Wybór zależy od nas.Zawsze może być gorzej lub lepiej. Proszę bardzo was szanowni sąsiedzi o uważne przeczytanie i skomentowanie mojej wypowiedzi na koniec.
Wiedząc że nie da się ocenić wszystkiego tym bardziej na czarne i białe,staram się wybrać lepsze zło a raczej słabsze zło.To prawda że buntownicy z dobrymi chęciami nie idą na wybory sam tak robiłem.Tak naprawdę powinna być dodatkowa kratka na kartach do głosowania z napisem "NIE AKCEPTUJE ŻADNEGO KANDYDATA I NIE PODPISUJE SIĘ POD ICH RZĄDAMI".Okazało by się że frekwencja była by na poziomie 90% nie mówiąc już o tym że Państwo miało by problem gdyby większość wyborców zaznaczyła właśnie te pole.
Patrząc jednak na to że około 50 procent wyborców nie głosuje trzeba pomyśleć jak duża władza jest w tych 50%...niestety niekoniecznie będzie to całkowicie inteligentna część społeczeństwa choć ma znaczący wpływ na każde wybory.
Reasumując i nawiązując do tematu aktualnych wyborów prezydenckich we Włocławku proponuje przemyślane poważnie przeze mnie rozwiązanie które następnie postaram się obiektywnie wytłumaczyć...
Mianowicie: Wybierzmy pana Zbonikowskiego nawet gdy go nie lubimy (szczerze mówiąc też go osobiście nie lubię ale o tym później .)
Po pierwsze jest to jednak człowiek w miarę młody i inteligentny.
Po drugie my jako społeczeństwo będziemy mieli większy wpływ na jego poczynania w Urzędzie Miasta niż gdyby wygrał pan Pałucki i jego ośmiornica powiązań.
Po trzecie większość z nas (nie licząc tych którzy mają w tym interes) chce jednak zmian szczególnie takich, by w zarządach większości spółek miejskich przestali rządzić prezesi z SLD a wiadomo że pan Pałucki tylko pomoże utwardzić tą pozycje.
Po czwarte nie chcemy już by rządy wytyczane były nam siłą a pan Pałucki ma nieciekawe doświadczenie skoro pracował w Milicji Obywatelskiej.
Po piąte by nie pisać tu gołosłownych opinii przeanalizowałem przynajmniej trochę sprawy którym pan Zbonikowski zajmował się jako poseł RP.I muszę przyznać że sprawy które poruszał są bardzo ważne dla społeczeństwa kwestie.
Takie jak:
Możliwość wpływania na działalność spółdzielni mieszkaniowych przez mieszkańców i lokatorów.Oraz o zwiększeniu ochrony lokatorów(w tym ochrona przed drastycznymi eksmisjami) i zwiększeniu kontroli prezesów spółdzielni.
Także rozliczenie spółdzielni oraz banków z umów z naliczania odsetek do których nie mają nawet potwierdzeń gdyż większość zniknęła w latach 80-90...A odsetki dalej spadają na mieszkańców i lokatorów chociaż dług właściwy czyli kapitał podstawowy został dawno spłacony.
Możliwość składania odwołań od umorzenia postępowań przez zwykłego człowieka.
Przeniesienie odpowiedzialności za drogi krajowe na Skarb Państwa a nie jak jest teraz na samorządy lokalne,gdzie w naszym przypadku Włocławek dokłada całej Polsce i Europie na trasę numer 1 na której Włocławianie są tylko kilkoma procentami użytkowników całego ruchu przez trasę nr 1.
Odebranie profitów pracownikom służb które nas nękały (i nękają do dziś).
Ułatwienie znalezienia pracy młodym po studiach prawniczych poprzez zmianę ustaw nie pozwalających dotychczas by człowiek po 5 latach studiów prawniczych mógł pracować w jakimkolwiek zawodzie prawniczym .
To tylko niektóre z jego czytań i ustaw którymi się zajmował i zajmuje jako poseł,nie ze wszystkimi się zgadzam ale ogólny kierunek jego wypowiedzi kieruje się w stronę dobrych zmian szczególnie jeśli chodzi o to by odebrać władze korporacyjną.
Po szóste my jako mieszkańcy możemy w końcu się wziąć i przypilnować by pana Zbonikowskiego by po wybraniu nie szedł zbyt w interesy PIS-u. Nasza kontrola może być kluczem i jest przynajmniej wysoce prawdopodobna by się udała.W wypadku pana Pałuckiego osobiście obawiam się że kontrola jego powiązań i powiązań SLD we Włocławku byłaby bardzo ciężka lub niemożliwa obawiam się o to że mógłby posunąć się bardzo przeciwko nam szarakom ale nie chce komentować jak by to zrobił bo pewnie był bym już oskarżony w sądzie.
Po siódme chciałbym byście wiedzieli że nie jest to żadna reklama i wstydziłbym się mieć jakiekolwiek profity z mojej własnej opinii która faktycznie w tych okolicznościach wspiera pana Zbonikowskiego .Wszystko co pisze jest skutkiem szukania zmian i dokonania lepszego i świadomego wyboru.Niekoniecznie najlepszego ale lepszego niż to co już nam zaoferowano i pokazano przez ostatnie lata.Jestem ogólnie przeciwnikiem partii PiS ale rozumiem też ze kariera polityczna i dojście do głosu bez startu z partii jest prawie niewykonalna.A jak wiemy nie można oceniać człowieka za jego logo.Tylko za to co widzimy.
Na koniec...... cała moja wypowiedź to mój obowiązek,obowiązek podniesienia głosu gdy czuje się że to co wiesz może coś zmienić na lepsze.To odpowiedzialność która spoczywa na nas wszystkich.Nie możemy mówić że jest źle jeśli nie staramy się tego zmienić i boimy się powiedzieć cokolwiek nawet gdy czujemy że to prawda.Jeśli pan Zbonikowski wygra deklaruje że ja go osobiście przypilnuje aktualnie i na bieżąco i jeśli będzie trzeba będę z nim walczył także w sądzie.
Jeżeli chcemy uważać się za ludzi i być szanowani ludzi musimy być odpowiedzialni za to co robimy i musimy walczyć i krzyczeć......ale najpierw musimy pomyśleć.Nie ma rzeczy złych i dobrych,są rzeczy odpowiednie i nieodpowiednie.Wszystko zależy od okoliczności w jakich trzeba walczyć o PODSTAWOWE NIEZBYWALNE PRAWA.
linki do niektórych informacji:
http://www.sejm.gov.pl/poslowie/posel6/442.htm
http://orka2.sejm.gov.pl/Debata6.nsf/idWWW?OpenView&RestricttoCategory=442
Proszę o komentarze ewentualne dodanie informacji i obiektywne inteligentne dyskusje z poszanowaniem kultury i różnic w opiniach.Z góry przepraszam za ewentualne błędy i braki w informacji niestety ciężko jest pracować o tej porze.
Dla zainteresowanych dyskusją prywatną: e-mail:[email protected]<