Chciałem zapytać o minimum socjalne, chociaż dla tych ,...

Chciałem zapytać o minimum socjalne, chociaż dla tych , którzy przepracowali minimum 25 lat i zostali zwolnieni, wyrzuceni na bruk.Teraz nigdzie nie chcą ich zatrudnić, ze względu na wiek.

12 komentarzy

zbuntowany_kaloryfer

Rybak, absolwentów też nie chcą zatrudniać. Ze względu na brak doświadczenia;))) Po prześledzeniu niezliczonych artykułów w prasie oraz wpisów na Forum (dot. szeroko pojętej sytuacji na rynku pracy) ktoś mógłby zadać pytanie: kogo zatem pracodawcy najchętniej chcą zatrudniać!? Wszak absolwent - nie, 40,50+ - nie, młoda mama - nie, młoda nie-mama? Także nie (bo w każdej chwili może zostać mamą;))). Może ktoś pokusi się o nakreślenie profilu pracownika potencjalnie chętnie zatrudnianego???
Oczywiście zdaję sobie sprawę, że zdarzyć się mogą sytuacje, w których pracę można dostać "od ręki". Spróbujmy zatem wyobrazić sobie taką hipotetyczną (acz BARDZO możliwą do zaistnienia w rzeczywistości) sytuację! Oto prezes zarządu firmy XY poszukuje asystentki. Wymagane wykształcenie podyplomowe (w tym prawo), 3 języki itp. Przychodzi laska wyglądająca niemal jak Claudia Schiffer czy inna Gisele Bundchen. Krótko mówiąc - długopięknonoga, olśniewająco - powalająca.
- prezes: pani kwalifikacje, przebieg kariery, referencje?
- laska: nooo... Technikum gastronomiczne mam, ale bez matury. Pracowałem na pół etatu w kebabie i trochę w Tesco na wędlinach.
- prezes (lampiąc się na jej "zalety" jak szpak w p....): Ależ Szanowna Pani!!! Posiada Pani wszelkie niezbędne kwalifikacje do pracy na tym stanowisku! Zresztą porozmawiamy o tym o 21.00 przy kolacji;))))))))

5 2
ID:31321

Ada

Niestety, o tym nasz rzad nie mysli, wazne zeby sami napchali sobie kieszenie. Prezesi, wysocy urzednicy biora bajonskie sumy a tacy jak Pan moga byc na bruku. Teraz o ile to mozliwe w nastepnych wyborach nalezy wyeliminowac to aroganckie i bezduszne gniazdo i glosowac na tych, ktorzy beda bardziej dbac o prostych ludzi.

3 3
ID:31322

Pytanie

To pytanie do Tusków ,Kaczyńskich, Milerów,Pawlaków , i całej reszty nierobów ,którzy nam Polakom obiecywali ten załacznik po wstapieniu do Unii ...nie pamiętasz?

6 5
ID:31326

Zyga

Za Kaczyńskiego miałem pracę i można było żyć. Bali się również złodzieje.-
tak jak była pani minister.Wolała popełnić samobójstwo niż trafić do pierdla.
Od objęcia władzy przez Donalda jestem ciągle bezrobotny w wieku 56 lat
i nie widzę żadnych szans na znalezienie pracy.

5 4
ID:31327

zbuntowany_kaloryfer

Zyga, wybacz ale powiem Ci wprost: nie masz pracy, bo szef Cię zwolnił (czego oczywiście współczuję) - po co komplikować i mieszać do sprawy wielką politykę?;) A skoro tak dobrze Ci było za rządów braci K. to zapisz się może do Rodziny Radia Maryja czy jakiegoś 10kwietniowego ruchu. Oni mają nieskończony apetyt na bojowników. Szczególnie tych z rozrzewnieniem wspominających najmroczniejszy okres w historii Polski w minionym 20leciu. Jeżeli będziesz aktywnym bojownikiem to i może Yaro załatwi Ci jakąś posadę. Przecież on wódz. Wszechmocny Zbawca Narodu;)))))

6 2
ID:31336

dzonny_killer

z jednym się zgodzę z Zygą... nikt niewinny nie odbiera sobie życia tylko dlatego, że "mundurki" pukają do drzwi o 6 rano... :p

4 3
ID:31338

szuja

@zyga
Idź na cmentarz jak Zbycho .Teraz tam się wszystko załatwia.

2 6
ID:31339

zbuntowany_kaloryfer

Winny czy niewinny... dla niektórych pójście do więzienia jest czymś tak przerażającym i niewyobrażalnym, że baz wahania odbiorą sobie życie:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jonathan_Joseph_James
http://www.se.pl/wydarzenia/kronika-kryminalna/domaradz-potracil-dziecko-quadem-policja-znalazla-_148617.html
http://uwaga.tvn.pl/8866,news,1,samobojstwo_w_witnicy,reportaz.html
http://www.wykop.pl/ramka/649839/niewinny-21-latek-powiesil-sie-po-policyjnym-przesluchaniu/
Można wygooglać mnóstwo takich przypadków...
A na koniec powiem, że osobiście znałem człowieka, który się powiesił, gdyż dostał 2 tygodnie aresztu - za niezapłacenie jakiegoś kolegium, czy coś w tym guście. Matka jego opowiadała ludziom, że siedział nad sedesem cały czas wymiotując niczym (bo nic nie jadł), trzęsąc się i płacząc. Kilka godzin później wyszedł do pobliskiego lasku i powiesił się. W liście pożegnalnym napisał, że zrobiłby to samo nawet wtedy, gdyby miał do odsiadki dzień czy dwa...
Natomiast pewna znajoma została wezwana po prostu na przesłuchanie - do wyjaśnienia czegoś tam. Powiedziała co miała powiedzieć no i poszła sobie. Efekt wizyty? Od 3 lat leczy się z powodu depresji, łyka tony psychotropów, zwolniła się z pracy, boi się własnego cienia i waży góra 40 kg... Tak, dla niektórych sam kontakt z organami ścigania jest niczym spotkanie z Lucyferem oko w oko - nawet gdy są niewinni.

3 5
ID:31348

szuja

@zbuntowany
Zarzucałeś mi jakieś brednie i straszyłeś czymś tam ,czymś tam.Ja też oficjalnie zapytam się ciebie ,czy nie są to przypadkiem kalumnie pod adresem organów porządku i dlaczego oficjalnie nie zgłosisz tego do prokuratury jako informację o popełnieniu przestępstwa. Przecież to nie komuna i ................. chyba ,że znowu miałeś zwidy.

3 5
ID:31352

dzonny_killer

Wybacz Kaloryferku, ale wyjątkowo zgodzę się z Szują... ponowię swoją tezę: nikt NIEWINNY nie obawia się organów ścigania!!!

1 1
ID:31357

zbuntowany_kaloryfer

Wybacz Dzonny, ale obawiam się, że chyba nie do końca zrozumiałeś o czym pisałem. A pisałem o tym, że konstrukcja psychiczna pewnych ludzi predysponuje ich do popełnienia samobójstwa (tudzież do innych czynów nieadekwatnych do sytuacji). W zasadzie to ten sam typ ludzi, który skacze z okna po utracie pracy, bądź z powodu, że "wisi" nad nimi komornik, któremu zalegają np. 2 tys. itp itd. Niedawno też czytałem gdzieś, że facet odebrał sobie życie po tym jak odszedł jego pies (nikogo więcej nie miał na świecie). Dość często media donoszą o takich przypadkach. Dlatego zmuszony jestem podtrzymać swoją tezę o tym, że kontakt z wymiarem sprawiedliwości nawet dla Bogu ducha winnej osoby stanowić może niewyobrażalny stres - taką ma psychikę po prostu.
Absurdalnych zarzutów szui nt. "kalumnii" nawet nie skomentuję. Bo po co. Ale mimo wszystko gratuluję mu zakupu słownika języka polskiego;)

3 1
ID:31360

szuja

@dzony
Nie wiedziałem ,ze chorujesz na afektyzm.Tylko jednobiegunowy?Dobrze ,ze kaloryfer był łaskawy ci, co nie co objaśnić. Hahaha

1 3
ID:31371

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA