Rządowe oszustwo emerytalne na skale krajową (światową)...

Rządowe oszustwo emerytalne na skale krajową (światową) -kilka lat temu oszuści polityczni tłumaczyli nam ,że OFE to NASZE PIENIĄDZE na NASZE EMERYTURY , a teraz chcą zabrać je jak swoje ,a my mamy sie na to zgodzić ? Przecież Tusk i spółka patrzac nam w oczy chcą nas OKRAŚC z NASZYCH PIENIĘDZY .CO NA TO UNIA ? Czy Wy tak samo to widzicie ,bo ja oczy przecieram z niedowierzaniem ? Zgodznie z prawem zabór cudzej własności bez zgody właściciela to kradzież....

9 komentarzy

dzonny_killer

Masz rację, ale... co im zrobisz? Wyjdziesz na ulicę jak w Grecji? Tam chociaż było ciepło ;-), ale teraz można byłoby śnieżkami w "zło" ponapiżdżać ;p

2 0
ID:24003

Johan

Zwykłym ludziom każe się czekać dziesiątki lat, wmawiając że na efekty trzeba poczekać, a właściciele OFE stali się miliarderami w pierwszej sekundzie działania tego systemu.

Po pierwsze, składki ( ich suma na dziś to ok 210 mld PLN) spowodowały dziurę w ZUSie na tą samą sumę (210 mld PLN) , którą trzeba było pokryć pożyczając pieniądze (obligacje skarbowe, pożyczki z MFW, wszystko to oprocentowane na ok 5-6% rocznie).

"Reforma emerytalna" to był warunek MFW. Kraje które taką reformę przeprowadziły (Polska, Słowacja, Gracje, Hiszpania, + kilka innych) to te same kraje które dzisiaj stoją nad finansową przepaścią.

Wszystkie kraje zostały wpuszczone w olbrzymie długi, deficyty budżetowe. Z tego nie ma wyjścia. To są zbyt duże sumy.Każdy Polak ma około 21000zł długu.

6 0
ID:24011

Johan

Pół miliarda dla akwizytorów OFE z naszych składek-http://wyborcza.biz/biznes/1,101562,7578558,Pol_miliarda_dla_akwizytorow_OFE__Z_naszych_skladek.html

3 0
ID:24013

Krzyz to protestowali, kosciol grzmial, a teraz OFE z 7 % do 2 % zmniejsza, czytaj ponad 70 % pieniedzy zabiora, przenosza do ZUSu, bo jak mowi Tusk ZUS LEPIEJ ZARZADZI, to skoro tak to odrazu zlikwidowac OFE i wszystko do ZUSu. Po co byla reforma jak tak, a kosciol milczy, bo wszyscy duchowni placa jedynie 20 % skladki, reszte doplaca panstwo, jedynie zgromadzenia jak karmelici itp. maja 100 % stawki oplacane przez panstwo

2 0
ID:24014

Przeciętniak

Przyjdzie czas, kiedy wciąż nadymany balon krętactwa wymierzony w społeczeństwo pęknie. Władze nie dostrzegają zagrożenia ponieważ uważają, że są bezkarni. Ale główną przyczyną tego stanu rzeczy jest fakt, iż widzą w nas naród niesolidarny, skłócony...a takim narodem najłatwiej manipulować. Manifestacja ze strony mieszkańców miast , mobilizacja ogólnokrajowa...bez agresji, a to gromadna. To może dopiero zwrócić uwagę na nas...obywateli. Będzie to znak, że bezkarność się skończyła, nastroje są wątłe, a naród gotowy do obrony własnych praw i godnego życia. Pytanie czy społeczeństwo polskie znajdzie kogoś kto potrafiłby zjednoczyć tłum... bez wątpienia potrzeba człowieka młodego, inteligentnego który zamiast awanturnictwa potrafi wnieść spokój i rozwagę w przyszłych działaniach.

2 0
ID:24019

pytanie

Komuna była be! Teraz Solidarnoość też be! Mam pytanie skąd się biorą u nas tacy malkontenci?

2 2
ID:24021

prad

ZUSowi są potrzebne bo brakuje na baseny, siłownie, wczasy, szklane budynki i samochody. Prowadzę firmę i miesięcznie zdzierają ze mnie 2000zł a jak chciałem dziecku zrobić (podejrzenie złamania) to za darmo nie było gdzie już nie mówiąc o tym jak bym chciał pójść państwowo do stomatologa to z pół roku musiałbym czekać.
PS Premier powinien zrobić sobie operację nosa bo jak coś mówi to mu się nie wydłuża Może też czeka w kolejce)

2 0
ID:24032

zaciekawiony

A ja się zastanawiam, czy decyzji o zmniejszeniu wysokości składki przekazywanej do OFE nie moznaby zaskarżyć do np. Trybunału w Strasburgu. Ja osobiście nie miałem wyboru, gdyż w chwili uruchomienia reformy emerytalnej byłem w takim wieku, który "skazywał mnie" na OFE. Ale osoby które miały prawo wyboru pomiędzy OFE a "zreformowanym ZUS-em" dokonały tegoż wyboru w oparciu o pewne założenia. A teraz te założenia ulegają zmianie. To trochę tak jak zmiana warunków umowy finansowej tylko przez jedną stronę bez uzyskania akceptacji strony drugiej. Chyba warto by było spróbować, bo to jest dosyć duże chamstwo. A swoją drogą: ciekawe ile osób dotychczas głosujących na PO zmieni swoje zdanie w temacie popierania określonej grupy politycznej, po wyczynach obecnego rządu (OFE, wmawianie że podwyżka VAT nie wpłynie na ceny produktów, szalejące ceny paliw, chaos na kolei, zmiana terminów realizacji inwestycji drogowych ogłoszoona po wyborach sammorządowych itp) chyba pora na głębszą refleksję w tym temacie.
Pozdrawiam

2 0
ID:24052

głos

Zus jest narzędziem służącym do okradania obywateli.
Płacimy składki zdrowotne, ale aby się wyleczyć trzeba iść do lekarza prywatnie i płacić.
odkładamy na emeryturę ale niewielu ma szansę jej doczekać, a jeżeli doczeka to jej wysokość nie pozwala na godne życie - więc lepiej samemu zebrać oszczędności na starość.

1 0
ID:24114

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA