Witam, doceniam to forum ze wzgledu na niski poziom cenzury a...

Witam, doceniam to forum ze wzgledu na niski poziom cenzury a takze otwartosc dyskusji. Trafiaja sie tu rozne odpowiedzi na posty, ale jakby nie patrzec ukazuja one szerokie spektrum pogladow Wloclawian. Proponuje Wam zapoznanie sie z materialem pokazujacym jak trudno oczekiwac od wladz miasta odpowiedzi na wydawac sie moze proste pytania.

http://www.slawomirbienkowski.pl/
Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

46 komentarzy

szuja

Powiem tak,że jak sobie pościelesz tak się wyśpisz!

3 6
ID:29884

Bart

Jestem mieszkańcem tego miasta, bardzo dziękuje Panie Sławku za przedstawienie jasno i dobitnie (obrazowo) z czym mamy do czynienia w UM. Nie jest mi do śmiechu ale wiem, ze śmieje się z nas pół kraju, niedowierzając, że jest jeszcze takie zagłębie, gdzie neokomuna w tak jawny i bezczelny sposób traktuje człowieka. O tym, że dygnitarze w naszym mieście mają nieograniczoną władzę nawet nie wspomnę.

Ewenementem na skalę światową jest np. blokowanie stron niewygodnych politycznie konkretnym użytkownikom sieci kablowej - konkretnemu użytkownikowi (z konkretnym adresem sieci) konkretnej domeny. I nie jest to odosobniony przypadek.

5 7
ID:29890

MrTrue

Palucki tutaj wrecz emanuluje PATOSEM i tragedia, jednak tragiczne jest to ze nie ODPOWIEDZIAL Radnemu Bienkowskiemu na MERYTORYCZNE i WAZNE pytania, kolejna rzecz i pytanie DLACZEGO Prowadzacy sesje zwracza sie do radnych SLD z imienia i nazwiska a do opozycji np. tak:"radny Bienkowski, Kazimierczak" wyczytuje to jak na jakiejs wieziennej zbiorce... brak slow...

5 5
ID:29892

Zibi

Gdyby Pan zadawał kompetentne pytania w zakresie swoich uprawnień to byś Pan otrzymywał odpowiedzi. Pan wykraczasz poza to czym obdarowali Pana mieszkańcy i pytasz się o sprawy zarządcze które leżą w gestii prezydenta. Nie rozumiesz Pan istoty funkcjonowania Rady miasta i robisz Pan z igły widły manipulując liczbami. Zaproponuj Pan coś konstruktywnego a nie tylko pomysły które wiążą się z kolejnymi wydatkami.

11 6
ID:29894

Włocławianiuuuniuś

Panie Sławku, jest Pan jednym z niewielu radnych którzy chcą się wypowiadać na forum, i za to Pana lubię. Odwrotnie co do opcji, ale...
King naszego miasta wraz z giermkami z resztom nie obrażając żadnej z płeć, - myśli że opozycja to ...... Tych panów szybko można wyprowadzić z równowagi, poza tym jest dużo trudnych pytań dla naszego Wodza. W razie co służę pomocą.
Walcie w Beton, beton się wykruszy, jak widzę to na każdej komisji Rady - nasz QuQu biega non stop po schodach konsultując się z wodzem, jak nie tak to przez telefon.
Panie Radny ja mam jedno zasadnicze pytanie do Pana: Inkubator oddany jest od listopada. Dziś już mamy połowę maja i pusto. Jak długo jeszcze? Nachodzą mi na myśl szklane domy.... ale dla kogo?. Utrzymanie tego to nie jest mały wydatek jak te lampy w strefie świecące kumakom !!!

5 5
ID:29895

@Zibi

niby w jakim trybie miałby zadawać pytania? Jedynie słuszna partia w radzie wie jak przyblokować opozycje. Dziesięciolecia praktyki nie poszły na marne.

5 5
ID:29896

Włocławiusss

Jak ten QQ może poniżać tak ludzi to woła o pomste do nieba ; /
Pozdrawim panie Sławomierze i życzę jak najlepiej
a precz z K0muN,ą

5 4
ID:29897

sportowiec

Ton identyczny jak Pałuckiego i Krzysia K. ( byś Pan, rozumiesz Pan, robisz Pan). Zibi na listy SLD w wyborach do sejmu!!!!

5 5
ID:29898

sportowiec

pościelisz Szujo, pościelisz.

3 2
ID:29899

Slawek Bienkowski

Do Zibi:
Co do uprawnien Rady:
http://www.bip.um.wlocl.pl/?cid=20

"ROZDZIA IV
ORGANIZACJA WEWNETRZNA RADY
22
1. Rada jest organem stanowiacym i kontrolnym w Miescie."

Co do oszczednosci:
Internet, sekretarze Rady: jak wydac mniej i lepiej:

Raport z Policji to nie manipulacja, to po prostu liczby, ktore pokazuja jasne trendy, wykluczylem sytuacje gdzie roznice wynikaly z "granicy bledu statystycznego" +-5%. Zwiazek braku monitoringu z przestepczoscia jest dosyc jasny i oczywisty, monitoring nie likwiduje problemu ale znaczaco go zmniejsza.

Tak losowo od wujka Google:
http://mojaorunia.pl/index.php?option=com_orunia&task=artykul&Itemid=24&id=151
http://www.dzienniklodzki.pl/aktualnosci/372993,lodz-w-walce-z-przestepczoscia-monitoring-gora,id,t.html?cookie=1
http://pyrzyce.biz/?p=2174

Oczywiscie sa rozne opinie na ten temat, nie jestem wyrocznia. Mam na mysli schemat rozmowy z wladzami miasta, szczegolnie tymi najwyzszymi. Brak odpowiedzi, brak checi do poznania koncepcji opozycji, brak checi do rozmow przy stole na tematy wazne dla miasta.

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

4 6
ID:29901

Slawek Bienkowski

Wocawianiuuuniu: Pomoc mile widziana, to wlasnie mieszkancy maja sile do walki o swoje prawa. Mam na to pare pomyslow, i wkrotce sie zabiore za ich realizacje.
Inkubator? 90 miejsc pracy po 5 latach za 20 mln zlotych + plus koszty utrzymania. Znam Czarka Wujcinskiego i mam nadzieje, ze bedzie dobrym kierownikiem a nie tylko marionetka. Jako Wloclawianin moge zyczyc Inkubatorowi i Strefie tylko sukcesu, ale jak narazie cienko to widze. Przygladam sie, analizuje, zbieram materialy. Dla mnie kazda zlotowka wydana ma byc ogladana trzy razy i przyniesc zysk dla mieszkancow. Jak narazie mamy 20mln w pustym Inkubatorze i 40 mln w strefie pokrytej trawa. Poczekamy, zobaczymy. Calym sercem zycze sukcesu, ale sukces sie bardzo oddala.

Co do trybu zadawania pytan: interpelacje: brak odpowiedzi, sesja: brak odpowiedzi, propozycje spotkan z Prezydnetem: brak odpowiedzi, informacja publiczna: zablokowana lub bardzo opozniona (2-3 miesiace).

To mieszkancy sa sila, na wszelkie propozycje jestem otwarty. Niezaleznie od opcji, pogladow. W pierwszej kolejnosci jestem Wloclawianinem, w drugiej czlonkiem PO i to pierwsze jest dla mnie wazniejsze.
Jestem sklonny rozmawiac z Chelminiakiem, Stockim, kimkolwiek, byle tylko mialo to jakies pozytywne skutki dla miasta.

Jezeli ktos chce pomoc i dolozyc cegielke w rozwoju Wloclawka, polepszenia statutu mieszkancow zapraszam do kontaktu [email protected], SLAWOMIRBIENKOWSKI.PL.

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

5 3
ID:29906

Baczny

Akcja spychania watku na druga strone forum ( a tam ma szanse szybko umrzec i zniknac) chyba sie rozpoczela. Schemat ten sam, wrzuca sie duzo nowych postow i z pierwszej strony znika klopotliwa dyskusja.

Redakcjo czy mozna np. pierwsze 3 posty generowac na podstawie aktywnosci z ostatnich dajmy na to 3-4 dni, a nie chronologicznie?

Spodziewam sie teraz wysypu postow krotkich.

Dowod:
http://www.wloclawek.info.pl/wloclawianie_pisza,comments,6402.html (to samo IP inny nick)

http://www.wloclawek.info.pl/wloclawianie_pisza,comments,6401.html (to samo IP inny nick)

Wiec Droga Redakcjo, 3 watki wedlug aktywnosci, czesto bywa, ze cos fajnego jest szybko i sprawnie zrzucane na druga strone. Cos w tym smierdzi.

3 1
ID:29908

szuja

Ja też mam pytanie .Za czyje pieniądze jest budowany podziemny parking dla kleru na Pl. Kopernika ?

3 2
ID:29909

?!?!?

"Podziemny parking na Pl. Kopernika " ???? Niemożliwe, u nas nie powstanie żaden podziemny parking, to nie Toruń.

1 2
ID:29910

Olaf

Co do rozmowy z Chełminiakiem to nie wiem o czym można z nim rozmawiać.
Raczej bardziej pasuje do Rady Młodzieżowej.

2 3
ID:29911

Pytanie

A ja mam też pytanie -gdzie byli wcześniej radni obecnej opozycji ,że nie wiedzieli czym pachnie dominacja tej ,,paryji'' ,dlaczego więcej czasu poświęcali na ,,gruntowanie własnych prywatnych '' układów(np ,,prywatyzacja ''majątku MPK) , a mniej na uświadamianie i gwarantowanie wyborcom ich interesów i realizację (pradziwą) obietnic wyborczych ? Proszę pisać prawde i tylko prawdę ....

1 2
ID:29915

MrTrue

~do Baczny Cos w tym jest szybkie zbicie postow... taki mechanizm byl kiedy na FORUM POMORSKIEJ byla dyskusja o BRAKU MATURY Pani Skarbnik w gminie Boniewo i wowczas w watku pokazywaly sie posty odnosnie jakis okretow lub czegos podobnego odciagajace od dyskusji (ciekawe czy ma owa Pani juz mature bo nadal pracuje... w Boniewie jako skarbnik...) Pozdrawiam zdolnych wyksztalciuchow ... uczcie sie ;-)

2 0
ID:29919

xyz

To i ja wykorzystam okazje do zadania pytania.
Panie Radny - dlaczego kilka razy wypowiadal sie Pan (zreszta nie tylko Pan), ze we Wloclawku bedziemy niedlugo wybierac burmistrza?
Czy nie zna Pan przepisow, ktore powinien znac, czy swiadomie wprowadza Pan w blad potencjalnych wyborcow?

3 3
ID:29921

romek

Panie Sławku, ale Pan się ośmieszył tą tablicą i dyżurami. Dlaczego Pan sobie pozwala na zabieranie głosu, nie sprawdzając informacji. My nie płacimy Panu za zabieranie głosu, tylko za pracę dla nas. Proszę o tym pamiętać

1 3
ID:29922

Slawek Bienkowski

Co do nazwy instytucji Prezydenta trzyma nas "historycznosc", jak sami widzimy miasto wyludnia sie, znikaja firmy (3 dziennie), nie wracaja ludzie po studiach. Czyli tak do konca nie wiadomo, moze aktualny spis powszechny w tym pomoze, ilu mieszkancow liczy Wloclawek.

Wlasciwie juz teraz Prezydent powinien otworzyc dyskusje nad tym jak ten problem rozwiazac.

Juz zapewne przekonamy sie, czy "Prezydent" wynika z "historycznosci" czy z liczebnosci miasta.

http://pl.wikipedia.org/wiki/Prezydent_miasta

A tu opis, kiedy burmistrz, kiedy prezydent. Zrodlo z Wikipedii, ale jak wiemy nawet Prezydent Komorowski korzysta z Wikipedii, wiec chyba moze byc.

4 4
ID:29923

Wyborca z Poludnia

Panie Sławku z całym szacunkiem, ale jest Pan rozgarnięty jak ..... Znajdź sobie drogi Panie pracę bo chyba nuda Panu doskwiera. Wierzę, że jest Pan inteligentym człowkiekiem i sam Pan nie wierzy w ten bełkot co Pan mówi i pokazuje na sesjach. Mniej tableten Pan bierze... Pan wie dobrze jakich....

3 7
ID:29924

szuja

@~?!?!? |
Mało wiesz kol!

0 2
ID:29926

xyz

Panie Radny - nie odpowiedzial Pan na moje pytanie. Prosze mnie przekonac do siebie. NIe ukrywam ze kilkukrotnie wypowiadalem sie na tym forum przeciwko wloclawskiej opozycji wlasnie ze wzgledu na takie "bzdury" jakie za przeproszeniem Pan glosi i jeszcze glupsze odpowiedzi.

Czy ja zadalem pytanie kiedy Prezydent a kiedy Burmistrz? Czy ja zadalem pytanie dlaczego zmniejsza sie liczba mieszkancow?
Zadalem pytanie: dlaczego Pan opowiada w telewizji ze Wloclawkiem niedlugo bedzie rzadzic Burmistrz.Tym bardziej ze poprzednim postem pokazal Pan ze jednak doskonale orientuje sie w tym temacie.
A skoro Pan rozwinal temat to spytam dodatkowo czy do liczby ubywajacych mieszkancow Wloclawka porownal Pan liczbe przybywajacych mieszkancow okolicznych gmin?
Pytanie to zadaje jako osoba budujaca sobie w okolicach Wloclawka domek i widzaca co sie dzieje.

Pozdrawiam i licze tym razem na odpowiedz na moje pytanie a nie lanie wody.

2 2
ID:29927

Slawek Bienkowski

Panie Romek: Informacja o zrodle finansowania tablicy jest tutaj:

http://www.wloclawek.pl/aktualnosci/5077_43848.html

Osobiscie bylem przy rozmowach z Biskupem Meringiem, parlamentarzystami, samorzadowacami wiec znam sprawe deklaracji finansowania tablicy bezposrednio.

Co do dyzurow, sa zapisy video z dyzuru radnych, na ktorych do konca dyzurow nie odnotowano obecnosci dwojki z nich a takze w "zeszycie obecnosci" nie ma wpisow dotyczacych przyjmowanych osob i obecnosci radnych na dyrzuze.

Jestem tylko czlowiekiem, czasem moge sie mylic, ale zanim cos powiem staram sie sprawdzic stan faktyczny i tak tez w tym przypadku postapilem. Fakty na ktore sie powoluje maja potwierdzenie w dokumentach.

3 1
ID:29930

Zibi

Argument z trzema firmami upadającymi codziennie jest tak naiwny i infantylny jak wiara w cuda w XXI wieku. Jeśli masz Pan wiedzę z jakichkolwiek studiów, to nalezy Pamiętać że na prawa udowodnione w sposób naukowy człowiek nie ma żadnego wpływu. Jeśli by miał to dane zjawiska nie nazywałby się prawami. Pana wiedza na temat ekonomii i zarządzania miastem jest żadna, jeśli Pan przytacza tak głupie i prymitywne argumenty. Nie chciałbym aby uczył Pan moje dzieci i miał wpływ na cokolwiek w mieście. Dlatego Prezydent i inni rzadzący nie chcą z Panem rozmawiać. Pan nic nie rozumiesz!!!!!

4 6
ID:29931

cdn...SB

Panie Sławku, Mysle, że osiągnął Pan juz granice dna... Szefuje Pan klubowi PO w radzie miasta, który nic nie może jedynie sobie pokrzyczeć, zresztą zasłużyliście sobie na tę rolę całą poprzednią kadencją. Szkoda bo miało być inaczej, czytaj lepiej, a jest.... zdecydowanie gorzej. Wydawało się, że Sobolewski swoją postawą sięgnął dna, ale jednak Pan i klub PO to dno przebił!!!! Próby lansowania własnej osoby są żałosne, bo nie niosą żadnej merytoryki tylko awanturnictwo. Zresztą te filmiki, które tu zostały zamieszczone doskonale o tym świadczą, a Pan jest tego niestety nieświadomy. Myśle, że zanim Pan zacznie próbować dyskutować na argumenty a nie na domysły w stylu "coś jest na rzeczy" to niech Pan publicznie wytłumaczy się z postawy własnego klubu.
Czemuż to ręka w ręke Pan Stelmasik wspiera Panią Hornonziak, która w poprzedniej kadencji gnoiła go, szydziła z niego i procesowała się z nim w sądzie?
Jakie racjonalne argumenty to tłumaczą oprócz niechęci do Pałuckiego???
Dlaczego radna z waszego klubu utrzymuje fikcyjne zameldowanie we Włocławku, podczas gdy faktycznie zamieszkuje od lat w gminie Fabianki??? Czy to jest moralne??? Etyczne???? Dla 1400 złotych ???? Po to aby brać dietę utrzymywac fikcje??? Podobno nawet materiały każe sobie wysyłać do Fabianek??? Niech Pan to publicznie wytłumaczy!!! To są wasze standardy???
Lansuje Pan populistyczny pomysł bezpłatnego internetu... dobrze Pan wie, że nie ma nic za darmo, ktoś musi płacić, a skoro nie płaci użytkownik więc kto??? Ale... Przecież wiadomo, że Pańskim bliskim kolegą jest właściciel jednej z firm zajmującej się dostawą internetu.... czyżby jakiś interesik do zrobienia??? Uważa się Pan w tym względzie za wiarygodnego? bez podtekstów, a może "coś jest na rzeczy"... Inną sprawą jest to, że przyjaźni się Pan z właścicielem czegoś co samo siebie określa telewizją, podczas gdy ma z nią raczej niewiele wspólnego( oczywiście chodzi o C...) To tłumaczy częstą Pańską tam obecność no i dostęp do filmików. Czy to jest fair? Uczciwe??? Pomontowane fragmenty, tendencyjnie i złośliwie. Widać niestety, że nie może Pan przeboleć, iż nic nie znaczycie, więc pozostanie tupanie nogami i najłatwiesza rola krytykowanie. Tylko, że ma krótkie nóżki. Pańską służbą jest praca w radzie miasta, bo ktoś Pana tam wybrał w jaki sposób to zapewne też można określić stwierdzeniem "coś jest na rzeczy" a do każdej pracy trzeba się przygotować. Pan niestety tego nie potrafi!!! cdn...

3 5
ID:29932

Slawek Bienkowski

Postaram sie ustosunkowac do pytan:

-nie odpowiadam za poprzednia kadencje, a co do jej oceny mam bardzo krytyczne zdanie

-nie wypowiadam sie w imieniu klubu PO, wszelkie zamieszczane informacje sa efektem moich analiz i materialow, ktore zgormadze. Jezeli wypowiadam sie w imieniu Klubu uwzgledniam stanowisko klubu. Informacja z tego postu jest moja informacja jako Radnego do czego mam prawo.

-o ocene moralna moich kolegow i kolezanek prosze spytac ich, rownie dobrze mozna mnie oskarzac o porazki dowolnego czlonka PO w Polsce lub sukcesy.

-bezplatny Internet, tak, ktos placi ale koszt jest niewspolmiernie nizszy niz w programie "Internet oknem na swiat, jak 10zl do 10000zl

-po co niedomowienia co do jakiegos mojego kolegi, ktory dostarcza Internet, prosze o konkrety, bo ja nie znam takiego. Zreszta dzialanie w tym obszarze uderza w interesy kazdego dostawcy Internetu we Wloclawku. Bo mimo, ze wnioskuje o bezplatny dostep to jego parametry nigdy nie zrownaja sie dosteem platnym - komercyjnym

-materialy video sa z portalu Q4 (prosze o wybaczenie admini) a nie z jakiejkolwiek telewizji, materialy z wywiadow sa z CW, TVkujawy za zgoda w/w podmiotow. Materialy sa montowane (oczywiscie przeciez nie puszcze 10 godzin sesji) ale sa chronologicznie pogrupowane jako watki dyskusji. Sa to cale wypowiedzi, nieciete, nieobrabiane, bohaterow nikt nie dubinguje a, ze kogos boli ich tresc. Takie sa realia rozmowy z prezydentem Paluckim i Radnymi SLD.

-media sa wolne i to one wybieraja kogo pokazuja a kogo nie, ja na to nie mam wplywu, ale zapewne jak sie pojawie w TV Trwam to bedzie oznaczalo, ze Rydzykiem brudzia pilem

A teraz prosze odpowiedziec na pytania skierowane do Prezydenta skoro to ja jestem ten zly a on taki dobry.

Moja dociekliwosc nie jest kwestia symaptii czy antypatii. Mozemy sie lubic lub nie, wazne zebysmy rozmawiali. Prezydent na taka rozmowe ani nie ma ochoty ani czasu.

Jak widac we Wloclawku chyba tylko ja oficjalnie pisze na forach, nie ukrywajac sie za roznymi nickami. Jestem gotowy na krytyke, jest to czesc pelnienia funkcji publicznej. Mnie tez to moze zaboli, ale z ataku czy pochwaly wyjde z nowym doswiadczeniem. Czlowiek uczy sie przez cale zycie.

Drogi oponencie, Twoje uwagi sa bardzo cenne, bardzo chetnie spotkam sie, skontaktuje sie z Toba w tzw. "realu". Zapewniam anonimowosc i naprawde jestem otwarty na krytyke i pomoc.

Jezeli masz jakies zastrzezenia, informacje zapraszam na debate oficjalna. Oczywiscie na moj koszt i z goscmi, ktorych bede w stanie zaprosic. Moze rzeczywiscie mnie przekonasz a moze do mnie dolaczysz. Ponownie zapraszam do publicznej debaty.

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

6 3
ID:29934

pomylony watek

Panie Jacku, z kazdej drogi mozna zawrocic... Beton sie kruszy, i nie wszystko jest betonem, Pan o tym pamieta.

4 1
ID:29935

Zorro

SB-ek napisał: "Tylko, że ma krótkie nóżki"? Ale co ma krótkie nóżki? Skoro krytykujący Bieńkowskiego SB-ek nie napisał co te krótkie nóżki ma - ja postaram się za niego puścić wodzę wyobraźni. Strzelam: chodziło o dzika? Nie? Może chodziło o guźca - kuzyna dzika? Tak czy siak krótkie nóżki kojażą mi się ze świńskim gatunkiem. Świński gatunek cechuje się tym, że jest też dość opasły. Dla tych, którzy nie wiedzą co to znaczy, wyjaśniam: Słowo opasły najobrazowiej powinno kojażyć się z napasionym na krzywdzie ludzkiej politykiem. Oczywiście zjawisko napasionego polityka (na krzywdzie) najczęściej występuje w partiach należących do tzw. układu władzy. Jest to dość oczywiste gdyż koryta, z których chłepcą owi politycy są o lata świetlne szersze od koryt opozycji. Ale to owym osobnikom nie wystarcza. Wzorem swoich czteroracicznych kuzynów (94% wspólnych genów), pomimo szerokiego koryta potrafią przy nim urządzać sceny pełne kwiku i przepychanek. Z animuszem atakują już nie tylko zagrażających im polityków opozycji, ale potrafią nawet pogryźć swoich słabszych, mniej doświadczonych kolegów. Zastanawiam sie czy polityka, który ma wygląd i zachowanie świni nie mozna by wprost - po nazwisku nazwać wieprzem? Przecież w sądzie idzie udowodnić (porównując do normalnych ludzi), że nawet jak przedstawiłby on badania DNA potwierdzające jego ludzki genom - pomyłka była realna. Ach marzą mi się czasy płaszcza i szpady, kiedy to mój imiennik wycinał takim sławetną literę "Z" na opasłych brzuchach. Ale mamy XXI wiek. Czasy demokracji i ludzie ci - choć świnie, swoje prawa mają. Na koniec, na pocieszenie napiszę , że nie martwmy się tym, że nasi sierżanci Garsije (którym się wydaję że są generałami) nażrą się na naszej krzywdzie. Przyjdzie czas, że ci, którym służą odbiorą im zagrabione mienie, które być może już zdeponują w szwajcarskich bankach. Właśnie z tych banków im to poginie... I co wtedy zrobią? Poskarżą się na policję? Oooo nie! Będą siedzieć po cichu i cieszyć się że uniknęli odpowiedzialnośći. I tak spełni się powiedzenie "ze wsi jesteś na wieś wrócisz"

2 2
ID:29936

Jolka

Panowie, Pan Bienkowski ma racje, arogancja wladzy jest ogromna. Palucki odpowiadaj na pytania, od tego jestes.
Chciales placic za PISowska tablice to plac ze swojej kieszeni.
A Kukucki to co, merytoryczna wypowiedz?
Tyle na temat.

4 2
ID:29937

xyz

Panie Radny - do trzech razy sztuka. Byc moze nie zauwazyl Pan mojego drugiego watku, wiec przypominam ze nie odpowiedzial Pan na moje pytanie w sprawie prezydenta/burmistrza. Dla mnie osobiscie bedzie lepsza odpowiedz np. "naciagalem prawde zeby bardziej dopiec Prezydentowi" niz zadna albo taka jaka wczesniej Pan udzielil. Takie lanie wody mnie obraza - czuje sie wtedy jakby uwazal mnie Pan za nazwijmy to "malo inteligentnego" i wystarczy "gadac byle co, a on i tak nie zrozumie". Zadalem konkretne pytania i oczekuje konkretnych odpowiedzi.
Oczywiscie odpowiadac Pan nie musi, ale uprzedzam - mnie jako wyborce mozna przekonac a poki co mam o Panu jako samorzadowcu zle zdanie.

Pozdrawiam.

1 2
ID:29938

sportowiec

Panie Sławku trzymam za Pana kciuki. Proszę dalej drążyć każdy temat który postkomuna próbuje zamieśc pod dywan. Podsuwam następne:
1. Gdzie są wyniki rzekomych badań gruntu przy samochodówce z których wynika konieczność jego wymiany dla budowy stadionu l.a.
2. Co z łącznością tlf. w inkubatorze
3. Co z wykształceniem pełnomocnika AZM
Do xyz : Ja też ubolewam nad faktem, że mieszkańcy Włocławka wyprowadzają się do gmin ościennych, zarabiają we Włocławku, a ich podatki (40% z PIT) wędrują do gmin. Niestety postkomunistyczni prezydenci (łącznie z populistą dr Władkiem S) nie zadbali o stworzenie terenów budowlanych dla zamożniejszych Włocławian. W ten sposób zmniejsza się nie tylko liczba mieszkańców ale i budżet. Cóz to jednak obchodzi aktualnie panujacych komercuchów?

5 2
ID:29939

szuja

Ja tam wiem ,że na posiedzeniu Rady czasem czuć charakterystyczny zapach od stołu prezydialnego.Może powodem tego zapachu było brak dwóch osób na dyżurze.Hahaha

4 1
ID:29940

Antoni

... aby prezydent miał przystąpić do dyskusji najpierw musiał by stracić świadomość, świadomość tego że okrada społeczeństwo, lub jak kto woli, dorabia jednostki (w tym pośrednio siebie) kosztem społeczeństwa.

5 1
ID:29941

Papiren!

Dla mnie prezydent jest tylko takim ....... a całą robotę PR-ową rozgrywają za niego. Trójca pisze pod różnymi pseudonimami na forach brednie atakujące polityków opozycji. Oczywiście atakując tylko tych, którzy zagrażają ich interesom. To i tak pocieszające gdyż gdyby to były dawne czasy to by po prostu wezwali, pobili i wyrzucili z roboty. Teraz mają większy problem choć chcica ta sama. Miłego dnia

3 1
ID:29942

Pytanie

A co Pan powie na temat sławetnych ,, KUNKURSÓW'' na DOCHODOWE stanowiska w samorządówce .Czy jest Pan za parodią z kadencji p Skrzypka ,czy może OBECNY kabarecik Panu bardziej odpowiada ?

3 1
ID:29945

A Andrzej na to:

A wy tylko klytykujecie i klytykujecie. Tylko klytykować potlaficie

3 0
ID:29946

Pytanie

A Andrzeju ,czy którykolwiek zarzut dotyczący braku dbałości i szacunku ,,działaczy chapaczy'' dla wyborców jest tu bezpodstawny ? A na pytania dot ,,KUNKURSÓW'' odpowiedzi brak -o czym to świadczy?

3 0
ID:29948

LEO

Chłopie wstydu oszczędź i zejdź ze sceny .Jesteś żałosny.

1 2
ID:29966

SB

No podoba mi się Pańska odpowiedź i logika myślenia. Jestem sobie szefem klubu za nic nie odpowiadam... aż przykro to czytać. Czy wogóle ma Pan pojęcie w czym uczestniczy??? Skoro za nic Pan nie odpowiada niech zrezygnuje Pan z szefostwa klubu, czas pokazać "jaja" Panie Sławomirze... Nic Pana nie broni!!! To, że poprzednia kadencja w wykonaniu PO tak wyglądała to po części Pańska wina, przecież był Pan we władzach... wiedział i widział co sie dzieje... Teraz mówi Pan to nie ja... bo tak wygodnie. Ale przecież w klubie są Kazimierczak, Stelmasik jak żywo radni z poprzedniej kadencji... Nie wymiga się Pan od odpowiedzialności za nieetyczne postępowanie Pańskiej klubowej koleżanki, która dla korzyści w postaci 1400 diety radnego utrzymuje fikcyjne zameldowanie we Włocławku, a mieszka w Fabiankach! Pan za to ponosi odpowiedzialność jako szef klubu Radnych PO w radzie miasta!!! Czy sie to Panu podoba czy nie! Proponuje, aby sięgnął także Pan do kodeksu etyki radnego i poszukał tam natchnienia dla swojego postępowania. Dalsza dyskusja z Panem jest zbędna dopóki Pan się od tego nie odetnie.

0 2
ID:29969

dzonny_killer

no to widzę Panie Radny, że zarówno to karminowe (dziwna zbieżność kolorów), jak i zawiść Pańskich platfusowych "kumplusiów" często bywa tożsame, a na pewno bardzo zbliżone... wcale bym się nie zdziwił, gdyby za częścią postów kryli się boleśnie ugodzeni paratroopersi, tudzież "przyjaciele" ideologiczni...
Zaiste nie znasz Pan dnia, ani godziny, a już tym bardziej komu można zaufać... Z drugiej strony tak nagły, choć śmieszny, smarkaty poziom ataku świadczy o celności i bolesności Pańskich pytań, wyliczeń etc. Może więc nie wszystko stracone? Coraz bardziej podoba mi się Pańska rola Don Chichota, bo choć to walka z wiatrakami, to jednak ich miny, zacietrzewienie, ślinotok, purpurowy po siny kolor aparatu twarzowego etc. po każdym celnym ciosie "kopią" są bezcenne... Trzymam kciuki i mam nadzieję, że nie umilknie Pan po tych żałosny jednokopytnych formułkach... Przynajmniej jeden z Radnych próbuje dialogu z mieszkańcami... Tak na przyszłość to jednak przydałoby się nieco więcej/częściej...

2 1
ID:29977

Slawek Bienkowski

Moge odpowiadac za Klub wtedy kiedy mowie za Klub. Nie jestem jednak od brania wszystkich zarzutow prawdziwych czy nieprawdziwych na siebie. Kazdy radny odpowiada za siebie.

Nie bede robil wycieczek w kierunku radnych SLD-SD bo pewnie by sie tez cos znalazlo. Ale takich wycieczek nigdy nie robilem. Odnosze sie do ich dzialan tylko w powiazaniu do ich dzialalnosci na Radzie Miasta.

Drogi SB a raczej Panie Jones, wiem, ze dobrze byloby mnie wrzucic do szufladki "atakujacy dla ataku" ale tak nie jest. Jestem czlowiekiem nastawionym na dialog. Pewnie, rzecz ludzka czasem sie "wkurze" ale i tak pierwszy wyciagam reke po chwili nerwow aby osiagnac cel, ktorym jest po prostu realizacja moich obietnic wyborczych. Moze mi sie to nie uda teraz, juz, ale nie poddaje sie.

Tak jak napisalem, nie jestem alfa i omega PO, omnibusem wiedzy i Jezusem Chrystusem bioracym na siebie winy wszystkich politykow w Polsce i zaslugi Paluckiego na dodatek. Prosze rozlicz mnie z moich win, odpowiedz na pytania, ktore zadalem Prezydentowi.

Bo jak mamy rozmawiac jako SLD kontra PO w skali ogolnopolskiej to wyciagnij mi Palikota a ja Lenina. Ale po pierwsze to nie nasza skala a po drugie nie bedzie mialo wplywu to zycie Wloclawian.

Nie bede sie odcinal od czegokolwiek, nie postepuje wbrew kodeksowi etyki i mimo prowokacji nie znize sie do poziomu inwektyw. Ponawiam zaproszenie do debaty publicznej.

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

2 1
ID:29979

szuja

Myślę ,że załączony link zobrazuje aktualna sytuację nie tylko w naszym mieście ale i całym kraju.
[IMG]http://i53.tinypic.com/2yts9oj.jpg[/IMG]

2 0
ID:30006

Włocławianiuuuniuś

Drogi Szuja, zgadzam się w 100%. Dymają nas nawet po śmierci.

do Pana Radnego Sławomira Bieńkowskiego.
Oglądając ,,Inkubator rusza,, mam pare pytań, a po części kieruje je do Pana gdyż Pana kolega jest jego Kierownikiem:
1. ile osób będzie liczyła administracja, od kierownika po ogrodnika do strzyżenia trawników.
2. jakie miesięczne koszty są funkcjonowania: prąd, woda, ścieki, śmieci, podatek od nieruchomości, obsługa serwisowa wentylacji, sieci teletechnicznych, ....
3. Ile jest powierzchni biurowej ile magazynowej, bo nigdzie nie można się doczytać żetelnych wielkości powierzchniowych. Nawet na stronie inkubatora są niejasności.

Panie radny, czemu pytam?
A bo usłyszałem że do inkubatora mamy dokładać 20 000 zl/mieciąć zgodnie z reportarzem. Wątpie w to. Pana Kolega chyba nie skusił się na wynagrodzenie 3 tys /miesiąc.
Wynajem: 8zł/m2 - biura, 1,5 zł/m2 - magazynu. Cena jet atrakcyjna, ale?
Mieszkańcy Włocławka wyłożyli na to 10 mln złotych, ile jeszcze będą musieli dokładać na rok, bo przez 5 lat będą musieli dokładać znając obowiązki umów o dofinansowanie.

1 0
ID:30058

Slawek Bienkowski

Trudne pytania

1. Nie wiem, i na dzien dzisiejszy odpowiedz jest nieznana, niemniej to pytanie mam na liscie od dluzszego czasu,

2. Przypuszczam, ze te 20 tys. to wlasnie koszty eksploatacyjne. Wplywy od inkubowanych pokryja czesc administracji, napraw, kosztow ale to bedzie tylko pewien procent. Koszt funkcjonowania oceniam na okolo 50-100 tys. miesiecznie z kasy miasta. Minimum. Oczywiscie mozna czesc kompensowac z komercyjnego wynajmy sal itp, co juz sie dzieje. Mam nadzieje, ze wynamujacy to beda podmioty niezalezne a nie, ze na przyklad spolki miejskie beda robily tam wszystkie szkolenia, spotkania co defacto bedzie przekladaniem miejskich pieniedzy z lewej kieszeni do prawej.
Aby ocenic koszty, sposob funkcjonowania nalezy poczekac okolo 3-4 miesiecy minimum, aby ocenic sens Inkubatora okolo roku. Jestem jak najbardziej za takimi dzialaniami jak pomoc nowym przedsiebiorcom, tylko, ze naklad 20 mln + koszty zwraca moja uwage i zmusza do czujnej obserwacji wynikow.

3. Z danych WIIP:

"powstaego obiektu wynosi bdzie 3 530,62 m2 i dzieli si bdzie na:
pomieszczenia biurowe - okoo 30% powierzchni cakowitej,
pomieszczenia do prowadzenia dziaalnoci szkoleniowej - okoo 7% powierzchni cakowitej,
pomieszczenia do prowadzenia dziaalnoci produkcyjno-usugowej – okoo 63% powierzchni cakowitej.

63% zamiennie, tego bym sie nie czepial, bo jezeli jest to uniwersalnie zaprojktowane, to pozwala na dynamiczna zmiane proporcji wykorzystania.
Trudno w tym temacie fantazjowac, dlatego, ze dopiero kiedy sie zapelni firmami bedzie widac czy bylo to projektowane z glowa czy nie.

Tak jak napisalem, "sukces" jest, czekamy na namacalne efekty.

Widzac reportaz i slyszac kwote 20 tys. tez bylem zdziwiony. Byc moze zaklada sie, ze beda duze przychody z wynajmu komercyjnego sal. Ale jezeli ma to byc komercyjne centrum szkoleniowe pod wynajem sal to dlaczego mieszkancy maja za to placic grube miliony.

Nie narzekamy, czekamy, ocenimy, budynek juz jest, tego nie zmienimy. Jezeli zakladane efekty nie beda osiagniete mysle, ze bedzie czas na rozpoczecie dyskusji na temat co z tym dalej...

Pozdrawiam
Slawek Bienkowski

1 1
ID:30066

dzonny_killer

widzę, że eseldowskim klawiaturkom zabrakło argumentów... albo chcą, aby ten temat jak najszybciej zszedł na kolejne strony... spryciulki :p

0 1
ID:30188

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA