Kierownik firmy ,która udziela pożyczek na lichwiarskich...

Kierownik firmy ,która udziela pożyczek na lichwiarskich zasadach ,przychodzi do domu klienta ,którego nie ma chwilowo w domu ,jest poinformowany ,że osoba ta będzie w domu za dwa dni a mimo to do siostry klienta opowiada po co przyszedł i informuje o całej sprawie osobę przecież postronną .Czy takie zachowanie jest naruszeniem dóbr osobistych ?

1 komentarz

zbuntowany_kaloryfer

Leniwa, od osoby która była zatrudniona w jednej z takich firm dowiedziałem się, że oni mają wręcz obowiązek tak robić. Mają informować nie tylko członków rodziny, lecz nawet sąsiadów (w wypadku kiedy nie ma nikogo z domowników). Ma to na celu "narobienie obciachu" dłużnikowi i psychicznemu upodleniu oraz zastraszeniu go. Środki te mają "przynaglać" ofiarę tych szumowin do rychłego spłacania zadłużenia. A czy to jest legalne? Zapytaj jakiegoś prawnika, bo ja więcej w kwestię nie wnikałem. Mówiono mi tylko, że firmy tego typu działają na granicy prawa, łamiąc wiele przepisów Ustawy Prawo Bankowe.
Zresztą jak wspominałem - zapytaj najlepiej jakiegoś prawnika. Odpowiadają oni na pytania na różnych stronkach w necie.

3 0
ID:20837

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA