Witam wszystkich! Ciekawy jestem jakim to prawem nasz bogacz...

Witam wszystkich!
Ciekawy jestem jakim to prawem nasz bogacz robi sobie w środku nocy pokazy fajerwerków przy pałacu, budząc sąsiadów?

10 komentarzy

dzonny_killer

może to weselnicy?

1 6
ID:30819

szuja

PRAD@
Takim prawem ,że nie ma nigdzie napisane o ciszy nocnej.Inaczej mówiąc nie ma takiego przepisu prawnego a przyjętego z sufitu, że cisza nocna obowiązuje od 22.00 do 6.00 dnia następnego.Chyba ,że w wojskowym regulaminie.

0 4
ID:30825

kat

Ja bym im wysłał straż miejską i jeszcze kontrolę z ZAIKSu od legalności muzyki, którą tam grają - a niech para młoda też ma atrakcje skoro robi je innym mieszkającym wkoło ...

4 1
ID:30830

piotr1980

A ja mam sąsiadkę, która ma pretensje o to, że karetki w nocy jeźdźą na sygnale i ja budźą. I ta sąsiadka uważa, że sanitariusze i lekarze są złośliwi, bo skoro oni nie śpią to inni ludzie też nie będą spać. ;)

2 2
ID:30839

dzonny_killer

Szujo wybacz, ale nie masz racji (nie pierwszy raz zresztą), podstawa prawna:

Kodeks wykroczeń:

Art. 51.§ 1. Kto krzykiem, hałasem, alarmem lub innym wybrykiem zakłóca spokój, porządek publiczny, spoczynek nocny albo wywołuje zgorszenie w miejscu publicznym, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.
§ 2. Jeżeli czyn określony w § 1 ma charakter chuligański lub sprawca dopuszcza się go, będąc pod wpływem alkoholu, środka odurzającego lub innej podobnie działającej substancji lub środka, podlega karze aresztu, ograniczenia wolności albo grzywny.

Dlaczego ludzi wprowadzasz w błąd??? :p

4 1
ID:30851

Stacha

Nie wszystkich obowiązuje kodeks wykroczeń np. SANIKO o godz.3 rano opróżnia pojemniki na śmieci- huk jest niesamowity- i koniec spania - czy to jest normalne?

4 0
ID:30860

szuja

@dzonny
To może jeszcze kol zacytujesz interpretację co ustawodawca rozumie pod określeniem ...spoczynek nocny.... i co znaczy sama ..noc... w rozumieniu prawnym ?

1 1
ID:30862

szuja

@dzonny
Co do pory nocnej, to nie ma ścisłej definicji tego pojęcia w prawie wykroczeń. Jednak przy jego wykładni (i przy braku innych wskazówek) można się posiłkować m.in. pojęciem pory nocnej z kodeksu postępowania karnego, wg którego jest to czas od 22 do 6 (jedna z reguł wykładni mówi że - co do zasady - ustawodawca tym samym pojęciom nadaje taką samą treść na obszarze całego systemu prawnego).
Innymi wskazówkami przy wykładni pory nocnej dla potrzeb kodeksu wykroczeń mogą być moim zdaniem uregulowania prawne niższego rzędu niż ustawa, które należy uwzględnić przed definicją z k.p.k. (regulamin porządkowy wspólnoty mieszkaniowej, czy spółdzielni mieszkaniowej, porządek dnia w wojsku itp.), a w ostateczności nawet np. przyjęte w danym miejscu i czasie zwyczaje.

0 0
ID:30865

dzonny_killer

Szujo, albo udajesz, albo chcesz na siłę z kogoś zrobić g.... i to nie ze mnie... :p jak Ci przeszkadza definicja "spoczynku nocnego", to złap "zakłócania porządku publicznego", a to naruszenie równowagi psychicznej ludzi, powodujące negatywne przeżycia psychiczne nieoznaczonych osób, powstające z bezpośredniego oddziaływania na organy zmysłów (wyrok SN z 2 grudnia 1992 r., III KRN 189/92, LEX nr 162227). Wydaje się, że wykroczenie z art. 51 K.w. może być popełnione tylko umyślnie, choć sam skutek, np. w postaci zakłócenia spoczynku nocnego, mógłby być objęty nieumyślnością (wyrok SO w Tarnowie z 29 sierpnia 2002 r., II Waz 122/2002, KZS 2003, z. 4, poz. 82).
Polecam pracę: M. Mozgawa (red.), M. Budyn-Kulik, P. Kozłowska-Kalisz, M. Kulik, Kodeks wykroczeń. Komentarz, 2007.

Dalej masz "ale"? :p

1 1
ID:30870

szuja

@dzonny
Powiem ci krótko tak po chłopsku.Godzinę ciszy nocnej praktycznie ustala np.,gospodarz miasta i możesz mu skoczyć na (niedomówienie )i dlatego palę głupa. Wszystkie przepisy możesz potłuc o kant (znowu niedomówienie ).

0 0
ID:30874

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA