Witam Zająłem się dziś sprawą wątpliwego łatania...

Witam
Zająłem się dziś sprawą wątpliwego łatania dziur.we Włocławku.Zajmuje się tym firma D..... a zleca to Miejski Zarząd Dróg we Włocławku.
Zadzwoniłem dziś do firmy D.... i zadałem pytanie: "czy to prawda że nawierzchnie asfaltowe nie mogą być nakładane na nawierzchnie jeśli temperatura otoczenia jest niższa niż +5 stopni Celcjusza?"Pan Szymon D. z D..... zamilkł...po kilkunastu sekundach odpowiedział bym zadzwonił do Miejskiego Zarządu Dróg z tym pytaniem.Czyżby ich firma nie znała takich technicznych reguł kładzenia asfaltu?.Zadzwoniłem do Miejskiego Zarządu Dróg.Gdzie sekretarka po moim pytaniu przełączyła mnie na inny dział.Rozmowa wyglądała mniej więcej tak:

Mr:-dzieńdobry.Dzwonię z pewnym technicznym pytaniem w sprawie łatania dziur we Włocławku.
Sekretarka:-dzieńdobry
Mr:-Czy to prawda że nie można nakładać nawierzchni asfaltowych gdy temperatura otoczenia jest niższa niż +5C ?
Sekretarka:-A co mamy zostawić dziury?A poza tym jak pan się nazywa i dlaczego pan o to pyta?
Mr:Nie muszę udzielać pani moich danych jako osoba prywatna a tym bardziej jeśli pani mi się nie przedstawiła jako pracownik publiczny.Pytam ponieważ mam informacje techniczne od kogoś kto zajmuje się tym profesjonalnie.
Sekretarka:-Nie będe z panem rozmawiać na ten temat.Przełącze pana do Inspekora...ale nie wiem czy on będzie chciał z panem rozmawiać.
Mr:dziękuje.
Po przełączeniu usłyszałem tylko głuche sygnały a potem dźwięk odrzucenia połączenia.Nie muszę tłumaczyć jak nas traktują.
Co ciekawe robotnicy z D.....'u około godziny 11:30 lepili skrzyżowanie Kaliska-Broniewskiego przy temperaturze 0 stopni C.Po moim telefonie wszyscy pracownicy zwinęli się do samochodów. Chyba dostali cynk z centrali.Na szczęście zabezpieczyłem się i mam zdjęcia.Polecam wszystkim by robili zdjęcia robót w mrozie.Przydadzą się by wytoczyć ewentualnie pozew zbiorowy i by mieć dowody na to jak wydawane a raczej wyrzucane są nasze pieniądze.Proszę przejechać się Kaliską i zobaczyć na żywo.
CDN...

15 komentarzy

mr.betterknow

A tu macie państwo link który pomoże wam sprawdzić kto jest odpowiedzialny za utrzymanie zimowe waszej ulicy:

http://www.mzd.wloclawek.bip.net.pl/?p=document&action=show&id=92&bar_id=110

telefon do Miejskiego Zarządu Dróg: 54 233 12 47
e-mail:[email protected]
(być może państwu udzielą informacji)

Ciekawy aspekt iż prywatny parking przy banku PZU też jest utrzymywany zimowo z naszych pieniędzy.
Zapraszam użytkowników do dyskusji i przedstawiania własnych informacji i faktów z robót drogowych we Włocławku oraz utrzymania zimowego nawierzchni drogowych i dróg rowerowych.Jest możliwość zmiany aktualnej sytuacji ale musimy popracować nad tym razem.Ewentualny kontakt: [email protected]
Pozdrawiam.

7 1
ID:25343

a

myślę że została tu poruszona bardzo ważna kwestia . Ja równiez ostatnio wiedziałem jak firma D.... łata dziury ale co najlepsze robili to do godziny 22:30 (cisza nocna do 22) kiedy już skończyli nie zabezpieczyli w żaden sposób świeżo połatanych dziur tylko bezczelnie odjechali pozostawiając parująca jeszcze łate. Nie musze chyba przypominać że o tak późnej godzinie temperatura jest jeszcze niższa. Dziwi mnie fakt że każdy wie że w mróz nie można łatać dziur , lecz jak widać nikt sie tym nie przejmuje . Reasumując nasze pieniądze z podatków są wyrzucane w "syzyfowe prace " tych robotników. Nie wierze że 21 wieku nie ma na to innego rozwiązania przy niższych temp. , i jak mi któś powie że inne systemy są drozsze to ja sie zapytam ile razy była juz łatana ta sama dziura. Napewno raz zrobiona rzecz będzie tańsza od tej robionej kilka razy. Więc....????

7 2
ID:25346

ha

fajnie ale przy takim parasolu ochronnym mozemy im skoczyc. dostaja 150 zl za sztuke więc moga nawet na snieg asfalt lac.

4 1
ID:25347

Winny

A tym parasolem ochronnym jest Pan Palucki.
W jednosci sila moze wrescie mieszkancy zaczna sie interesowac miastem i wyrzucanymi oieniedzmi publicznymi w bloto

4 3
ID:25350

Swoj

ja też widziałem jak to robili zasypali i piętami ubijali jak się zatrzymałem chciałem zrobić fotkę prefesjonalnemu ubijaczowi - szybko się zawinął żeby nie było twarzy widać

1 2
ID:25354

Stacha-

W ubiegłym tygodniu łatano dziury na ulicy Wroniej - od Okrzei do Chopina- oczywiście starą metodą- ubijanie nogami i co - wszystko wróciło do stanu poprzedniego- są dziury.Wyrzucono pieniądze czy miasto jest tak bogate aby takim zlecać roboty?

2 2
ID:25358

jon

a moja propozycja brzmi: róbmy zdjecia nagrywajmy filmy i przesyłajmy naszemu krolowi jak trwoni nasze pieniadze.moze czas skonczyc z pseudo firmami

2 2
ID:25363

re

Skoro wszyscy tak krytykujecie to powiedzcie mi jaka metoda jest lepsza ? Mrbetterknow chyba powinien się wypowiedzieć skoro sam się tytułuje, że wie lepiej. No chyba ze jego dyscyplina jest robienie zdjęć i słanie donosów. Musze cie zmartwić. Twój telefon nic nie dal bo po 16 ekipa pracowała na Kruszynskiej i bardzo dobrze.
Na przyklad na P2 nie tylko łata się dziury. Także wycina się cale fragmenty jezdni i uzupełnia masą bitumiczna. Może jest to prowizorka, ale lepsza od dziur o głębokości 5-15 cm .
Jeśli temperatura do marca będzie utrzymywać się poniżej 5 st to znaczy ze na drogach maja być dziury i pachołki, aż do zamknięcia ulic włącznie? Może dzieciom dojeżdżającym do gimnazjum autobusem to niewiele przeszkadza i mogą podnosić lament, ale ludziom którzy dojeżdżają do miejsc pracy własnym autem już tak obojętny stan drogi nie jest.

2 2
ID:25375

jon

re uwazam ze sam chetnie dam tobie placka z tj strukturu gdzie firmy uzupełnija otwory

2 2
ID:25376

re

O ujawnił się pierwszy gimnazjalny bohater, mocny za klawiatura.

2 2
ID:25380

mr.betterknow

do "RE"

Po pierwsze to nie donos tylko zgłoszenie reklamacji.Gdyby to był donos to bym się tym nie chwalił.

Po drugie skoro piszesz że się źle wypowiadam to co?Może lepiej nie odzywać się i patrzeć jak miasto się rozpada?Trzeba z tym skończyć a Ci którzy uważają że wszystko jest w porządku są albo znajomymi Urzędników albo są tchórzami którzy boją się powiedzieć prawdę i powalczyć o to co jest nam należne.

Po trzecie 2 dni temu zaklejali dziury na ulicy Zbiegniewskiej a dziś te same dziury są już popękane a niektóre wróciły.Co najgorsze są 2 razy większe dzięki temu "genialnemu" wycinaniu młotem pneumatycznym.Pęknięcia nawierzchni są teraz 50 cm dalej niż była dziura.Czyli za jakiś czas dzięki temu łataniu dziury będą dużo większe.

Po czwarte biorąc pod uwagę specyfikacje techniczną takich robót można by zarzucić dużo więcej firmom pracującym dla MZD we Włocławku tzn:proporcje mieszanki,temperaturę mieszanki,sposób wymieszania,czas mieszania,sposób mieszania,sposób nakładania.Ja zacząłem od podstawy czyli warunków w których można w ogóle myśleć o nakładaniu powierzchni asfaltowych.Nie mówiąc już o tym że panowie z Drogtomu zasypywali piaskiem łaty na koniec i to nie dlatego by to zabezpieczyć tylko dlatego by nie było widać jak paruje łata na zmrożonym asfalcie.Szkoda też że świeżo założone łaty nie były niczym zabezpieczone i już po kilkunastu sekundach przejeżdżały po nich samochody.

Po piąte przez działania firmy D...... oraz MZD.Nie tylko tracimy na stanie dróg i na stanie budżetu.Tracą także firmy które profesjonalnie by się tym zajęły,mają na to certyfikaty i gwarancję.Porządni robotnicy mieli by pracę.A tak D.......i MZD psują wizerunek robotnika drogowego.Potem ludzie myślą że robotnicy od dróg robią zawsze fuszerkę a to nie prawda.To firmy które po znajomości dostają zlecenia z UM robią fuszerkę bo nikt ich nie pilnuje a MZD nie zależy na jakości dróg tylko na pieniądzach i monopolu.

Po szóste skoro te roboty były tak potrzebne to dlaczego zajmują się tym teraz?
Dlaczego nie wcześniej?Firma Drog.... miała na to cały rok i nawet w zimę były dni kiedy temperatura była odpowiednia?Dlaczego firma Drogtom nie posprząta też innych prac których nie dokończyła?

Według mnie i wykształconych ludzi z którymi rozmawiałem prace te są robione w zły sposób,w złym czasie i w złych okolicznościach.I są całkowitym zmarnowaniem pieniędzy.

Proszę o kontynuację.Pozdrawiam

6 0
ID:25381

szuja

To wy nie wiecie dlaczego tak jest ?A no dla tego ,ze wszyscy obrośli w piórka jak w Egipcie. Jeszcze trochę ! Chlebek zaraz będzie po 5 zł. i zobaczymy zadymy.

2 1
ID:25390

jon

mr.betterknow,szuja.i własnie powinnismy brac sprawy w swoje rece nie pozwalajac na wydawanie naszych pieniedzy.Ludzie w XXI wieku chyba czas skonczyc z tą włocławską KOMUNĄ

2 2
ID:25409

re

Powiedz mi czy podczas powodzi kiedy pęka wal to się czeka, aż woda opadnie i dopiero robi naprawę zgodnie z technologia czy może lata się go workami i gruzem ?
Z dziurami podczas zimy jest podobnie lata się je prowizorycznie, żeby auta nie ulegały zniszczeniu, dodatkowo przy wymijaniu dziur dochodzi do gwałtownych manewrów hamowania czy skrętu, co zagraża również bezpieczeństwu ruchu.

Z-ca Dyrektora MZD(Wiecznie uśmiechnięty Waldek dość mocno mnie irytuje) już jakiś czas temu mówił w mediach, że takie naprawy nie są objęte gwarancja. Łatanie zgodne z technologia ma mieć miejsce na wiosnę tak żeby posłużyło na dłużej. Na wybranych ulicach będzie całkowita wymiana nawierzchni. Przykladem podobnego remontu jest Brzeska, od Wojska Polskiego do Placu Wolnosci.
Wtedy owszem, trzeba patrzeć czy firma przestrzega technologi.

Jeśli natomiast chodzi o latanie dziur, to chciałbym zauważyć, że większość łat trzyma się, bo dziur jest mniej. Negować za to można zwłokę z jaka zaczęli łatać.

Gdyby cala akcja łatania dziur była wyrzucaniem pieniędzy to dziur byłoby jeszcze więcej, a póki co jest poprawa, jeżdżę po mieście sporo i owszem są dziury, ale w większości są miejsca łatane, które trzymają się dobrze.
I nie jest to tylko problem Włocławka.
Wspomnienie o latach zasypanych piaskiem żeby nie było widać jak parują, jest delikatnie mówiąc naiwne, bo para ma to do siebie ze przez piasek swobodnie przechodzi.

Generalnie tez jestem krytykiem MZD, ale twierdzenie ze z łataniem dziur trzeba poczekać aż będzie cieplej to bicie piany przez kogoś kto nie ma pojęcia o tym co się dzieje na ulicach miasta.
Co do Drogtomu ( pisanie D....., to jakaś forma hipokryzji)to podaj przykłady gdzie zostawili bałagan po sobie?Pytam z ciekawości.
Nie chce ich bronic ale chociażby skrzyzowanie Wysoka - Dluga - Kapitulna było robione 3-4 lata temu a dziur jakoś do tej pory nie ma. Podobnie jest z innymi ulicami remontowanym/budowanymi w ciągu kilki ostatnich lat przez rożne firmy.

Co do zimowego utrzymania dróg to Drogtom w porównaniu z Saniko robi swoja robotę byle jak.

2 1
ID:25423

mr.betterknow

Nie możemy by sytuacja się powtórzyła w tym roku ..czyli musimy przypilnować by zrobili to w tym roku wcześniej i dokładnie sprawdzili w jaki sposób to robią.
A panowie z DROG....u i MZD spieszą się dlatego bo zmieniły się przepisy i łatwiej jest walczyć o odszkodowanie za uszkodzone samochody.

0 0
ID:25485

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA