Cyklisto szanowny, Ty budowlaniec, Jeżeli na swojej...

Cyklisto szanowny, Ty budowlaniec,
Jeżeli na swojej działce chcę wybudować ziemiankę - dość duże pomieszczenie, to czy muszę na to stosowne pozwolenie mieć? Drugie pytanie brzmi: jeżeli już mam to zrobić, to ile stempli stalowych jest konieczne na ziemiankę 3m na 4m? No nie mogę zapytać nikogo znajomego oficjalnie, bo pomyślą, że mi odbiło i że stałem się wyznawcą teorii spiskowych. A tak nie jest. A poza tym nie chcę zostać żywcem pogrzebany w dziupli, którą sam wykopałem. Ale jaja, żona pewnie by zastanawiała się czy śmiać się z mojej głupoty czy rozpaczać z powodu mojego zejścia;]

7 komentarzy

cyklista-wylogowany

Czcigodny Zbuntowany-Kaloryferze.
Wszystko uzaleznione jest od miejsca usytuowania twojej działki.Czy dotyczy to:

-istniejącej działki siedliskowej(zabudowa zagrodowa)

-działki w rodzinnych ogrodach działkowych znajdujących się:
a/w strefie miejskiej
b/w strefie poza granicami miasta

-działki budowlanej przeznaczonej pod zabudowę(zabudowa uzależniona od miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego-jeżeli takowy dla terenu w obrębie którego znajduje się Twoja działka istnieje)

W przypadku braku m.p.z.p dla danego terenu(w którym obrębie znajduje sie Twoja działka)należy wystapić do właściwego urzędu o wydanie warunków zabudowy(określając przedmiot inwestycji-wypełniasz typowe administracyjne pismo w którym zadawane są pytania odnośnie inwestycji:np.przeznaczenie budynku lub budowli,powierzchnia zabudowy,wysokość budynku itp.)

Odpowiedz na drugie pytanie jest nieco kłopotliwa.Ale nie z powodu niewiedzy cyklisty lecz z powodu typu stropu jaki Czcigodny Zbuntowany zamierzasz wykonać.Nie zamierzam narzucać Tobie czy ma być to strop gęstożebrowy z zastosowaniem prefabrykowanych belek stropowych oraz pustków wypełniających np.Fert,F,Cerit,Teriva czy też żelbetowy "wylewany na mokro" na pełnym deskowaniu lub wykonany z płyt stropowych wielootworowych typu "Żerań".
Jeżeli dysponujesz jakimiś materiałami budowlanymi mogę zaprojektować Tobie strop z wykorzystaniem tych materiałów.
W zależności właśnie od typu stropu ustala się rozstaw osiowy stempli budowlanych drewnianych lub stalowych.Ocywiście w każdym przypadku stosująć oparte na stemplach tzw. rygi(drewniane lub prefabrykowane drewniane-zazwyczaj dwuteowe elementy nopśne deskowania.
Z szacunkiem- cyklista

0 0
ID:17299

zbuntowany_kaloryfer

Cyklisto!
1. Ziemianka będzie na mojej działce obok mojego domu. Niektórzy nazywają to ogrodem, co oznacza że nie mają pojęcia czym jest ogród, i że nawet na discovery nie widzieli ogrodu hehe.
2. Zacząłeś mi uświadamiać skalę problemu. Zwracam tylko uwagę na jedno - podczas II wojny albo podczas wojny w Wietnamie ludzie budowali całe sieci tuneli i ziemianek bez sprzętu specjalistycznego i odpowiednich stropów. I dali radę. I ja mam zamiar zbudować coś takiego zupełnie sam, bez nowoczesnych technologii, metodami najbardziej prymitywnymi.
Moim atutem jest to, że nie mam żadnego pojęcia o budownictwie, a jedynymi pracami fizycznymi, które dotąd wykonywałem było powiedzmy wymalowanie w domu od czasu do czasu albo płotu. Ale nic to, skoro się zawziąłem, to zbuduję tę cholerną ziemiankę.
3. Napisz proszę coś więcej o stropach. O najprostszych metodach ich wykonania. Nic cholera w necie nie znalazłem. Moja ziemianka ma być góra 30-40 cm pod powierzchnią.

0 0
ID:17306

zbuntowany_kaloryfer

Aha, Cyklisto Szanowny - mam sporo takich kantówek 10x10 cm i długich na ponad 2 m.

0 0
ID:17307

cyklista-wylogowany

Szanowny Zbuntowany.Informacja,którą mi podałeś daje do zrozumienia,że jest to działka budowlana zabudowana budynkiem jednorodzinnym.
Zastosujemy odpowiednio rozdział 4 Prawa Budowlanego-art.29 ust.1 pkt.2.(pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25,0 m.kw,przy czym łączna liczba tych obiektó na działce nie może przekraczać dwóch na kade 500 m.kw powierzchni działki(sprawdzę bo tu wprowadzono zmiany odnośnie pow. w obecnej chwili na każde 1000 m.kw).

Wyjaśniam Czcigodny,że w tym wypadku niezbędne jest zgłoszenie zamiaru wykonania przedsięwzięcia w stosownym urzędzie.Ale to nie to samo co ubieganie sie o pozwolenie.Po prostu informujesz urząd o zamiarze wykonania inwestycji.Można dołączyć mapę(ale nie do celów projektowych aby nie wchodzić w niepotrzebne koszty) sytuacyjną w skali 1:500 lub 1:1000 z zaznaczeniem położenia i odpowiednio parametrami budowli podziemnej.
Nie naruszamy przy tym powierzchni zabudowy która będzie wynosić około 12,00 m.kw.

0 0
ID:17311

cyklista-wylogowany

Jeżeli jesteś zdecydowany wykonać całość konstrukcji-ściany oraz strop z drewna jestem gotów podjąć wyzwanie.

0 0
ID:17312

zbuntowany_kaloryfer

Witam Szanownego Cyklistę!
Pytanie uzupełniające - czy mam zgłosić zamysł budowy ziemianki czy dopiero fakt jej wykonania. I tym samym: czy wymogiem koniecznym jest posiadanie dokumentacji tejże ziemianki czy może ona być wykonana "na oko", jak szopa jakaś?
Bo widzisz moim zamysłem jest wykonanie jej całkowicie samodzielnie, własnymi rękoma, od A do Z. A pomysł wygląda następująco na dwóch stojących kantówkach ułożę jedną służącą za belkę stropową. I taka konstrukcja co jakieś 30 cm. A Wszystko to przykryję płytami OSB. I tak sobie myślę, że całość zafoliuję, co by nie zgniła mi ta płyta. I całość przykryję ziemią. I trawą dla zamaskowania. Następnie z garażu podciągnę przewód elektryczny, wstawię jakiś stolik i taborki - i mam wszystko o co mi chodzi. Klapa wejściowa na kłódkę a od środka na zasówkę jakąś. I gra muzyka.
I w takim układzie kiedy kobieta mnie wqwi to nie będę wysłuchiwał marudzenia lecz wezmę kompa pod pachę, litra, słoik małosolnych, wyłączę telefon i odcinam się od świata zewnętrznego zyskując święty spokój w budzie, którą sam zrobiłem, ot co! Taki w zasadzie mam plan! Hehehehehe;]]] Bo czasem słuchanie złorzeczeń i epitetów typu "żłopiesz to piwsko jak Ferdek Kiepski" doprowadza człowieka do szału, no!

0 0
ID:17351

cyklista-wylogowany

Szanowny Zbuntowny-Kaloryferze.Zgłoszenia nalezy dokonać przed rozpoczęciem robót budowlanych.Wskazane byłoby dołączenie szkicu przedniotowej inwestycji.Najlepiej wykonać rzut poziomy w skali 1:50 z podanymi wyniarami(tak jak wykonuje sie projekty budowlane) oraz przekrój poprzeczny (z zaznaczeniem wymiarów i krótkim opisem poszczególnych elementów w formie odnośników).
Do wykonywania robót budowlanych można przystąpić,jeżeli w terminie 30 dni od dnia doręczenia zgłoszenia właściwy organ nie wniesie w drodze decyzji sprzeciwu.
Proponowałbym w przypadku zgłoszenia tytuł inwestycji-przydomowa spiżarnia ekologiczna.
Jeszcze mała dygresja.Zmniejsz Czcigodny grubość warstwy naziomu do niezbędnego minimum.
Pozdrawiam cyklista

0 0
ID:17384

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA