Witam! Do przedszkoli zapisy od 1 marca.Mam pytanie...

Witam! Do przedszkoli zapisy od 1 marca.Mam pytanie dotyczące dzieci 3 letnich. Otóż co dziecko takie małe powinno już same robić? Czy panie w przedszkolach pomogą dziecku jeśli zajdzie potrzeba np.podczas posiłku lub ubierania się? Co jeśli zdarzy się dziecku zrobić siku w spodnie?Czy panie przebiorą je? Chciałabym posłać swą pociechę do przedszkola,ale jeszcze nie jest samodzielna-chodzi mi o załatwianie potrzeb fizjologicznych i picie z kubka niekapka. Proszę również szanownych forumowiczów o opinie przedszkoli we Włocławku,a jeśli istnieje możliwość w Chodczu i Choceniu.Z góry serdecznie dziękuję!

2 komentarze

dzonny_killer

W zeszłym roku puściłem dziecko do przedszkola na Zazamczu. Jestem bardzo zadowolony (podobnie jak i najmłodszy członek rodziny). Tak naprawdę wszystko zależy od dyrekcji i przedszkolanek. My przedszkole chwalimy, choć wśród wymogów (a w zasadzie próśb) było, aby dziecko nie nosiło pieluchy, odstawiło smoczek, w miarę samodzielnie jadło. W naszym przedszkolu nie ma leżakowania w dzień (i bardzo to chwalę), ale w awaryjnych sytuacjach mają kilka leżaków. Panie z najmłodszej grupy są przez dzieci bardzo chwalone. Pomagają podczas posiłków, załatwiania potrzeb fizjologicznych, przebierają etc. Z przepraniem to już przesada, należy zostawić w przedszkolu pakiet zapasowych rzeczy na wszelki wypadek. Polecam pójść na drzwi otwarte do kilku przedszkoli i zapoznać się nie tylko z ofertą, ale i ogólnymi warunkami. I pytać, pytać und noch einmal pytać.

0 0
ID:26451

dasu

z tego co się orientuje dziecko musi być bez pieluchy, smoczka, sygnalizowało potrzeby fizjologiczne i było w miarę samodzielne - potrafiło posługiwać widelcem i łyżką (wiadomo czasem pomaga się ale nie żeby karmić od a do z) a także piło z normalnego kubka. Jak się zdarzy wypadek to przebiorą - dlatego warto mieć zawsze w szafce 2 komplet ciuszków. Z ubieraniem jest pomoc przy butach, zasuwakach, guzikach itd
Ogólnie do września jeszcze dużo czasu - warto uczyć dziecko tych rzeczy i to myślę, że bez względu na to czy idzie czy nie do przedszkola. 3 latek powinien już to umieć

0 0
ID:26452

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA