Likwidacja niskich emisji - jednym słowem ściema!!! Będąc...

Likwidacja niskich emisji - jednym słowem ściema!!! Będąc u znajomej na Celulozowej – TBS-y, rzut beretem od naszego ekologicznego monopolisty MPC-u dowiedziałem się że owe bloki – nowe bloki które wybudowano wspólnie z Miastem dla Mieszkańców są zasilane …. i tu oto moje zdumienie: GAZEM – wewnętrzny węzeł cieplny zasilany gazem.
Nikt tego tematu nie poruszał, czy gaz lepiej pachnie czy MPC – brzydko cuchnie?
…..takie rzeczy możliwe tylko we Włocławku!!!

10 komentarzy

antek

Jak nie znasz tematu, to się nie wypowiadaj. Jezeli administracja chce ogrzewać gazem, to niech to robi, pewnie im się to opłaca, skoro tak zadecydowali.

3 2
ID:32323

???

ja nie znam tematu ale sie wypowiem
skoro bardziej się opłaca mieć własną kotłownie, niż brać ciepło z mpecu, to w takim razie każde osiedle powinno przejśc na swoje kotłownie i oszczędzać
mamy coraz większą biedę w kraju - to jest pomysł na tańsze ciepło, po co dorabiać monopoliste, którego nie chcą nawet w jego okolicy...

ale, ale

jak to jest że MIEJSKIE jest droższe niż PRYWATNE? hmm...ciekawe
w końću skoro miejskie, to utrzymywane w jakimś stopniu z publicznych pieniędzy (chyba), a skoro z publicznych (czyli naszych) to czemu jest tak drogo że się nie opłąca?

7 1
ID:32325

j24

kiedyś był pomysł podłączenia ciepłociągu zazamcza do Anwilu? Przy rosnących cenach opału i kwot CO2 może warto o tym pomyśleć. W chwili obecnej zapewne znaczna część ciepła technologicznego idzie w powietrze.

5 1
ID:32328

dzonny_killer

tylko pozostaje obawa, że jak sprzedadzą Anwil, to wówczas razem z Zazamczem :p hahaha

3 1
ID:32333

Daniel

@~j24: Pomysł bardzo dobry, tylko trzeba zdać sobie sprawę, że ciepłociąg tej długości był by ogromnym kosztem a co za tym idzie pytanie po jakim czasie się to spłaci. Generalnie jestem za tym, żeby nadmiar energii z anwilu wykorzystać do ogrzewania miasta. Tylko ktoś z kimś musi się dogadać a jeszcze ktoś musi to sfinansować.

2 1
ID:32335

antydziałkowiec

Chwileczkę ,bo chyba źle zrozumiałem -TBS -y ma indywidualne kotłownie GAZOWE ????????????? Jeśli to prawda ,to kto ( w konteście przepisów o Co2)wydał im na to decyzję ?I jeszcze jedno -podłaczenie Włocławka do Anwilu to koniec monopolu MPEC (czytaj -koniec intratnych posadek politycznych) -to temat ciagnacy się od lat 80-tych !

1 1
ID:32336

j24

@~Daniel: jeśli wynik kalkulacji byłby niższy niż stawki MPECu to jestem za. Tym bardziej, że to ciepło już jest wyprodukowane i dodatkowe koszty byłyby generowane jedynie przez technologie/urządzenia niezbędne do przesyłu. Od strony ekonomicznej jest duże pole do negocjacji cen, a sam fakt iż była taka propozycja/negocjacje informuje nas, że technicznie jest to możliwe. W tym momencie Anwil spełniałby rolę źródeł geotermalnych - plus jesteśmy ECO, zero CO2 :D

0 1
ID:32340

j24

@dzonny_killer: dodatkowe źródło dochodu zwiększy wartość jednostki ( = lepsza oferta kupna) i nie sądzę by nowy właściciel miał powody do rezygnacji z tego źródła w przyszłości. Likwidacja Anwilu nie mieści się w głowie, Anwil to Włocławek.

Zakładam, że nowy właściciel zdaje sobie sprawę z geopolitycznych uwarunkowań. Niestety muszę się przyznać, że mam obawy, bo w tym kraju ekonomia jest na dalszym planie (wątku politycznego nie rozpocznę, wiadomo o co chodzi).

1 1
ID:32341

dzonny_killer

nie tylko likwidacja nie mieści się w głowie... cały ten "burdel" normalnym ludziom nie mieści się w głowie... :p

3 0
ID:32343

@ do Włocławianiuuuniusia

Zgadzam się z Tobą. Nasz chłopiec od marketingu niesprawdził się na stanowisku.

2 0
ID:32347

Znam i akceptuję regulamin portalu

włocławianie piszą

Włocławek

Włocławek

Podyskutuj o Włocławku, poznaj swoich sąsiadów.

Dom i mieszkanie

Dom i mieszkanie

Budujesz, kupujesz, urządzasz? Poradź innym i znajdź radę dla siebie.

Sport i rekreacja

Sport i rekreacja

Porozmawiaj o sporcie i jak aktywnie spędzasz czas.

Towarzyskie

Towarzyskie

Poznaj i porozmawiaj z nowymi ludźmi.

Motoryzacja

Motoryzacja

Podyskutuj o samochodach i motocyklach.

Inne

Inne

Rozmowy na różne tematy

Hydepark

Hydepark

Rozmawiaj na wszystkie tematy

O portalu

O portalu

Podziel się pomysłami, które ulepszą portal.

• Najczęściej komentowane (7 dni)

• Najczęściej czytane (7 dni)

WOLNE MEDIA