waszych jakże ''pokrzywdzonych'' główek,że nie każdy musi słuchać takiego rodzaju muzyki jakiego wy słuchacie?Słuchajcie jej sobie w domu,klubach itp.Nie, no pewnie,że nie zdajecie sobie z tego sprawy - to nikogo nie obchodzi z was.Przecież tak robi większość.Starsi ludzie przecież tylko się czepiają.Nie twierdzę,że w autobusach pachnie kwiatkami ale idąc waszym tokiem myślenia to przecież dopuszczalne.Skoro wy możecie swoim zachowaniem zatruwać życie innym to inni równie dobrze mogą śmierdzieć to wszystko w demokratycznym państwie - prawda?A teraz bez sarkazmu..Zacznijcie szanować innych, a i inni was będą szanować.Prawdą jest,że wychowanie wielu z was budzi zgrozę.Ci, jak to nazwaliście śmierdzący ludzie, to wasi dziadkowie,babcie.To rodzice waszych rodziców.Jaki wy macie szacunek dla tych ludzi.Kim w ogóle jesteście? i kto dał wam prawo do takiego traktowania kogokolwiek.A jeśli chodzi o ścisłość to wielu młodych ludzi również fiołkami nie pachnie.Pozdrawiam waszych dziadków i babcie i żal mi ich, skoro dochowali się takich ''wnusiów" i ''wnuś''
A i jeszcze jedno zwroty grzecznościowe umyślnie napisałam małą literką,bo na szacunek to sobie trzeba zapracować.

0 0
ID:16733

świnka Peppa

To i ja dorzucę swoje trzy grosze. Podróżuję MPK i widzę co się dzieje. Nie możemy generalizować. Ci starsi ludzie , o których wypowiadają się często internauci to jest tylko jakiś odsetek ogółu. Przecież nie każdy staruszek jest autobusowym terrorystą. Są też mili ludzie, ale oni siedzą w domkach najczęściej, ich nie widać, nie słychać. Nie krzyczą, nie plują jadem. Tylko przez zachowanie innych obrywa się im. Zresztą tak samo z młodzieżą. Przez zachowanie nieucywilizowanych jednostek dorośli maja taką a nie inną opinię o wszystkich. Śmiem zaryzykować stwierdzenie, że dzisiejsza ziejąca nienawiścią starszyzna 50 lat temu była wredną, niewychowaną dzieciarnią, potem młodzieżą, wreszcie samolubnymi ludźmi dorosłymi. Ja będę po prostu lekcaważyć wszelkie chamstwo. W każdym wieku.

0 0
ID:16734

Bronek

Ot taki katolicki kraj gdzie wszyscy są mili dla wszystkich i żyją z życzliwością dla bliźnich. Grandolada. Podzielone jest już to nasze społeczeństwo i niestety lepiej nie będzie.

0 0
ID:16758

kortyzol

Ja
Cytuję ..ja mam 60 lat, tylko tak dobrze się trzymam i wyglądam na 20- :-) też bym tak chciał.

0 0
ID:16773

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA