Czy ktoś słyszał od kiedy uchwałą ,,rady'' miasta...

Czy ktoś słyszał od kiedy uchwałą ,,rady'' miasta bezrobotni będą mieli bezpłatne przejazdy MPK? Może to będzie spełnienie obietnicy wyborczej jako prezent noworoczny ?

13 komentarzy

Violetta

Jestem bezrobotna. Nie mam zasiłku, MOPS mi nie pomoże , bo mam mieszkanie. Powiedziano mi, że mam iść do pracy na czarno do szwalni. Bezpłatne przejazdy bardzo mi pomogą. Proszę o informacje, gdzie mozna udac się po odpowiednie zaświadczenie, aby jeździć za darmo, np szukając pracy. Pamiętam, że pan Kukucki o tym mówił.
Od kiedy wchodzi to w zycie?

6 3
ID:23643

R

Ten MOPS to ma pieniądze na zasiłki ale dla oprychów, alkoholików i narkomanów. Ludziom biednym np. samotnym matkom z dziećmi czy innym ludziom spokojnym i uczciwym każą tak jak pani Violettcie.Pani Violetto najlepiej niech Pani napisze pismo do p. Krzysztofa Kukuckiego na adres Rada Miejska Miasta Włocławek ,Zielony Rynek 11/13. Ufam ,że udzieli odpowiedzi i pomoże w sprawie teego zaświadczenia na darmowe przejazdy. Pozdrawiam serdecznie , Miłych Świąt .

8 3
ID:23646

sportowiec

Do @Pytanie. Zapytaj o to radnych Kukuckiego i Raczyńskiego. Najlepiej na ich dyżurach.

7 2
ID:23650

Tedy

Przestanie się łudzić obietnicami.Przecież powszechnie wiadomo ,że politycy na całym świecie to ..... i ...., a kto z nimi 'trzyma" jest taki sam.

3 1
ID:23651

Pytanie

Ale przecież zapytać wolno , prawda ? Jak ktoś coś wyborcom obiecuje to powinien dotrzymać słowa -prawda ? I nie ma tu zanaczenia kolor partyjnego krawata ,prawda ? Prawda - prawda w oczy kole ?

2 0
ID:23679

zbuntowany_kaloryfer

Kiedy tak czytam wypowiedzi osób pozostających bez pracy... kiedy dostrzegam ich napastliwy, agresywny ton, hmm... czasem ciężko jest nie uwierzyć, że osoba z takim nastawieniem nie może zatrudnienia znaleźć. Może czasem warto zapytać siebie: "co ja mam takiego do zaoferowania pracodawcy czego nie mają inni'? Zdaję sobie sprawę z tego, że bezrobocie jest.. z tego, że przeciętny pracodawca to wampir, który chce z Was wyssać wszystko co się da (najlepiej nie płacąc podatków) też. Jednak z drugiej strony pamiętajcie poszukujący, żeby zaoferować coś więcej niż gotowość do pracy... bo to troszkę mało w 2010/2011. Czy się to komuś podoba czy nie.

3 1
ID:23685

ben Jakov

Jeśli ktoś stracił pracę, to należy mu współczuć, w miarę możliwości starać się znaleźć temu komuś pracę, ale to jeszcze nie powód, żeby reszta podatników miała kogoś takiego utrzymywać.

1 1
ID:23717

dzonny_killer

Szanowny Grzejniczku :) święta racja! Jeśli ktoś chce pracować, to pracę znajdzie (pomijam wspomniany już fakt rodzaju pracy i płacy, ale od czegoś trzeba zacząć!). Ponadto jakoś w PUPie wiszą te ogłoszenia o pracy i wiszą i pustej tablicy nie ma. Bez ściemy!
Z jakiej racji mają być bezpłatne przejazdy? Bo komuś się tyłka nie chce ruszyć? Kto za to zapłaci? Pan zapłaci, Pani zapłaci, wszyscy zapłacimy, bo uwzględnią to w podwyżce cen biletów. qqcki pocwaniakował przed wyborami i... cisza (ale to akurat typowe u przedstawicieli tego gatunku).
Ma Pani (@Violetta) mieszkanie. Super. Ja zazdroszczę, bo choć mam pracę, to mieszkanie muszę wynajmować.
Z jakiej racji bezrobotni mają otrzymywać zasiłki? Za co? Za nic? Mamy zimę, kupę śniegu, saniko nie daje rady, bo wciąż (jedynie) czuwa... chcą zasiłek? jak odśnieżą trochę ulic w ramach prac społecznych, to będzie powód do wypłacenia "wynagrodzenia".

1 0
ID:23724

szuja

Halo ,halo wystarczy chcieć i można naprawdę zarobić.Masz kompa proszę bardzo bez wielkiego wysiłku 600 zł miesięcznie wyciągniesz a może i więcej . Szukajcie a znajdziecie. Nic samo wam nie będzie dane.
http://jak-zarobic-przez-internet.webnode.com/

0 5
ID:23730

zbuntowany_kaloryfer

Szanowny Kilerze, osobiście nie mam nic przeciw bezpłatnej komunikacji miejskiej dla osób bezrobotnych. Oczywiście NA OKREŚLONYCH ZASADACH.
Ale do rzeczy: napisałeś, że musisz wynajmować mieszkanie. Więc powiem Ci tak: kumpela mojej pani pracuje w hospicjum przy ulicy Wolność. Niedawno kręcił się po tej ulicy żul (podobno mieszkający przy tej ulicy), który proponował następującą transakcję: za 15 tys. idzie z klientem do administracji wymeldowując siebie i meldując klienta. Uważam, że dla kogoś zmuszonego do wynajmowania to całkiem ciekawa propozycja. Jeżeli chcesz, to podjadę tam jutro do niej i popytam o tego żula, może oferta jeszcze aktualna.

3 0
ID:23735

dzonny_killer

Szanowny Grzejniczku... chciałbym poznać i zrozumieć te "określone zasady" oraz powody darmowych przejazdów dla bezrobotnych. Tak samo, jak nie rozumiem darmowizny dla parlamentarzystów podczas gdy np. zabierano zniżki studentom! Ale takich idiotycznych "kfiatkuff" jest zbyt wiele, aby je wymieniać.

Dzięki za propozycję, że mieszkanie po "żulu" nie leży w moich marzeniach. Wolę pozostać na obecnych wypożyczonych "śmieciach".

A przypadkiem wymeldowując się nie musi się gdzieś zameldować ów żul?

1 0
ID:23756

janko.

Od radnego K. otrzymacie najwyżej jabłko i to przed wyborami !.

0 0
ID:23757

zbuntowany_kaloryfer

Szanowny Dzonny, sprecyzuję pojęcie "określone zasady", jak że - muszę to przyznać - może ono wydawać się dość enigmatyczne.
A zatem: wyrażając wczoraj poparcie dla darmowych przejazdów dla osób niepracujących miałem na myśli tylko i wyłącznie przejazdy w celu poszukiwania pracy! Absolutnie nie miałem na myśli darmowego biletu na wszystkie linie! Żeby dana osoba miała większą skuteczność i zasięg podczas poszukiwania zatrudnienia. Poza tym koszt przejazdu, który dla wielu zatrudnionych jest sprawą właściwie bez większego znaczenia, dla osoby żyjącej dzięki MOPR jest poważnym wydatkiem i może oznaczać "zjeść dzisiaj kolację czy pojechać autobusem?".
Od strony technicznej widziałbym to np. tak: bezrobotny dostaje coś na kształt karnetu, z limitem przejazdów w miesiącu. Jadąc do danego zakładu poszukujący pracy udaje się do kadr czy do jakiejś władnej osoby celem uzyskania podpisu (wraz z datą) i ewentualnie skutku wizyty. Przy czym oczywiście rozlicza się z owego karnetu w PUP. Oszustwa związane z niewłaściwym wykorzystaniem karnetu wyeliminować mogłaby sankcja polegająca np. na utracie statusu bezrobotnego na okres 3 miesięcy, co jest sankcją na tyle bolesną, że oszustwa straciłyby rację bytu, stając się po prostu skrajnie nieopłacalnymi.

Co do wspomnianego mieszkania: myślałem, że mieszkanie w wynajmowanym lokum doskwiera Ci. Bo mi by po prostu doskwierało potwornie. Czułbym się jak jakiś nomad i o niczym innym nie mógłbym myśleć jak o pozyskaniu własnego. A przejęcie mieszkania po jakichś menelach to najtańszy sposób na pozyskanie go. Bo musisz przyznać, że 15 tys. plus powiedzmy drugie tyle za kapitalny remont (na "cacy" - nowe tynki, armatura itd) to ciągle śmieszne pieniądze w porównaniu do cen metra 2 na rynku nieruchomości. Ale oki, napisałem, gdyż chciałem pomóc. Jako, że z natury życzliwy ze mnie typ;))

1 0
ID:23759

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA