Szukam mądrego kierowcy, który wytłumaczy jedną rzecz....

Szukam mądrego kierowcy, który wytłumaczy jedną rzecz. E-1 w stronę Torunia na wysokości Karczmy Kujawskiej, znak zwężenie z lewej. Pytam więc, po którym pasie mam jechać prosto, kto ma pierwszeństwo ? Za światłami z POW dochodzi do koszmaru, kierowcy , żeby zjechać w jedną nitkę wzajemnie "spychają" się z drogi, bez względu na którym pasie są. Kto będzie płacił za blachy ? :)

11 komentarzy

dzonny_killer

droga jest bardzo dobrze oznakowana znakami pionowymi (wiszącymi)... jest tylko jeden pas do jazdy na wprost i jeden dla skręcających w POW... Oczywiście, gdyby było oznakowanie poziome (jak w reszcie kraju) to ludność napływowa z okolic nie miałaby większych problemów z zajęciem właściwego pasa... Ale Włocławek musi być "inny"... zamiast linii mamy słupki... beznadzieja!

2 1
ID:25283

mariusz

na ,,środkowym' pasie (obecnym lewym) masz znak jazdy prosto a pas prawy do skrętu w prawo więc wniosek jeden- na wprost jedziesz z ,,lewego'' pasa a z prawego tylko do skręcania... pozdrawiam

3 0
ID:25287

prad

Jest jasno i wyraźnie. Zwężenie lewej jezdni czyli na wprost idzie tylko prawy pas z którego też wytyczony jest dodatkowy pas dla skręcających w prawo. Prosto jedziesz prawym pasem będącym na wysokości karczmy a przed samym skrzyżowaniem jest on pasem środkowym ze względu na prawoskręt a lewy pas jest wyłączony z ruchu. Ciężko to opisać ale może ktoś zrozumie.

1 0
ID:25288

Mw

Też miałem tam przygodę.Pan skodą na pomorskich rejestracjach , prawie wbił mi się w samochód bo jechał z prawego,prosto.Wyzywał mnie i trąbił na mnie.Szkoda że nie spojrzał wcześniej na znaki.

0 0
ID:25301

Reno

No dobrze, a jak stoję na światłach na skrzyżowaniu ze Starodębską, to żeby jechać prosto, to mam stać na pasie lewym czy prawym ? Bo właśnie jak stoję na lewym , to potem czekam, czekam aż łaskawie ktoś mnie wpuści na tzw. zamek.

2 0
ID:25317

dzonny_killer

@Reno a w jakich godzinach Ty czekasz? ja tam nigdy "zamka" nie widziałem... a Twój problem wynika z braku oznakowania poziomego... zasadniczo jeżdżę lewym pasem i to raczej ci jadący prawym, kiedy dojeżdżają do skrętu na POW zmieniają pas jazdy na lewy i to oni muszą czekać...

1 0
ID:25325

Reno

@Dzonny_killer widać nie jeździmy w tych samych godzinach. Zapraszam ok. 6-ej, masa TIR'ów i osobówek :)

0 0
ID:25331

xyz

Dzonny - nie wiem czy dobrze Ciebie rozumiem. Na wysokosci Karczmy w strone Torunia jedziesz lewym pasem i ci jadacy prawym maja Tobie ustapic na skrzyzowaniu z POW???? Tak zrozumialem Ciebie. Chyba ze zle zrozumialem?

1 0
ID:25356

dzonny_killer

Szanowny xyz... dobrze mnie zrozumiałeś... gwoli uściślenia: lewy pas się kurczy wchodząc na prawy, zaś z prawego odchodzi pas do zjazdu na POW... nie byłoby żadnego kłopotu dla kierowców, gdyby było poziome oznakowanie... a tak wielu jeździ na czuja i w dodatku źle. Dlaczego? Jadący prawym pasem trzymają się ściśle prawego krawężnika (w sytuacji bez oznakowania poziomego jak najbardziej słusznie) i po dojechaniu do skrzyżowania znajdują się na pasie wyłącznie dla skręcających w prawo... z tego pasa nie wolno jechać na wprost, dlatego jeśli się ktoś zagapi musi ustąpić pierwszeństwa jadącym teoretycznie lewym pasem (choć właściwie powinni zgodnie ze znakami skręcić w POW)... wyjaśniłem problem?

1 0
ID:25366

xyz

Dzonny to mamy problem bo jak sie spotkamy w tym miejscu to boki naszych aut beda mogly sie zapoznac ze soba. Ja jade prawym pasem na wysokosci Karczmy i w momencie kiedy powstaje pas do skretu w prawo nie zjezdzam tylko caly czas trzymam sie SWOJEGO pasa i jade prosto. Nie zwracam uwagi na tych co jada lewym pasem i chca mnie lub bialo-czerwona barierke stojaca na ich pasie staranowac. Zreszta mam duze auto :-) Odpowiednio wczesniej jest znak informujacy o tym, ze nastepuje zwezenie jezdni z lewej strony i to ci jadacy lewym pasem musza ustapic tym jadacym prawym pasem. Oczywiscie jesli ktos jest pierdola i z prawego pasa zjedzie na ten do skretu w prawo to jego problem jak ma wrocic. Ale jadac na wysokosci Karczmy prawym pasem nalezy jechac caly czas prosto i ma sie pierwszenstwo. Niefortunnie zwezenie jest w tym samym miejscu gdzie zaczyna sie pas do skretu w prawo, ale to lewy pas sie zweza wiec jadacy lewym pasem musza ustapic a nie spychac tych jadacych prawym na pas do skretu w POW.
Pozdrawiam

1 0
ID:25367

xyz

jeszcze dodam tylko to, ze jak spojrzysz do gory na sygnalizator widac wyraznie ze sa dwa pasy do jazdy prosto i jeden do skretu. Jeden z tych do jazdy prosto (lewy) jest zablokowany w wyniku wczesniejszego zwezenia.

1 0
ID:25368

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA