Bulwersuje mnie przepis z Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego,...

Bulwersuje mnie przepis z Kodeksu rodzinnego i opiekuńczego, który zakazuje małżeństw osobom chorym psychicznie i niepełnosprawnym intelektualnie. Ostatnio w prasie głośno było o sprawie odmowy zawarcia związku małżeńskiego przez kobietę z porażeniem mózgowym. Polska wciąż nie ratyfikowała Konwencji Praw Osób Niepełnosprawnych.Jesteśmy więc narodem tolerancyjnym ,czy nie. Więcej na WWW.blask.x25.pl/petycja/apel.html

3 komentarze

bylec

porażenie mózgowe nie jest równoznaczne z chorobą psychiczną czy też upośledzeniem umysłowym - ale może współgrać. Trzeba najpierw pobadać się. Jesteśmy bardzo tolerancyjni ,gdyż wystarczy zapłacić w Kościele Rzymskokatolickim by otrzymać ślub będąc osobą upośledzoną umysłowo w stopniu umiarkowanym. I bez bulwersu , tylko z kasą!

3 1
ID:30313

kat

No w kościele to kasa otwiera wszystkie najbardziej zardzewiałe furtki. Nawet kryminalista, czynnie handlujący prochami i wymuszający haracze będący recydywistą dostaje rozgrzeszenie (hahaha ale się uśmiałem) i staje na ślubnym kobiercu z oblubienicą mającą nieślubne dzieci, każde z innym tatusiem...

2 0
ID:30387

sąsiad

Też uważam,że przejawów dyskryminacji wobec osób niepełnosprawnych wciąż jeszcze jest sporo ale nie jest tak ponuro jak dawniej. Bardziej widoczny jest tzw. "życzliwy" dystans wobec tego środowiska. Na naszym włocławskim podwórku istnieją stowarzyszenia "Oligo" czy "Eurointegracja" wiele czynią dobrego ale potrzeba czasu i jeszcze raz czasu, by upadły bariery wcale nie betonowe ale mentalne i stereotypowego myślenia o osobach niepełnosprawnych fizycznie czy też intelektualnie. Więcej zrozumienia jest w ludziach znających z atutopsji codzienność życia człowieka niepełnosprawnego. Powszechnym blędem jest wrzucanie wszystkich do jednego "worka" , co wynikać może z nieznajomości tematu i nierozrożniania pojęć, co bardzo słusznie zauważył "bylec" . Na temat szczerego stosunku wzmiankowanej instytucji do niepełnosprawnych nie będę się tutaj wypowiadał chociaż mam na ten temat spostrzeżenia i własne zdanie.Pozdrawiam

0 0
ID:30389

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA