Zdegustowani Szanowni Internauci opisują na portalu...

Zdegustowani Szanowni Internauci opisują na portalu www.włocławek.info problemy komunikacyjne miasta oraz problemy miejsc postojowych i parkingowych.
Cyklista jako zwolennik teorii Darwina o nieco ograniczonym poziomie umysłowym z uwagi na to iż prapraprzodkowie należeli do rodziny Lemuridae a nie Hylobatidae pozwoli sobie na małe podsumowanie.

Ad.1 Komunikacja drogowa
W chwili obecnej Włocławkowi potrzebny jest młody,zdolny,z praktycznym nowatorskim spojrzeniem na komunikację XXI wieku projektant drogownictwa,który niczym kardiochirug udrożni "krwioobieg" komunikacyjny miasta.

Po remoncie dawnej E-16(operuję stara nomenklatura)czyli przywróceniu do życia(przejezdności jedynki) głównej aorty komunikacyjnej miasta zajałby się połączeniami komunikacyjnymi poszczególnych dzielnic.
W chwili obecnej urbaniści moga sobie odpocząć.Ów młody projektant lub grupa młodych projektantów drogownictwa zajęłaby się wszczepianiem komunikacyjnych "bajpasów" w postaci nowych nitek komunikacyjnych udrażniających miasto niczym chirurg krwioobieg człowieka. W tym temacie jest pole do popisu pomimo zawężonej możliwośći powierzchniowej ich sytuowania.
Ale dlaczegóżby nie poprowadzić częśći tras w tunelach kopanych,kryjąc ruch pod powierzchnią terenu.

Ad.2.Miejsca parkingowe
Miasto,prywatni właściciele terenów handlowych ani spółdzielnie mieszkaniowe nie szanuja terenów którymi zarządzaja lub sa ich własnościa.Widocznie cena jednego metra kwadratowy gruntu jest tak niska,że nikomu nie opłaca sie mysleć kategoriami ekonomii budowlanej.

Tereny parkingowe -przy Kaufflandzie,teren przy Hali
Targowej(po dawnym placu manewrów przed pochodem 1-wszo majowym)czy nawet tereny pod Placem Wolnośći przed przystąpieniem do rewitalizacji-to przykłady marnotrawienia terenów.
Oczywiście nikomu do głowy nie przyjdzie,że w miejscu ich istnienia możnaby usytuować pod powierzchnią tereny parkingowe.
Bądż jednopoziomowe lub przy sprzyjajacych warunkach geotechnicznych(uzależnionych od poziomu piezometrycznego wód gruntowych)dwupoziomowych.
W przypadku terenu koło Kaufflandu-z powodzeniem możnaby wykożystać przynajmniej jedną kondygnacj podziemną.
Podobnie możnaby wykorzystac teren na placu przed hala z tym,że po wykonaniu stropu wykorzystac teren naziomu jako teren małej zieleni z ławeczkami.

Ad.3.Garaże
Tereny wokół spóldzielni Mieszkaniowych-Zazamcza,Południa i Kazimierza Wilekiego przypominaja raczej XIX-to wieczną zabudowę pierzejową miasta z usytuowanymi w podwórzach komórkami i stajenkami służącymi (z powodu niepodpiwniczenia budynków) do przechowywania opału i jakiś przedmiotów.
Dlaczego o tym cyklista raczył wspomniec.
Albowiem te "widowiskowe" z punktu architektonicznego miejsca garażowania samochodów przypominaja mi właśnie drewniane stajenki.
Cóż z tego,że są to obiekty murowane lub metalowe jednak mimo wszystko szpecą otoczenie tych osiedli.
A nikt nie pomyślał o ich umiejscowieniu pod powierzchnią terenu w zamian za ukształtowaniu nad nimi terenów zielonych z trawnikami,klombami kwiatów oraz łąweczkami do odpoczynku.
W przypadku niesprzyjajacych warunków gruntowych zaprojektowanie garaży wielopoziomowych nadziemnych.Czy mamy byc gorsi od innych miast w kraju(pominę Europę zachodnią).Tam nawet potrafią wybudować garaże w miejscach o których nawet nam się nie śniło(np.pod powierzchnia jeziora leżącego w obrębie miasta).

Cyklista swego czasu -jeszcze w pierwszych latach 90-tych XX-go wieku proponował zaprojektowanie właśnie podziemnych garaży jednemu z Panów Prezesów Spółdzielni Mieszkaniowej lecz pozostało to bez odzewu.
I to by było na tyle odnośnie problemu poruszania się,parkowania i garażowania mechanicznych rumaków.

13 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Cyklisto szanowny - a może ten sympatyczny leniwiec był Twoim przodkiem??;]]
http://www.4dudes.com/2010/07/national-geographic-andrew-lucas-nudes.html

0 0
ID:16955

cyklista-wylogowany

Czcigodny Zbuntowany-Kaloryferze wszak pisałem o rzędzie Pimates a nie o rzędzie szczerbaków do których należą leniwce niemniej ów leniwiec jest ze wszech miar godny uwagi.Pozdrawiam

0 0
ID:16959

zbuntowany_kaloryfer

Kwestia tuneli, którą poruszyłeś jest ze wszech miar godna uwagi. Już od kilku lat w różnych Polskich miastach intensywnie drąży się tunele właśnie celem usprawnienia komunikacji. Czyli, że można by i u nas pomyśleć nad tym. Weźmy na przykład połączenie tunelem POW i Kaliskiej - no aż się prosi!
Oto jak wygląda kwestia tuneli w innych miastach.
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,3072043.html
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,2976062.html
http://rzeszow.gazeta.pl/rzeszow/1,34975,1318260.html
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34896,2537350.html
http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35019,2954091.html
http://lublin.gazeta.pl/lublin/1,78966,6947627,Zuk__Tunel_pod_al__Raclawickimi_to_abstrakcja.html
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7043158,Miedzylesie_chce_tunelu__ale_nie_chce_tirow.html
http://warszawa.gazeta.pl/warszawa/1,34889,7171612,Tunel_na_Okecie__Czekamy_na_decyzje_ministra.html
http://krakow.gazeta.pl/krakow/1,47375,6600816,Tunel_przy_dworcu_otwarty_dla_rowerow.html

Już pobieżna lektura zalinkowanych artykułów pozwala wyciągnąć pewne wnioski:
1. Spory wokół każdej inwestycji nie są specjalnością wyłącznie Włocławian.
2. Największym wrogiem budowy tuneli są hmm.. delikatnie rzecz ujmując - dość duże koszty tych inwestycji.
3. Tunele w innych miastach mimo wszystko buduje się (i masowo realizuje inne inwestycje) - nawet pomimo wcześniejszych sporów i kontrowersji. Ostatecznie zwycięża rozsądek, a władze miejskie nie ustępują pod naciskiem np. bandy handlarzy.

3 x TAK dla tuneli i parkingów podziemnych!

Ps. I może trochę z innej bajki: najwyższy czas zrobić coś z tym koszmarem architektonicznym na Zielonym Rynku. Ta cholerna "Hala" jest dla naszego miasta niczym wrzód na d..., ot co.

0 0
ID:16963

bóm

Brawo Grzejniku - zlikwidować ten wrzód, czyli halę. Nawet jak wszystkie kamienice i drogi odnowią, to ta hala będzie wyglądała (przepraszam za dosadność) jak g*wno na świątecznym stole.

0 0
ID:16964

kortyzol

Hala jest odzwierciedleniem Włocławka i mieszkających w nim ludzi.Zapomniałem jest jeszcze WIEŻOWIEC !

0 0
ID:16966

cyklista-wylogowany

Szanowni-Zbuntowany-Kaloryfer,Bóm oraz Kortyzol.Nie widzę szansy na rozbiórkę Hali Targowej.
Nikt nie wyda nakazu jej rozbiórki(a leży to jedynie w gestii Inspektora Nadzoru Budowlanego dla miasta Włocławka)dopóty-dopóki stan techniczny konstrukcji budynku nie stanowi zagrożenia katastrofa budowlaną.Zresztą na właścicielu lub zarządcy obiektu budowlanego ciąży obowiązek prowadzenia "książki obiektu budowlanego" w którym dokonuje sie zapisów z kontroli jednorocznych oraz
5-cio letnich (przy przeprowadzeniu tej kontroli określa sie stan techniczny poszczególnych elementów konstrukcyjnych obiektu).
Jedyna szansą jest wykonanie maskowania w postaci obudowy owego obiektu dodatkową elewacją.Byłby to rodzaj elewacyjnej atrapy z podzieleniem poszczgólnych elewacji budynku na minikamieniczki.Oczywiście w nawiązaniu do istniejących już elewacji budynków pierwotnie okalających hale.Moznaby wprowadzic w atrapach elewacji charakterystyczny podział dla tego okresu podział okien,zastosowanie elementów i detali architektonicznych w postac-ryzalitów,gzymsów,pilastrów,cokołów lub boniowania elewacji wzorując sie lub dostosowując do juz istniejących w otaczających budynkach.Pozdrawiam Czcigodnych.

P.S.Teraz cyklista przesiada sie na Eurosport-czas na maraton kobiet na M.E. w Barcelonie.Mam pewien niedosyt po wczorajszym biegu na 3000m z przeszkodami włocławianki Pani Kowalskiej.

0 0
ID:16975

szuja

Słuchaj cyklista a ile ty dziennie pokonujesz km?Mogę ci powiedzieć ,że ja jak nie pada ,to na swoim rowerku co dzień odpalam 40 km a w soboty i niedziele jeszcze raz tyle. Lubię jeździć sam,no z MP 3.Jutro jadę na miodek do ODR w Zarzeczewie.

0 0
ID:17000

cyklista-wylogowany

Szanowny Szujko.Oczywiście domyśliłeś sie,że nie posiadam i nie posiadałem samochodu osobowego.W młodości wystarczyło przełożyć rower(zaczynałem od BoBo) za ogrodzenie stadionu Włocławianki i pojeżdzic po dawnym torze kolarskim.Lubiłem chodzic z moim ojczulkiem na międzynarodowe zawody kolarskie na torze.Przecież z włocławskiego "Startu" wyszło wielu torowców.Przyznaję się ,że kiedys dużo jeżdziłem.Zawsze fascynowała mnie szosa i ten pochodzący z Bydgoskiego "Rometu" poczciwy żółty "Jaguar"(dawne czasy Szurkowskiego,Hanusika,Magiery,Czechowskiego)lub jazda po leśnych wertepach wokól Wikaryjskiego(coś w rodzaju dzisiejszego kolarstwa górskiego).Z chęcią wsiadłbym znów na rower.Jeżeli jest to Twoja forma zaproszenia do jazdy to przyznam się,że przygotuję rower i możemy sie gdzieś wybrać.
Pozdrawiam

0 0
ID:17005

zbuntowany_kaloryfer

Nie wiem czemu, ale za żadne skarby nie zjadłbym miodu. Tak samo jak czosnku, czarniny czy boczku.
Ps. Znaczy zapewne zjadłbym, ale musiałbym być na serio cholernie głodny i nie dysponować niczym innym. Dajcie mi za to pierogów z kapustą i grzybami to udowodnię, że na jednym posiedzeniu zjem ok. 1,5 kg.

0 0
ID:17011

cyklista-wylogowany

Szanowny Zbuntowany-Kaloryferze pod warunkiem,że byłyby to pierogi z grzybami samodzielnie zbieranymi(ewentualmie kupionymi) a nie sztucznymi pieczarkami hodowlanymi.Czarnina-stanowczo nie.Miodek od czasu do czasu z chlebkiem.

0 0
ID:17015

szuja

~cyklista-wylogowany
Nie mam nic przeciwko a nawet chętnie bym zaprosił kaloryferka na żeberka(z kapustą ) w nawiasie przy trasie.

0 0
ID:17022

cyklista-wylogowany

Czcigodny Szujo tylko czy Szanowny Zbuntowany Kaloryferek zgodziłby sie z Nami wybrać na przejażdzkę po Kujawach rowerkiem ?

0 0
ID:17038

szuja

A co ma się nie zgodzić.Pilotkę mogę mu pożyczyć.

0 0
ID:17061

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA