I znowu zrobilo sie "serduszkowo" na wystawach no bo...

I znowu zrobilo sie "serduszkowo" na wystawach no bo WALENTYNKI! zastanawia mnie skad u nas POLAKOW taki "owczy ped" do tego co amerykanskie? Handel ma zniwa a w sumie to dosc kiczowate to "swieto".

12 komentarzy

seniorka

o wlasnie! cudze chwalicie swego nie znacie....A ze kicz to zgadzam sie i zal mi tych obdarowanych chinska tandeta... Odnosze wrazenie ze to reakcja na 8 marca bo pachnie jak to mowia komuna.. smieszny argument! a tak na marginesie zadedykuje wierszyk: kochani chlopcy i mile dziewczynki badzcie dla siebie mili nie tylko w WALENTYNKI!

3 1
ID:25613

w srednim wieku. ;)

Mnie też mdli jak się zbliża to niby święto. Kochajcie każdego dnia , nie nabijając kasy innym;) Jeśli o prawdziwą Miłośc trudno , to chociaż okazujmy sympatię tym , których lubimy.

2 1
ID:25615

szuja

Mamy przecież własne słowiańskie święto i w tedy dziewczyny powinny chłopców obdarowywać *wiankami*.Swego nie znacie cudze chwalicie.Seniorka a jak z twoim wiankiem było.Wiła wianki i rzucała je do wody.

3 1
ID:25616

seniorka

owszem mamy slowianskie swieto i to nie jedno! Za "dedykacje" dziekuje ale nie znosze disco polo przykro mi> kocham bluesy i nie slucham radia"H" .Jesli pytasz o moj wianek to nie wiem w jakim sensie? ale moj maz byl tym pierwszym a co wazniejsze zawsze jest i bedzie ostatnim! Syn nie jest "wczesniakiem" . Ciesze sie ze "Walentynki" tez Ciebie irytuja i..... zaczynam Cie lubic ale to disco polo.........

1 0
ID:25617

szuja

@seniorka-od razu wiedziałem ,że nie jesteś chinką.

0 0
ID:25629

dzonny_killer

mnie też się nie podoba chińska tandeta (w zasadzie bezradni z sld to też taka chińska tandeta)... ale z drugiej strony można kogoś kochać i okazywać to nie w chiński, czy hamerykański sposób... a dzień jak każdy inny... no może poza tym, że dzieciaki biegają z kwiatkami, które tego dnia jakoś dziwnie drożeją, do knajpy nie ma co iść, bo miejsca nie będzie, a w radiu same "przytulańce" :p

0 0
ID:25635

seniorka

No popatrz popatrz! Nie myslalam SZUJA ze jestes az tak bystry ale jaki masz zdolnosci poznawcze? godne pozazdroszczeniaJa narodowosci jakos nie moge ocenic po "korespondencji" w necie? Naucz mnie jak to robisz. Szybko sie ucze duzo czasu nie stracisz wiec ? od kiedy lekcje?

0 0
ID:25645

zbuntowany_kaloryfer

Barbapapo miła! Aczkolwiek nieco ponad 100 lat temu obchody Walentynek przybrały dość intensywną formę w USA, to jednak zapewniam Cię, że rodowód tego święta jest zdecydowanie starszy niż Stany. Nazwa święta pochodzi od św. Walentego, który to człek był biskupem Terni (okolice Rzymu), lub (wg innych źródeł), że rzymskim księdzem. Dziś większość historyków specjalizujących się w tamtym okresie uważa, że chodzi o tę samą osobę. Walenty zyskał rozgłos dlatego, że udzielał ślubów młodym ludziskom - bardzo często wbrew woli rodziców tychże. Rzymem rządził wówczas cesarz Klaudiusz II Got (jeden z tzw. "cesarzy wojskowych" - wybieranych przez armię). Otóż typ ten był przeciwny zbyt wczesnemu ożenkowi z bardzo prostego powodu - żonaci zdecydowanie mniej chętne zaciągali się do armii. Wydał więc dekret (a w zasadzie kilka dekretów) utrudniający zawieranie związków małżeńskich. Tymczasem bp Walenty miał głęboko w d**** jego dekrety i związków takich dość szczodrze udzielał. Zakończyło się to dla niego dość nieszczęśliwie 14 lutego 270 r. n.e., kiedy to z wyroku cesarza przeniósł się na Łono Abrahama;)
Już w IV w. na jego grób ściągały tłumy narzeczonych; Za czasów cesarza Juliusza I zbudowano w Terni bazylikę, gdzie do dziś znajdują się relikwie św. Walentego - w srebrnej zresztą trumnie opatrzonej dość jednoznacznie brzmiącym napisem "Święty Walenty - patron miłości".
Tak więc niewiele wspólnego ma geneza Walentynek z USA (poza tym Anglicy także przypisują sobie Walentynki jako święto "własne" - też oczywiście będąc w błędzie). To tyle na temat Walentynek - tak w telegraficznym skrócie;)

1 0
ID:25649

barbapapa

alez znam to znam chodzi mi o to ze tyle lat {nawet w brew komunie} nie manifestowalismy przywiazania do tego swietego a KATOLICKIM SPOLECZENSTWEM bylismy ZAWSZE. Uwazam ze jest to malpowanie i tyle i czysta KOMERCJA NIESTETY!

1 0
ID:25656

szuja

@@seniorka ,dzonny_killer
Mnie tylko chodziło o disco polo czyli w skrócie: majteczki w kropeczki, tak modne w Chinach!

1 0
ID:25674

seniorka

no ja nie nadazam za twoim tokiem myslenia. Ja czasami zakladam majty w kropki ale nie wiedzialam ze to oznacza przynaleznosc do Chin ????? Co do disco polo to dostaje nerwowych dreszczy i moje poczucie piekna i wrodzona wrazliwosc nie pozwalaja tego sluchac jak wspomnialam. A wogole to biega o to ze najlepiej byc milym tak przez365 dni w roku i nie obdarowywac byle jakim prezentem ot tak na odczepnego no i uwazac z majtkami bo groszki widze sa passe...

1 0
ID:25703

szuja

senorka w gumy lecisz. Jak to disco majtki zakładasz i odtwarzasz z menem? Jakiś nowy numer! Teraz nie załapałem.

1 0
ID:25756

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA