Powiedzcie mi w jakich czasach ja żyję....ostatnio...

Powiedzcie mi w jakich czasach ja żyję....ostatnio zauważyłem, że to jakieś wczesne średniowiecze. Na dzwonnicy Katedry wisi baner i na samym dole jest napisane: W roku jubileuszu 600-lecia Katedry możliwy jest Jubileuszowy Odpust Zupełny. To jakaś paranoja żeby nowoczesne społeczeństwo do jakiego należę straszyć grzechami, diabłami i piekłem. Ciemnotę to proszę wciskać Księże Biskupie na wsi ale nie w mieście....chyba że wy-buraczkowi goście nie zauważyliście, że żyjemy w świecie nano i biotechnologii oraz globalizacji....

8 komentarzy

cykluś

Czy w sytstemie ratalnym rozłożonym conajmniej na 5 lat mógłbym wykupić odpust ?
Może już nawet nie zupełny ale chociaz częściow.Zważywszy na marne zarobki ubezpieczyłbym siebie na drogę do czśćca.
Na Niebo nie mam co liczyć.

8 4
ID:27781

dzonny_killer

nawiedzonym to potrzebne, ich wolna wola... chcą - idą... ateistom co do tego? wolny wybór... nie chcą - nie idą... O co Ci @Zibi "kaman"? Chcesz się pokazać jako "niewierzący"? a jednocześnie z Twojego postu jakby strach przed gniewem Bożym przebijał... :p

4 9
ID:27786

Laki

KIler zastanów się zanim coś przelejesz z głowy w klawiature. Gniewem tak?

5 2
ID:27796

dzonny_killer

Tak, "gniewem"... a co @Laki jesteś na etapie, że Bóg jest wyłącznie miłosierny??? Polecam lekturę całej Biblii :p

2 5
ID:27804

Pytanie

Czasy się zmieniają ........kiedyś sprzedawano szczeble z drabiny ....kopytka osiołków na ,którym uciekali ...., powietrze ktorym oddychali .... włosy z brody świętych...... , a teraz na takie artykuły kto dałby się namówić -rynek się zmienił ....

6 3
ID:27811

Zibi

@ ;killer - Wierzę w zasady spisane przez żydów w kilku przykazaniach z dziesięciu które mamy do wyboru.... jesteśmy wolni więc wybieramy... kwestia wiary to bardzo osobista sprawa i głęboko filozoficzna, _killer zapewne tego nie zrozumiesz gdyż przyjmujesz bezkrytycznie to wszystoko co spisano i wymyślono w średnich wiekach na Soborze Nicejskim. Najgorsze jest jednak to że kler i cała organizacja kościelna traktuje nas jak bezumnych parobków, których można straszyć biblijnymi legendami i bajkami.

3 2
ID:27823

dzonny_killer

no widzisz @zibi niestety nie trafiłeś... gdybyś poczytał choć kilka moich postów wiedziałbyś, że nie pochwalam katolicyzmu (nie tylko) w najnowszym jego wydaniu... owszem uważam się za chrześcijanina, przyjąłem do swojej filozofii zakład Pascala i wg niego kieruję swoim żywotem... jednym z zadań historyka jest dotarcie do źródeł oraz ich odczytanie, jednak drugim i o niebo ważniejszym jest odpowiednia interpretacja źródła w oparciu o inne dokumenty, wiedzę specjalistyczną i ogólnohistoryczną... zatem jak najdalszy jestem od przyjmowania bezkrytycznego czegokolwiek... Skoro zaś wierzysz w "zasady spisane przez Żydów" (co prawda wybiórczo) to bardzo Ci współczuję... Czy np. z kodeksu drogowego też wybierasz przepisy, które Ci odpowiadają, a pozostałe po prostu łamiesz i stwarzasz zagrożenie na drodze? :p

1 3
ID:27835

Zibi

Nie czytam twoich postów gdyż wszędzie dużo głupstw wypisujesz tak jak w tym ostatnim wpisie gdzie porównujesz zasady moralne do kodeksu drogowego. Co ma piernik do wiatraka. Takie prymitywne manipulacje zostaw dla swoich znajomych lub rodziny i ćwicz je u cioci na imieninach.

1 0
ID:27865

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA