Kaczyński - Wielki Językoznawca. Stalin był przed nim....

Kaczyński - Wielki Językoznawca. Stalin był przed nim. Jaro dąży do ideału poprzednika. Profesor Magdalena Środa w felietonie dla Wirtualnej Polski napisała m.in.:

„Na sobotniej konferencji prasowej, prezes Kaczyński wystąpił w roli Wielkiego Językoznawcy. Próbując chronić posła Macierewicza, który katastrofę smoleńską nazwał "zbrodnią", prezes Kaczyński, z wyżyn swego wszechstronnego autorytetu, wytłumaczył prostemu ludowi, że istnieje "prawnicze" rozumienie słowa "zbrodnia"; oraz rozumienie "szersze, potoczne", do którego odwołał się jego pupil.
Od soboty (24.07) każdy, kto powie "jesteś zbrodniarzem" lub "niektórzy politycy są psychopatami" może śmiało wymknąć się wymiarowi sprawiedliwości, bo nie używa on wszak języka w funkcjach "prawniczych" lub "medycznych", lecz "szerokich i potocznych". Ta słuszna interpretacja oraz stojąca za nią Nauka będzie w najbliższym czasie bardzo (PiSiorom – przyp. bóm)potrzebna.
Rozwijając tę nowatorską myśl prezesa, możemy śmiało powiedzieć, że "zbrodnią" była powódź i - na przykład - wygrana PiS-u w wyborach 2005, no, jednym słowem "zbrodnią" są wszystkie straszne wydarzenia.”
http://wiadomosci.wp.pl/kat,1342,title,Kaczynski---Wielki-Jezykoznawca,wid,12506545,wiadomosc.html?ticaid=1a974

6 komentarzy

PISior

Tak bóm- przecież PIS wysadził tamy i dlatego była POwódz

0 0
ID:16851

SŁUCHACZ

Bóm -skopiowałeś wywiad dla W.P pani M. Środy wściekłej feministki, a moje zdanie jest takie,Niepunktualna, niesłowna, nieodpowiedzialna. Często improwizuje nie na temat (pogadanki z cyklu "A co Państwo myślą o…"). Prezentuje wiedzę sprzed półwiecza (prawdopodobnie nie przeczytała nic z nowszej etyki poza feminizmem). Pańcia (?) z pretensjami i nieuzasadnionymi ambicjami. Chodzący przykład wszystkich antyfeministycznych stereotypów, które nieskutecznie próbuje zwalczać (co nie powinno dziwić, skoro swoim zachowaniem je potwierdza). Ocenia emocjonalnie i kierując się antypatiami.Skopiowałeś wywiad dla W

0 0
ID:16852

bóm

Z PiSiorami, ze wzglądu na ich poziom (żenująco niski) dyskutować się nie da. Albo w ogóle nie rozumieją sensu tekstu – biorąc wszystko dosłownie (np. @PISior), albo, jeżeli nawet częściowo rozumieją (@SŁUCHACZ), to nie zajmują się merytoryczną stroną zagadnienia, tylko obrabiają dupę swoim oponentom. Ale to taki PiSi wybieg – jak nie mają nic do powiedzenia na jakiś temat, to opluwają osoby głoszące poglądy, które im nie pasują.
A że do powiedzenia czegoś z sensem mają wyjątkowo rzadko, to dyskusja z nimi przekształcają się w pyskówkę. Więc po co kopać się z koniem?
Pani profesor Środa jest wybitnym specjalistą i naukowcem. Od 1993 redaktor Przeglądu Filozoficznego, od 1994 sekretarz redakcji pisma Etyka. Jest stałą felietonistką „Gazety Wyborczej” i profesorem Uniwersytetu Warszawskiego (Wikipedia). Już chociażby te fakty świadczą o ogromnym jej autorytecie. PiSiorom nie ma co jednak udowadniać, że ktoś nie jest wielbłądem, bo to nie na ich rozumek. @SŁUCHACZ (nomen omen) wszystkie inwektywy zasłyszał w wiadomym radzyju, bo tylko tam taki stek głupot można usłyszeć.
A ja nie ukrywałem, że posta utworzyłem na podstawie wywiadu pani prof. dla WP (cyt.: „Profesor Magdalena Środa w felietonie dla Wirtualnej Polski napisała m.in.:”) i podałem linka. Więc nie ma się czym po PiSiemu (ODKRYŁEM AFERĘ !!!) podniecać.

0 0
ID:16854

cyklista-wylogowany

Czcigodny Bóm. Rozumiem,że cisza nocna i spokój dają większą możliwość skupienia się i napisania bardziej wartościowych przemyśleń. Niemniej jednak z tą "wybitnością" Pani Środy jako naukowca to lekko przesadziłeś. Jak bowiem mają się studia doktoranckie w latach 1981-1982 do obrony pracy doktoranckiej w roku 1990.Zważywszy na fakt,że są to studia typowo humanistyczne(filozofia)a nie techniczne (poparte zazwyczaj kilkuletnimi badaniami).
Nie rozumiem nadal, które z osób określasz mianem PiSiorów ?
Czy są to osoby należące do tejże partii,czy też w tym mianie znajdują się również zwolennicy tego ugrupowania ?
Czy człowiek o poglądach prawicowych musi być koniecznie praktykującym katolikiem. Czy uwarunkowanie uczestnictwa w mszach niedzielnych i pielgrzymkach są ostateczna wykładnią uznania obywatela polski za prawdziwego Polaka?

Przecież "ułani" to tak naprawdę nazwa wywodząca się od dowócy tatarskiego pułku Ułana(muzułmanina).Nazwą którą określano póżniej wszystkie lekkie pułki lub szwadrony końskie jazdy.
Jestem gotów postawić 12-to letniego "Taliskier'a"
że w kwestii wykształcenia katechetycznego jestem w stosunku do Cieie Szanowny Bóm katechetycznym analfabetą.

Co nie umniejsza faktu,że moje poglądy są prawicowe, żeby nie rzec nieco nacjonalistyczne.Zawsze uważałem,że przynależność do jakiejkolwiek partii lub organizacji politycznej ogranicza rozwój myślowy.Stąd moja permanentna niechęć do znajdowania sie pod czyimśkolwiek dyktatem.
Łączę wyrazy szacunku-cyklista.

0 0
ID:16860

zbuntowany_kaloryfer

Bóm, z określeniami typu "wybitny specjalista i naukowiec" byłbym nieco bardziej ostrożny. Osobiście w ten sposób to bym określił kogoś kalibru Stephena Hawkinga, a nie jakąś tam panią Środę. Skoro ona jest "wybitna", to można by pokusić się o twierdzenie, że w Polsce mamy niepokojąco dużo wszelkich "wybitnych". I od razu przychodzi mi na myśl sytuacja z Orderami wręczanymi przez śp. LK. Bitymi na kilogramy;]]
Ps. Znam Cię na tyle, aby założyć, że określenia "wybitna" użyłeś wyłącznie dlatego, że imć Środa jest przedstawicielką skrajnej, ortodoksyjnej lewicy, z którą sympatyzujesz;)

0 0
ID:16861

wadera

Pani Profesor jest taka feministka jak z koziej ......trąbka.Nie lubię jej, wredne babsko i myśli ,że wszystkie rozumy kobiet zjadła.

0 0
ID:16866

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA