Ruch Samorzędowy Włocławka i jego struktury .
Jeszcze niedawno włocławskie środowisko zaczynało uczyć się od podstaw Demokracji i mało kto zauważył że to już z dużym okładem mineło 20 lat .Wywołując pod publiczą debatę tak ważny temat zastanawiam się co neleż zrobić żeby przywrucic wiarę obywatela do władzy i jaką rolę do spełnienia powinny mieć samorządy lokale . mam prred sobą pełen tekst Ustawy o Samorządzie Gminnym z 1990 roku na mocy kturej funkcjonuje rownież samorząd włocławski . Przed każdymi wyborami czytam ten akt prawny i przyznaje że jestem tą lekturą już nieco zmęczony . Moje zmęczenie nie wynika wcale z braku szacunku do przepisów prawa . Byłem zawsze zwolennikem przestrzegania tych zasad i tak mi do końca pewnie pozostanie . Zmęczony jestem zawsze wtedy kiedy w relacjach Obywatel-Państwo i odwrotnie nie następują żadne zmiany . Takim okresem mojego zmęczenia jest każdy festywal wyborczy zaczynając od wyborów samorządowych a kończąc na wyborze Prezydenta Kraju . Poszczególne partie polityczne i różnego rodzaju stowarzyszenia przygotowują swoich aktorów i zaczyna się wielka gra sceniczna . Są hasła i obietnice . Jest wielki szum medialny . Zaczynają się wewnętrzne negocjacje i transfery osobowe . Jest bardzo często wymiana rodzinna gdzi wypalonego ojca zastępuje córka lub medialna żona wspiera swojego męża pomagając tkać rodzinne i polityczne gniazdko . Taki swoisty , pokoleniowy wysyp rodzinnych politykieów . W tym całym spektaklu mamy aktorów pierwszego planu oraz aktorów jednego słowa , którzy często stanowią tło sceniczne . Bardzo ważną rolę w tym przedstawieniu odgrywają suwlerzy , klakerzy oraz wszech obecny szum medialny . Czym głośniejszy i częsty tym lepszy dla aktorów pierwszego planu . Niema znaczenia co się mówi i czy jesteśmy w stanie zrealizować obietnice wyborcze . Ważnym jest kto mówi . Poniosło mnie zbyt mocno ponieważ zamiarem tego artykułu nie jest ktytyka a pokazanie mojego punktu widzenia w temacie ruchu samorządowego Włocławka . Pisząc na temat samorządowy trudno nie przytoczyć początku powstania tego nowego . Transwormacja ustrojawa , ktOra przetoczyła się przez nasz kraj nie omineła również naszego miasta . Jestem jednym z wielu którzy czekali na duże zmiany . Zmiany te nastąpiły tylko trudno nie zauważyć że poszły one w odwrotnym kierunku . Dobrze pamiętam ogromny ruch solidarnościowy i ludzi kierujących tym ruchem . Już po paru miesiącach ten pierwszy aktyw zaczoł szukac pracy poza granicami naszego , czerwonego miasta znajdując azyl i zatrudnienie w krajach nam sprzyjających . Nikt z nimi nie chciał rozmawiać ani słuchać tego co mieli do powiedzenia . Zrobili swoje i mogli spokojnie odejść . W tym , gotującym się tyglu przemian wypłyneła nowa generacja lokalnych przywódców , ktrzy zaczeli tworzyć trzon gospodarczy i polityczny Kujawsko-Pomorskiego regionu . To właśnie ten aktyw zaczoł tworzyć i rozbudowywać struktury nowego ruchu samorządowego .Ja mam swoje zdanie i bardzo chętnie wypowiem się na temat budującego sie samorządu włocławskiego w latach dziewiędziesiątych . Wypowiem się również na temat roli włocławskiego obywatela jaką ma do spełnienia w strukturach samorządowych . Mam nadzieję że mój temat wywoła określoną reakcję tych wszystkich którzy mają dużo do powiedzenia w sprawach włocławskiego środowiska . Chcę również wybudzić z głębokiego snu ten aktyw dla których sprawy Włocławka i jego mieszkańców leżą głęboko na sercu . Z poważaniem
Stanisław