Ruch Samorzędowy Włocławka i jego struktury ....

Ruch Samorzędowy Włocławka i jego struktury .
Jeszcze niedawno włocławskie środowisko zaczynało uczyć się od podstaw Demokracji i mało kto zauważył że to już z dużym okładem mineło 20 lat .Wywołując pod publiczą debatę tak ważny temat zastanawiam się co neleż zrobić żeby przywrucic wiarę obywatela do władzy i jaką rolę do spełnienia powinny mieć samorządy lokale . mam prred sobą pełen tekst Ustawy o Samorządzie Gminnym z 1990 roku na mocy kturej funkcjonuje rownież samorząd włocławski . Przed każdymi wyborami czytam ten akt prawny i przyznaje że jestem tą lekturą już nieco zmęczony . Moje zmęczenie nie wynika wcale z braku szacunku do przepisów prawa . Byłem zawsze zwolennikem przestrzegania tych zasad i tak mi do końca pewnie pozostanie . Zmęczony jestem zawsze wtedy kiedy w relacjach Obywatel-Państwo i odwrotnie nie następują żadne zmiany . Takim okresem mojego zmęczenia jest każdy festywal wyborczy zaczynając od wyborów samorządowych a kończąc na wyborze Prezydenta Kraju . Poszczególne partie polityczne i różnego rodzaju stowarzyszenia przygotowują swoich aktorów i zaczyna się wielka gra sceniczna . Są hasła i obietnice . Jest wielki szum medialny . Zaczynają się wewnętrzne negocjacje i transfery osobowe . Jest bardzo często wymiana rodzinna gdzi wypalonego ojca zastępuje córka lub medialna żona wspiera swojego męża pomagając tkać rodzinne i polityczne gniazdko . Taki swoisty , pokoleniowy wysyp rodzinnych politykieów . W tym całym spektaklu mamy aktorów pierwszego planu oraz aktorów jednego słowa , którzy często stanowią tło sceniczne . Bardzo ważną rolę w tym przedstawieniu odgrywają suwlerzy , klakerzy oraz wszech obecny szum medialny . Czym głośniejszy i częsty tym lepszy dla aktorów pierwszego planu . Niema znaczenia co się mówi i czy jesteśmy w stanie zrealizować obietnice wyborcze . Ważnym jest kto mówi . Poniosło mnie zbyt mocno ponieważ zamiarem tego artykułu nie jest ktytyka a pokazanie mojego punktu widzenia w temacie ruchu samorządowego Włocławka . Pisząc na temat samorządowy trudno nie przytoczyć początku powstania tego nowego . Transwormacja ustrojawa , ktOra przetoczyła się przez nasz kraj nie omineła również naszego miasta . Jestem jednym z wielu którzy czekali na duże zmiany . Zmiany te nastąpiły tylko trudno nie zauważyć że poszły one w odwrotnym kierunku . Dobrze pamiętam ogromny ruch solidarnościowy i ludzi kierujących tym ruchem . Już po paru miesiącach ten pierwszy aktyw zaczoł szukac pracy poza granicami naszego , czerwonego miasta znajdując azyl i zatrudnienie w krajach nam sprzyjających . Nikt z nimi nie chciał rozmawiać ani słuchać tego co mieli do powiedzenia . Zrobili swoje i mogli spokojnie odejść . W tym , gotującym się tyglu przemian wypłyneła nowa generacja lokalnych przywódców , ktrzy zaczeli tworzyć trzon gospodarczy i polityczny Kujawsko-Pomorskiego regionu . To właśnie ten aktyw zaczoł tworzyć i rozbudowywać struktury nowego ruchu samorządowego .Ja mam swoje zdanie i bardzo chętnie wypowiem się na temat budującego sie samorządu włocławskiego w latach dziewiędziesiątych . Wypowiem się również na temat roli włocławskiego obywatela jaką ma do spełnienia w strukturach samorządowych . Mam nadzieję że mój temat wywoła określoną reakcję tych wszystkich którzy mają dużo do powiedzenia w sprawach włocławskiego środowiska . Chcę również wybudzić z głębokiego snu ten aktyw dla których sprawy Włocławka i jego mieszkańców leżą głęboko na sercu . Z poważaniem
Stanisław

4 komentarze

cykluś

Szanowny Panie Stanisławie.
Ja juz to wżyciu przerabiałem.Czyżby głęboki odwrót do PRL-u.Trudno mi określić wiek Czcigodnego Pana stąd pozwolę sobie przypomnieć Komitety Blokowe tak popularne w czasach nie tak odlgłych.Żeby cokolwiek zdziałąć należało póść do blokowego i z nim ugadniac.To coś w rodzaju społecznego dozorcy bez którego w danym terenie nic nie można było zrobić..To właśnie ó człowiek miał decydujacy wpływ na wszelkie społeczne przedsięwzięcia.Nalezy nadmienic,żę blokowy podlegał bezposrednio pod Miejska Radę Narodową.A tam jak mi wiadomo zasiadali ludzie zwiazani z mateczką nieboszczką.Stąd jakiekolwiek inicjatywy postrzegane musiały być z punktu stanowiska działaczy partyjnych i zgodności z linią jedynej słusznej partii.

1 1
ID:27071

helmut

Panie Stanisławie, tegoroczne wybory pokazały, że ludzie kierują się emocjami, a nie rozumem. Dochodzi do tego "pozyskiwanie" głosów w sposób, ujmując to delikatnie - kontrowersyjny. Efekt tego jest taki, że w RM zasiadają ludzie, których horyzonty nie wybiegają poza ich własne interesy.
20 lat transformacji pokazały, że ok. 50% społeczeństwa nie jest zainteresowana udziałem w wyborach - i to jest niestety największy problem dzisiejszej Polski.

4 1
ID:27072

Gość

Radzę raczej wziąć się za studiowanie słownika ortograficznego.

2 1
ID:27073

szuja

Te 20 -cia lat to nie demokracja a zwyczajny szaber!Hahaha

7 2
ID:27075

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA